Ezt érdemes tudni az okosjátékokról

Azon gondolkodsz, hogy fiatal ismerősödnek egy internetre csatlakozó “okosjátékot” (“smart toy”) ajándékozz karácsonyra? A Sophos szerint érdemes alaposan átgondolnod azokat a rejtett, komoly biztonsági kockázatokat, amelyeket esetleg átadsz vele. A kiskereskedők polcai minden karácsonykor megtelnek a nagyobb, komplexebb, valamint drágább “okos” és internetkapcsolattal rendelkező gyerekjátékokkal. A játékokban használt elektronikus figyelemfelkeltő trükkök persze nem számítanak újdonságnak, de van-e most olyasmi ezekben az eszközökben, amelyekkel a szülőknek tisztában kell lenniük a vásárlás előtt?

Az egyre halmozódó bizonyítékok bizony azt sugallják, hogy a vásárlóknak nagyon óvatosaknak kell lenniük: az okok azokat a problémákat tükrözik, amelyek az utóbbi években a “dolgok internete“, azaz az „Internet of Things“ vagy „IoT“ szektort sújtják, melynek az internetkapcsolattal bíró játékok is részét képezik. A korábbi bizonyítékok szerint sok termék szoftveres oldalát kapkodva rakják össze, aminek eredményeként az eszköz és az online fiókok biztonsága is szörnyű lesz. A sebezhetőségeket pedig nagyon ritkán fogják javítani.

Ez fontos okot ad néhány olyan kérdésre, amelyeket előzetesen fel kell tenned a káros meglepetések minimalizálása érdekében:

Milyen adatokat gyűjtenek és hogyan történik azok további feldolgozása?

Melyek a játékra és a kapcsolódó alkalmazásokra vonatkozó adatvédelmi előírások?

Milyen hozzáférési jogosultságokat kap a játék és a kapcsolódó alkalmazások?

Hogyan működnek a kamerák vagy a mikrofonok, ki lehet őket kapcsolni?

Mit kell tudni az internetkapcsolatról, állandó vagy kikapcsolható?

Mik a tudnivalók a jelszavas védelemről, elérhető?

Mi a helyzet a termékfrissítésekkel?

Michael Veit, a Sophos kiberbiztonsági szakértője: „Az első tanácsunk az, hogy ha egy játék egy alkalmazással vagy online szolgáltatással együtt működik, alaposan nézd át a szerződési feltételeket rejtett kibúvók után kutatva és ha bármit találsz, tekintsd azt nagyon rossz jelnek! Tetszik vagy sem, az internetkapcsolattal rendelkező játékot vásárlók számára nincs mód arra, hogy megtudják, mennyire biztonságos is az lokális szempontból, vagy amikor az általa összegyűjtött adatokat egy távoli szerverre küldi. Ha nem megfelelő a biztonság, nincs garancia arra, hogy kijavítják a problémát, vagy egyáltalán elismerik annak meglétét. Eközben a kiskereskedők a biztonsági hibákat nem tekintik oknak arra, hogy a játékokat meghatározott időn túl visszavigyék. A második tanácsunk az, hogy a vásárlás előtt keress rá a játékra és annak gyártójára ismert problémák után kutatva!“

A biztonságos és felelősségteljes használat érdekében a szülőknek érdemes megfogadniuk néhány tippet az okosjátékok kezeléséhez:

Az ilyen játékokat csak megbízható környezetben használd, például otthon, nehogy illetéktelen személyek jussanak hozzá a személyes adatokhoz.

Ilyen játékokat csak jelszóval védett wifihez csatlakoztass és csak akkor, ha az online kapcsolat feltétlenül szükséges a használathoz.

Ügyelj arra, hogy aktiváld a hozzáférés-védelmet, ha az elérhető, hogy megakadályozd az adatokkal való visszaélést, amennyiben a játék valaki másnak a kezébe kerül!

Végül, de nem utolsósorban rendszeresen ellenőrizd, hogy elérhetők-e frissítések a játékhoz, és telepítsd azokat!

Ha a játék rendelkezik alkalmazással vagy felhasználói felülettel, lehetőség szerint módosítsd a felhasználónevet és jelszót! (Egy erős jelszó nagy- és kisbetűkből, számokból, illetve speciális karakterekből áll.)