A levegő is megfagyott

Most pedig következzen a második helyezett! Aki nem más, mint Simicska Lajos! És micsoda meglepetés! Ő is itt van körünkben! Nagy szeretettel köszöntjük tehát a Marketing&Media Top 50 – A legbefolyásosabb emberek a magyar médiaparban rangsor díjátadóján – kiabálta anno a mikrofonba Istenes Bence a Top 50-gálán a Media Hungary konferencián.

Soha nem látott még ekkora néma csendet a nagy terem. Lefagytak az arcok, megdermedtek a tekintetek, csak a legbátrabbak mertek félig visszafordulni a válluk felett. Majd jött a szokásos nagy mosoly kíséretében Bencétől: Jaaaaa, csak vicceltem! 🙂 Néhányan nagyon halkan felnevettek. Csermely Ákos nem volt közöttük.

De ki emlékszik erre már? Meg arra, hogy az első Top 50 rangsor még jóval ez előtt, 2008-ban jelent meg. A mostani pedig sorrendben immár a 16. Simicska azóta messzire tűnt a show-biznisztől, és sokan mások sincsenek már ebben a hol pezsgő, hol éppen kapálódzó médiavilágban, amelynek jó sok hétpróbát kellett kiállnia az elmúlt években. Volt itt minden, mint a búcsúban. Előbb gazdasági és pénzügyi válság, majd politikai annexió, aztán világjárvány meg háború, most pedig itt a Mount Everest méretű infláció, csak hogy a kihívás és a bizonytalanság tényleg állandó társunk maradjon.

Van azonban néhány olyan médiavezető, akin nem fog az idő vasfoga sem. Akik bármilyenek is a körülmények, mindig a topon vannak. Egyszer sem hiányzott a rangsorról Kolosi Péter, az RTL tartalomért felelős vezérigazgató-helyettese, Málnay B. Levente, az AMC Networks International régiós ügyvezető alelnöke, Somlói Zsolt, a Mindshare társtulajdonos-ügyvezetője és Vidus Gabriella, az RTL vezérigazgatója. Szinte állandó szereplőnek számít Novák Péter és Horváth Magyary Voljč Nóra, akik csak egy-egy rangsorból maradtak ki 2008 óta.

Márpedig bent maradni, főleg hosszú távon, mindig sokkal nehezebb, mint bejutni egy-egy alkalommal. Most mind össze négy vezető cserélődött a legbefolyásosabbak listáján, de voltak olyan évek, amikor a rangsoron szereplők 25-30 százaléka változott. De ki emlékszik erre már?

Simon Krisztián