Nincs felső határ egy konferencia esetén – interjú Csermely Ákossal

Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától, átveheti-e az MI a konferenciaszervezést, mennyi látogatót várnak idén az Internet Hungary-re – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Csermely Ákos. Az esemény főszervezője elárulta azt is, hogy mikor érkezik el az a pillanat, amikor már tudja, hogy jól sikerült a konferencia és kiderült az is, hogy mekkorát bulizik és milyen zenéket kedvel.

 

- Az idei Internet Hungary konferencia mottója: Minket a fikciók tartanak össze. Lépjünk be egy mesterkélt világba. Amikor ezt olvastam, nekem a Mátrix és annak világa ugrott be, talán még sokan voltak így ezzel. Mit gondolsz, haladunk a Mátrix felé, esetleg már benne vagyunk? ????

- Raymond Kurzweil már leírta, hogyan születik majd meg a transzhumanizmus, de úgy gondolom, mi most nagyon előreszaladtunk ezzel a gondolattal. Amit most mesterséges intelligencia (MI) alatt istenítünk, az tulajdonképpen már régebbóta működik, csak a Chat GPT felerősítette a jelenlétét a köztudatban. A deep machine learning, a programmatic, az automatizáció és ezek összekapcsolása egyáltalán nem számít újdonságnak. A nagy, globális technológiai cégek, mint a Google, az Apple vagy a Meta a maguk hirdetési rendszereivel, adatfeldolgozásával már jó pár éve ezen az úton járnak, a különbség az, hogy most az MI lépett egyet láthatóságban, úgy is fogalmazhatunk, hogy kilépett a függöny elé, elkezdte magát mutogatni. Én úgy gondolom, hogy igazi intelligenciáról még messze nem beszélhetünk a gépek esetében és az is még igencsak messze van, amikor emberi tudatot be tudunk tölteni egy gépbe. Addig viszont nagyon sok kihívással kell még megküzdenünk, ott van a polikrízis, amiben már viszonylag hosszú ideje élünk, a klímaváltozás és ezzel együtt a fenntarthatóság kérdése, vagy éppen a növekedés problémaköre, szerintem a következő időszakban ezekre kell majd fókuszálnunk, ezekről kell minél többet beszélnünk.

 

- Ma már lényegében semmilyen konferencián nem lehet megkerülni a mesterséges intelligencia (MI) kérdéskörét, a Chat GPT tavaly novemberi berobbanása szinte katalizátorként hatott és azóta óriási a hype a technológia körül. Az Internet Hungary oldalán is azt írjátok, hogy az idei kreatívot mesterséges intelligencia segítségével készítettétek. Mit gondolsz, eljön az idő, amikor az egész konferenciát megszervezi majd az MI?

- Hát persze, hogyne, majd az MI fog konferenciát tartani az MI-nek és a robotoknak. ???? Úgy gondolom, egy konferencia sokkal többet jelent a szervezésnél, hiszen ki kell találni, meg kell tölteni tartalommal, amire szerintem egyelőre nem alkalmas a mesterséges intelligencia. Természetesen a kreatív elkészítése mellett más feladatokra is használunk már most is deep learning rendszereket. Azt is látjuk, hogy most már képes akár egész jó szövegeket is írni az MI, de csak arra képes, amire programozzuk, arra már nem, hogy közgazdasági, fizikai, történelmi, társadalompszichológiai, szépirodalmi könyveket olvasva, „heuréka érzéssel” felérő módon összefüggéseket tárjon fel arról, hogy merre tart a világ és ez alapján állítsa össze egy konferencia tartalmát. Igazából nem az MI-től kellene tartanunk, hanem attól, hogy mire programozzuk a gépeinket, az az idő még odébb van, amikor öntudatra ébredhet a mesterséges intelligencia.

 

- Ahogyan azt megszokhattuk, egészen elképesztően gazdag az idei Internet Hungary felhozatala is mind témában, mind előadókban. Ha nem szervezőként, hanem vendégként mennél az eseményre, melyik az az előadás, amit biztosan nem hagynál ki?

- A sajátomat természetesen nem hagynám ki, mindkét reggel lesz egy-egy előadásom. ???? Viszont nagyon nehezet kérdeztél, mert valóban annyi jó téma és előadó van, hogy nehéz kiemelni közülük. Érdekel például, hogyan fejtjük meg az MI lelkiállapotát, hogyan látják a mostani polikrízist a különböző területekről érkező szakemberek, de jönnek hozzánk a Meta európai vezetői, ezt sem szabad kihagyni.

 

- Volt szerencsém többször is részt venni az Internet Hungary-n és mindig sokkolt, hogy mennyi téma, terem, előadás, kerekasztal-beszélgetés van, néha sajnáltam is, hogy nem tudok egyszerre több helyen lenni, hiszen párhuzamosan futnak nagyon izgalmas események. Gondoltál már arra, hogy esetleg kicsit "áramvonalasítsd" a konferenciát, vagy inkább az ellenkezőjére készülsz, még több szekció, nagyobb esemény. Egyáltalán hol lehet a felső határa egy ilyen rendezvénynek?

