Élénkül a kereslet az ingatlanpiacon

A kiemelkedő, júliusi intenzitást követően a nyári szabadságolások hatására augusztusban a hazai ingatlanpiac is visszaváltott a szokványos, nyári tempóra. A Duna House által a hónapra becsült 9 323 tranzakció éppen megegyezik a júniusra becsült értékkel. Az augusztusi eredmények alapján így az előző hónaphoz képest 19,2 százalékkal enyhébb, az előző év azonos időszakához hasonlítva azonban még mindig 13,5 százalékkal erősebb teljesítményt mutatott a szegmens. A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass magyarországi adatai szerint idén augusztusban a jelzáloghitel-piacon is visszarendeződés tapasztalható, a cég becslése alapján 105 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. A júliusra becsült adathoz képest így 9 százalékkal mérséklődött a volumen, az előző év azonos időszakában mért MNB adathoz viszonyítva pedig 93 százalékkal teljesített jobban a szegmens.

A tranzakciószámok tekintetében ugyan visszaesést hozott az augusztus, azonban a keresletet illetően újra felfelé ível a hazai ingatlanpiac. A júliusi értéknél 4 ponttal erősebb, az előző két év augusztusi keresleténél pedig 14 ponttal magasabb értéken zárta a hónapot a Duna House Keresletindexe.

Az erős keresletnek köszönhetően az előző év augusztusához képest mind a téglaépítésű házak és lakások, mind pedig a panelek tekintetében, az ország minden területén áremelkedést mutatnak a Duna House értékesítési adatai. A keleti országrészben 553, nyugaton 549 ezer forintos négyzetméterárra számíthatnak a vevők, ha házgyári lakás vásárlását tervezik. A fővárosi panellakásokért fizetett négyzetméterár is emelkedett, a budai oldalon 910 ezer forint, míg Pesten 825 ezer forint körül alakult az átlag. Kelet-Magyarországon 364, nyugaton 448 ezer forint körül alakult a téglalakások és házak négyzetméterára 2024 augusztusában. A főváros budai oldalán a téglalakások négyzetméterára meghaladta az 1,35 millió forintot, a pesti oldalon 830 ezer, a belvárosban pedig millió feletti egységáron keltek el a lakások.

A kereslet nem csak az árakra, de az ingatlanok forgási sebességére is kihat. A vidéki panellakások esetében átlagosan 3 hónapra volt szükség az értékesítéshez, míg a fővárosi lakótelepi lakások esetében Budán szintén 3 hónap kellett, Pesten azonban kevesebb, körülbelül 2,5 hónap is elegendő volt. A téglaépítésű lakások és házak eladásához Budapesten átlagosan 4 hónap szükséges, a vidéki területeken valamivel több, átlagosan 4,6 hónap kellett a sikeres üzletzáráshoz.

A Duna House közreműködésével zárult vidéki szerződéskötések adatai szerint 28 százalékban az első lakás vásárlása volt a döntő motiváció, az otthonteremtők 35,3 millió forintot fordítottak első ingatlanjukra. A vásárlók közel negyede befektetési céllal szerződött, és ezzel megegyező volt a nagyobb ingatlanba költözők aránya is. A befektetők 31,9 millió forintot, a nagyobba költöző ügyfelek közel a dupláját, 60,6 millió forintot költöttek ingatlanra. A fővárosban a tavalyi adathoz hasonlóan, az idei év augusztusában zárult adásvételek többségét is a befektetési cél motiválta, a vevők 28 százaléka szerződött ingatlanra emiatt, míg 23-23 százalékuk első lakását vásárolta, illetve nagyobb ingatlanba költözött.

Az eladói motivációt vizsgáló felmérés szerint a fővárosban többségében, az esetek 34 százalékban a nagyobb ingatlanba költözés késztette régi ingatlanjuk eladására a tulajdonosokat, míg 26 százalékuk befektetésként vásárolt ingatlanját értékesítette és mindössze 16% volt ezúttal az örökölt ingatlanok aránya. A vidéki adásvételek leggyakoribb eladói motivációja 25 százalékkal az örökölt ingatlan eladása volt, 23-23 százalékos arányban a nagyobb ingatlanba költözés, vagy a korábbi ingatlanbefektetés értékesítése volt a tulajdonosok által kitűzött cél.

Három érdekes adat

Újbuda lett a legnépszerűbb fővárosi kerület, a vevők 19,1 százaléka jelölte meg preferenciái között.

Az előző két év augusztusánál 14 ponttal magasabb értéken zárt a Duna House Keresletindexe.

A nagyobb ingatlanba költöző vevők közel 100 millió forintot adtak a tágasabb élettérért a fővárosban.