Olyan erővel bír egy marketingesnek a kommunikációs fegyvertára, ami tömegeket tud megmozgatni

Szeptember közepén gyűlik össze a hazai marketingszakma, idén is a Várkert Bazár ad otthont a Marketing Summitnek. Az eseményre a Lounge Grouppal közösen készített WarmUp Talks sorozattal is lehet készülni. A legfontosabb hazai marketingszakemberek sorából természetesen nem hiányozhatott Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója sem, aki az autópiac jelenlegi befékezésén túl többek között a marketing átalakulásáról beszélt.

A ’legrózsaszínűbb’ témát boncolgatva, ám kevésbé ’rózsás’ hangulatban kezdte meg a beszélgetést a Warm Up Talks podcastsorozat legutóbbi vendége, Bujáki Zsolt, akit alaposan elgondolkodtatott a nyár közepén a mozikban debütáló Barbie-film, a Barbie brand újrapoziciónálása, a film köré épített kommunikációs kampánynak tűpontos megtervezése és kivitelezése. A szakember szerint az ilyen típusú rebranding esetén ez a fajta csatornaválasztás marketing szempontból akár fontos tananyag is lehet a következő időkben.

Bujáki Zsolt bevallotta, hogy „sok-sok szorongással” éli meg az újabb gazdasági kihívásokat. Az autóipar - amelynek képviselője, hiszen a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatójaként tevékenykedik – hagyományosan az a szegmens, ami sokkal érzékenyebben reagál a válságok kezdeti időszakaira, mint bármely más iparág, hiszen az autó egy tartós fogyasztási eszköz, amelynek megvásárlásához nagyon komoly szándékra és döntésre van szükség, mert ilyenkor sok-sok évre előre tervezünk. A jelenlegi inflációs helyzetben azonban mindenki kétszer meggondolja, hogy bevállalja-e a kamatkörnyezet és további kockázatok által meghatározott döntési helyzetet. A többség inkább elhalasztja ezt az elhatározást, egy marketingesnek pedig érzékenyen kell reagálnia az ilyen és ehhez hasonló helyzetekre.

Talán nem túlzás, ez az eddigi legkomplexebb válság, amit átélünk: a Covid, az ellátási láncok akadozása, a szomszédban zajló háború, az ebből kialakult energiaválság, valamint az elszálló inflációs helyzet egyszerre már szinte mélyütés a szektornak. A marketingben mindez a szemléletváltás és újratervezés szükségességét húzza alá. Néhány évvel ezelőtt a belső kommunikációra, employer brandingre, storytellingre és a purpose alapú aktivitásokra nem sokan helyeztek még hangsúlyt, mára azonban kiemelten fontossá váltak ezek a területek. Az autós marketinges szakma új szintre lép: ma már nem elég, hogy egy molinóval legyünk jelen egy eseményen, valamilyen attrakcióra, vonzó aktivitásra van szükség, hogy megjelenjen a márkaüzenet, és hiteles is legyen. Bujáki Zsolt példaként említi az Audi Kékszalag, vagy Dining Guide rendezvényeit, vagy a Paloznaki Jazzpiknik Audi shuttle megjelenését, de együttműködtek a Volkswagen révén a Szépművészeti Múzeum Csontváry-kiállításával, ahova 1000 egyetemistát hívtak vendégül a kulturális támogatás jegyében. Ebbe a kategóriába tartozik művészeti együttműködésük Vágó Réka/Batz cipőtervezővel és a Volkswagen ID. Buzz branddel. Az értékes kollaborációk aktívan segítik és építik a márkák értékeit is.

Azt is elárulta, mi motiválja a jelenlegi viharos környezetben. „Mindig az jut eszembe, hogy egy marketingvezetőnek nagyon nagy felelőssége van. Egyrészt a saját csapatával szemben, hogy azokat a kollégákat, akikkel az év háromszázhatvanöt napján szinte folyamatosan együtt dolgozik, motiválja. Másrészt hatalmas fegyver van a kezében. Olyan erővel bír egy marketingesnek a kommunikációs fegyvertára, ami tömegeket tud megmozgatni. És ez a fajta felelősség, hit tud engem folyamatosan újrabootolni” – magyarázta a szakember, aki mindemellett az állandóan megújuló mobilitásról, a fiatal generáció új fogyasztási szokásairól, az autópiacra dömping stratégiával érkező kínai autógyártókról, a szolgáltatásalapú jövőről és a hamarosan debütáló Marketing Trendbook szerkesztői feladatairól is szót ejtett a Warm Up Talks adásában.