A tudáshiány a legnagyobb probléma

Befektetési szempontból repülőrajtot vettek, a tőzsdére lépés pedig az ambiciózus tervek megvalósítását is szolgálja – mondta el Balogh Péter. A STRT Holding vezérigazgatója a Marketing&Media magazinnak adott interjúban beszélt arról is, hogy mitől lehetne erősebb a hazai startup ökoszisztéma és elárulta azt is, hogy szerinte milyen technológiáról szól majd a 2024-es év.

- Az idén rajtolt el a STRT Holding, hol tartotok most a projekttel, vannak már befektetéseitek?

- Az idén eddig mintegy 20 befektetést sikerült megvalósítani és sok projekten dolgozunk most is. Befektetési szempontból tehát repülőrajtot vettünk és felpörgettük az oktatási tevékenységünket is, több mint ötszáz cégvezetőt, vezetőt képeztünk.

- December 12-én jelentetek meg a tőzsdén, miért fontos számotokra ez a lépés?

- Az egyik küldetésünknek azt tekintjük, hogy a magántőke számára hozzáférhetővé tegyük a korai fázisú, innovatív startupokba való befektetést. Ehhez jó eszköz a börze, hiszen így egyszerűen tudnak belépni ebbe a szektorba a tőzsdei befektetők is. Nagyon komoly terveink vannak, egy nagy régiós inkubátort akarunk felépíteni, de ehhez folyamatosan tőkére lesz szükségünk, amiben szintén segíthet az ottani jelenlét. Eddig egyébként 1,15 milliárd forintnyi magántőkét vontunk be magánbefektetőktől, ami itthon az eddigi legnagyobb, Xtend előtti magántőke-bevonásnak számít. Ezt azért is tartom fontos eredménynek, mert nagyon nehéz helyzetben vannak a tőkepiacok a gazdasági körülmények miatt.

- Mitől lehetne versenyképesebb, eredményesebb a hazai startup-ökoszisztéma?

- Szerintem két faktor van, ami nagyon fontos a startup-ökoszisztéma fejlődése szempontjából. Az egyik a magántőke részvétele a finanszírozásban. Az utóbbi hét évben erős állami dominancia volt a korai fázisú startupok finanszírozásában, mi pedig pont azt akarjuk bemutatni, hogy a magántőkének igenis van helye ezen a területen. Ugyanakkor nem a forráshiány a legnagyobb probléma, hanem a tudáshiány. Ezen is igyekszünk változtatni, ezért indítottuk el a STRT Akadémiát. Úgy vélem, a tudásmegosztás sokat javíthat a helyzeten.

- Mik lesznek a meghatározó trendek a technológiai szektorban jövőre?

- A 2024-es év a technológia világában egyértelműen a mesterséges intelligenciáról fog szólni, és főleg arról, hogy az MI képességeit és tudását hogyan tudjuk konkrét ipari, üzleti alkalmazásokban hasznosítani. Azaz hogyan jutunk el odáig, hogy ne csak fantasztikus érdekesség legyen, hanem napi szinten hasznos eszköz minél több szektorban, ami hatékonyabbá teszi a gazdaságot.