Nagyszabású film érkezik a hazai mozikba

Tell Vilmos legendás alakjából a BAFTA-díjas Nick Hamm készített adaptációt, mely a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt először látható. A film várhatóan 2025 nyarán kerül a hazai mozikba, az ADS Service forgalmazásában.

1307-ben a Szent Római Birodalom hatalma megrendül: új dinasztiák törnek svájci területek megszerzésére. Az egykor békés Svájcot leigázzák, meghajlik az osztrák Habsburg hatalom erői előtt. Tell Vilmos, a helyi vadász észreveszi, hogy Svájc lakóival szemben egyre nő az erőszak. Tell nem hajlandó térdet hajtani az osztrák hatalom előtt, ezért összetűzésbe került Geszler Hermann helyi birtokossal, aki arra kényszeríti, hogy lőjön le egy almát a fia fejéről. Tell bosszút esküszik: csatlakozik az ellenálláshoz és az osztrák csapatok elleni harc élére áll. A kegyetlen keresztes háborúban szerzett tapasztalatai miatt Tell ráébred arra, hogy mi a legfontosabb: a családja és hazája függetlenségének megőrzése a jövő nemzedékeiek számára.

Nick Hamm rendező 1991-ben BAFTA-díjat nyert The Harmfulness of Tobacco című kisfilmjével, azóta pedig olyan nagyjátékfilmeket rendezett, mint A gödör, a Kinyírni Bonót vagy a Driven. A Tell Vilmos címszerepét Claes Bang (A négyzet, Drakula, Az Északi) alakítja, Geszler Hermannt Connor Swindells (Barbie, Szexoktatás, Emma) formálja meg, Rudenz Ulrich szerelmét, Berthát Ellie Bamber (Willow, A nyomorultak, Éjszakai ragadozók) játssza, mellettük pedig feltűnik az Oscar-díjas Ben Kingsley és az Oscar-jelölt Jonathan Pryce is.

A torontói bemutató után megjelentek az első kritikák a filmről. Az L.A. Times szerzője szerint a Tell Vilmos Oscar-díjat hozhat Svájcnak. "A 14. században játszódó film [...] olyan filmekkel vetekszik, mint a Gladiátor vagy A Karib-tenger kalózai." A Deadline írója szerint az 1995-ös A rettenthetetlen című filmre emlékeztet. Hozzáteszi, hogy ugyan a hollywoodi stúdiófilmek árának töredékéből készült a film, így is nagyon látványos, sőt, túl is szárnyalja az olyan sorozatokat, mint például a Trónok harca. Kiemeli Jamie D. Ramsey kiváló operatőri munkáját, és Steven Price lüktető filmzenéjét, aki a Gravitáció című filmen is dolgozott.

A The Wrap kritikusa szerint a Tell Vilmos ugyan egy régimódi eposz, amit azért átjár a modern szemlélet, de nem esik túlzásokba, ami egyrészt a címszereplőt alakító Claes Bangnek, valamint az alaptörténetnek köszönhető, ami azért vált legendássá, mert évszázadokon át aktuális tudott maradni.

"A Friedrich Schiller 1804-es epikus színdarabjából merítő, nagyívű film a nyugati irodalom legidőszerűbb témáinak tesztoszteronokkal teli újragondolása." – írja róla az Indiewire szerzője. "Hamm adaptációja a svájci Alpok minden lenyűgöző felvételét felsorakoztatja, és olyan extravagáns csatajeleneteket tartalmaz, amire a történelmi eposzok kedvelői vágynak. A címszerepet játszó Bang tökéletes főhős: sugárzik belőle a nyers szexualitás és a rendíthetetlen bátorság, amely egy olyan történelmi személyiséget jellemez, aki túllépett saját korán és elérte a valódi halhatatlanságot."

A Tell Vilmos várhatóan 2025 nyarán kerül a hazai mozikba, az ADS Service forgalmazásában.