Ünnepi előkészületek a Tiltott zónákban

Tiltott Zónák - augusztus 20 - 2023.08.19

Az idei augusztus 20-i Szent István-napi ünnepi események létrejöttét kivételes mennyiségű és minőségű előkészítő tevékenység előzte meg. Az ország legnagyobb rendezvénysorozatát sok száz ember több hónapos munkája tette lehetővé. Az eseményt többek közt 30 ezer tortaszelet, 2000 intelligens lámpa, 34 ezer tűzijáték-töltet és 896 drón fémjelezte – többek közt erről is szó lesz vasárnap a Spektrum televízió Tiltott zónák című sorozatának aktuális epizódjában.

A műsorvezető Thuróczy Szabolcs az eseményt szervező Lounge Group segítségével izgalmas bepillantást enged a vasárnapi epizódban a Szent Jobb-körmenet, a Magyarország Tortája verseny, a Parlamentet ünnepi díszbe öltöztető fényfestés, illetve a tűzijáték és a különleges drónshow kulisszatitkaiba.

Az idei fővárosi programok zárásaként az érdeklődők megcsodálhatták a Tűz és Fények játékát, benne grandiózus fény- és lézerjátékkal, épületfestéssel, látványos drónshow-val és persze Európa legnagyobb tűzijátékával – a Lounge Group szervezésében. A Tiltott zónák november 26-i adása számos olyan, eddig nem ismert érdekes részletet mutat be az ország születésnapjának megünnepléséről.

A műsorból kiderül, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület 30 ezer szelet – azaz több mint 3 tonna – tortával készült, a projekten fél éven dolgozó 40 ember pedig többek közt 520 kilogramm csokoládét, 260 kilogramm cukrot, valamint 100 kilogramm vajat használt fel.

A minden eddiginél komplexebb és látványosabb fény- és tűzijátékshow, a Tűz és Fények játéka Európa legnagyobb ilyen show-ja volt, a helyszínen százezreket elvarázsoló produkciónak ugyanakkor az előkészületei is lenyűgözőek voltak.

A magyarság sorsfordító történelmi eseményeit a zene és fény minden részletre kiterjedően megkomponált összjátékában, művészi módon bemutató show gigantikus háttérmunkája csaknem fél évvel korábban kezdődött. A számítógépes tervezés már áprilisban elindult Seres Anikó látványtervező vezetésével. A látványos show 34 ezer pirotechnikai elem 230 indítási pontról zajló összehangolt fellövéséből állt össze. Ezek 85 százalékát úszó platformokról, vagyis a Margit hídtól a Petőfi hídig terjedő szakaszon lehorgonyzott 7 darab 80 méter hosszú folyami uszályról (bárkáról) és 65 darab kisebb dunai ponton hajóról bocsátottak az égre. A tűzijáték minden biztonsági előírást maximálisan figyelembe vevő telepítése több mint két héttel az ünnepség előtt kezdődött 60 pirotechnikus és 100 segítő munkájával.

Az ünnepi drónshow során két helyszínen és két szakaszban összesen 896 darab repülő szerkezet emelkedett a magasba, gyönyörű alakzatokat formázva a magyar történelem jelképeiből. A drónok az úttesten pontosan kijelölt felszállóhelyükről 285 méter magasságig emelkedtek fel, a létrehozott alakzatok szélesége 106 és 264 méter között váltakozott, a legalacsonyabb ponton pedig 77 méterig süllyedtek. A budapesti Duna-part történelmi épületeinek, köztük a Parlamenten, a hidakon és a Nemzeti Galérián megjelenő fényfestéshez egyebek mellett 2 ezer intelligens lámpára, 30 nagy teljesítményű lézerre és 70 nagyteljesítményű projektorra is szükség volt.

A Tiltott zónák, Szent István-napi rendezvénysorozatának kulisszatitkait bemutató epizódja 2023. november 26-án, vasárnap lesz látható a Spektrum televízió műsorán.