Ezek a felújítások növelik az ingatlan értékét

Az ingatlanhirdetésekben egyre gyakrabban emelik ki a felújítások során használt anyagok és technológiák minőségét, különösen az energetikai korszerűsítések esetében. Ez nem véletlen: a magas színvonalú energetikai fejlesztések, például a hőszigetelési rendszerek alkalmazása, nemcsak az ingatlan energiahatékonyságát javítják, hanem jelentősen növelik az ingatlan tartósságát és piaci értékét is. Egy prémium hőszigetelési rendszer például hosszú távon csökkenti a fenntartási költségeket, miközben kényelmesebb lakókörnyezetet biztosít. Azok számára, akik energetikai korszerűsítést terveznek, érdemes körültekintően választani, hogy a felújítás valóban növelje az ingatlan értékét.

Az új Otthonfelújítási Támogatás kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a lakóépületek energiahatékonysága jelentősen javuljon. A program célja, hogy csökkentse az ingatlanok energiafogyasztását, ami hosszú távon alacsonyabb rezsiköltséget és jobb komfortérzetet eredményez. Különösen fontos ez az 1990. december 31. előtt épült ingatlanok tulajdonosai számára, akik a program keretében korszerűsíthetik otthonaikat, de mindenképp érdemes odafigyelni a részletekre és a megfelelő anyagok kiválasztására.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint az egyik legkönnyebben megvalósítható beruházás a hőszigetelés, melynek értéknövelő hatása egyértelmű. A megfelelően kivitelezett hőszigetelés nemcsak energiát takarít meg, hanem megóvja az épület szerkezetét is a hőingadozások káros hatásaitól, így növeli annak élettartamát. Az energiahatékonyság fokozásával az ingatlan fenntartási költségei csökkennek, ami a mai energiaárak mellett vonzóvá teszi az ingatlant. Ráadásul az ingatlan piaci értéke jelentősen emelkedik, mivel az alacsonyabb rezsiköltség és a fokozott komfortérzet kiemelkedő eladási szempontok a mai lakáspiacon.

Ahhoz azonban, hogy valóban értéknövelő legyen a felújítás, körültekintően kell kiválasztani a rendszert és a szakembert. A Mapei Kft. friss felmérése szerint például az épületszigetelők bizalmi indexe 3,5 csillag, ami csupán átlagos munkát tükröz. Ezért nagyon fontos, hogy elkerüljük a kontárokat. A megbízhatatlan kivitelezők nemcsak gyenge minőségű munkát végezhetnek, de a felújítás során használt olcsóbb, alacsonyabb minőségű anyagok hosszú távon káros hatással lehetnek az ingatlan állapotára és értékére. Arról nem is beszélve, hogy egy silány anyaggal végzett gyenge kivitelezés nem tudja garantálni az Otthonfelújítási Támogatásban elvárt energiamegtakarítást.

"A kontárok elkerülése érdekében mindig érdemes több ajánlatot bekérni, és alaposan utánanézni a szakemberek referenciáinak. A megbízható kivitelezők nemcsak tapasztalattal és megfelelő képesítéssel rendelkeznek, hanem korábbi munkáik pozitív visszajelzései is igazolják szakértelmüket. Fontos figyelni arra, hogy a szakember írásos szerződést kössön, amely tartalmazza a részletezett munkafolyamatokat, az anyagokat és a határidőket. Érdemes olyan szakemberekkel dolgozni, akik garanciát vállalnak a munkájukra, mivel ez biztosítékot jelent az elvégzett munka minőségére" - tanácsolja Markovich Béla.

Az így elkészített energetikai felújítás nemcsak a jelenlegi tulajdonos számára biztosít jelentős megtakarítást és komfortérzetet, hanem hosszú távon az ingatlan piaci értékét is növeli. Amikor az ingatlan eladósorba kerül, a korszerű energetikai megoldások, mint a professzionálisan kivitelezett hőszigetelés, kiemelt szempontként szerepelnek majd a hirdetésekben. Az "energiatakarékos, prémium hőszigeteléssel ellátott ingatlan" nemcsak vonzóbbá teszi a házat vagy lakást a vásárlók szemében, hanem magasabb eladási árat is biztosít, hiszen az alacsonyabb fenntartási költségek és a hosszú távú tartósság mind kulcsfontosságú tényezők a mai ingatlanpiacon.