- Először is az, hogy idén öt terem lesz, szerintem ez nagyon baráti, hiszen csináltam már 7 termes konferenciát is. ???? Szerintem még mindig jobb, ha azért szidnak, hogy túlságosan bőséges a program, mintha az lenne a baj, hogy kevés. Ha engem kérdezel, valójában nincs felső határ egy konferencia esetében. Azon kívül, hogy tartalomalkotó vagyok, két konferencia között nagyon sokat tanulok, összefüggéseket keresek, kutatom a hazai kereskedelmi, média, HR, marketing világot, hogy merre haladunk. Ennek köszönhetően bármennyi konferenciát meg tudnék tölteni programokkal, és bevallom, jó érzés ezeket a programokat írni, az pedig még jobb, ha van is érdeklődés rájuk.

 

- Idén mennyi vendégre számítasz a két nap alatt?

- 2200-2400 körüli vendéggel számolok és annyit elárulhatok, hogy már most nagyon jók a regisztrációs számaink, ebből a szempontból elmondhatom magamról, hogy egy nyugodt ember vagyok.

 

- A konferencia előtt melyik a legálmatlanabb éjszakád? Közvetlenül az esemény előtti éjszaka vagy esetleg egy másik?

- Két-három héttel az esemény előtt, vagyis pont a mostani időszak, amikor beszélgetünk is. Ilyenkor 3:30-kor kelek és este 20-21-ig nyomom. Nagyon sokan ilyenkor jönnek rá, hogy bevállalták, hogy előadnak, kiállítanak és most itt az idő, hogy valami különlegesen jóval álljon elő. Amikor naponta egy olyan megkeresés van, hogy „mégis mit csináljak”, az még nem gond, de amikor sok ilyen hívás jön, az már kihívást jelent.

 

- Mikor lélegzel fel? Mikor tudod, hogy ez jól sikerült?

- Szerintem az első nap estéjén, amikor szirtakit járok és az LGT koncerten bulizok.

 

- Nagy táncos vagy állítólag. De azt nem tudjuk rólad, hogy melyik a kedvenc előadód és mi a kedvenc számod?

- Ha táncról van szó, akkor Zorba a görög a favorit, de mivel rendkívül színes zenei ízlésű családban nőttem fel úgy alakult, hogy nagyon széles az érdeklődésem, a Betaricétől Máté Péterig, Piramistól Deep Purple-ig vagy Kraftwerkig mindent hallgatok és persze klasszikusokat is. Ennek megfelelően egy meglehetősen nagy zenei válogatásom is van már.

 

- Végig ott vagy a buliban az első nap végén? Hogy azért fél szemmel éjszaka is figyeld a dolgok menetét?

- Általában reggel fél négyig ott vagyok. Ez azért is fontos, hogy ha esetleg történik valami váratlan, akkor gyorsan tudjuk reagálni és bár nem gyakori, de előfordult már, hogy szükség volt erre.

 

- Kik azok, akik a buli utáni reggel is meg tudják tölteni a termeket? Te ott vagy a hallgatóság körében?

- Most már sokadik éve Pál Ferenc tart misét a második nap reggelén, előtte pedig felmegyek a színpadra és 8:45-től egy nagyon szabadszájú előadást tartok. A tapasztalat az, hogy a 400 fős termet megtöltjük ilyenkor. Idén utánam Mérő László következik majd, vagyis bőven lesz érdekesség. Sajnálom, hogy sokan úgy gondolják, a második nap már nem annyira erős, pedig ez egyáltalán nem így van. Míg az első napon inkább a nagy képpel, a stratégiai megközelítéssel foglalkozunk, addig a második napon jobban belemegyünk a szakmai részletekbe, taktikai kérdésekbe.

 

- Jövőre jön a 25. Internet Hungary - véleményed szerint mennyire lesz más 2024. őszén a gazdasági környezet, a digitalizáció helyzete, az MI alkalmazása, mint idén?

- Szerintem, ha erre tudnék válaszolni, felvennének hivatásos jövendőmondónak. Régen tudtunk 10 évre, aztán ötre, háromra előre tervezni, ma arra kell felkészülni, hogy tudjunk alkalmazkodni ahhoz, ami három hónap múlva történik. A lényeg, hogy ne pánikoljunk, hanem készüljünk! A világ már olyan gyors, hogy egy jövendőmondót könnyebb utolérni, mint a hazugembert,

 

- Készültök valami igazán nagy durranással jövőre? Még egy plusz nap, esetleg több helyszín?

- Erre egyelőre nem tudok válaszolni azért, mert azt sem tudom, hogy mi lesz három hónap múlva. De biztos, hogy nem hagyjuk ki a ziccert, hogy az Internet Hungary megérte a 25-öt!