A mesterséges intelligencia került terítékre a legújabb L20 podcastben

A Lounge Group L20 podcastjének legújabb adása az empátia, az emberi kapcsolatok, a technológia és az érzelmi fejlődés tekintetében vizsgálja a legújabb mesterséges intelligenciával kapcsolatos innovációkat, eredményeket. A beszélgetésben két neves szakember, Tari Annamária pszichoterapeuta és Keleti Arthur kibertitok jövőkutató ütközteti a véleményét.

Noha mindenhol forró téma az AI, érdemes és izgalmas a felszín alá nézni, és olyan területeket is megvizsgálni, amelyek nem annyira kerülnek fókuszba. Így tett a Lounge Group is, akik egy podcastadás keretein belül, a Digital-Media Hungary konferencián két szakértő segítségével olyan égető témákat igyekeztek körüljárni, mint az érzelmek feldolgozása és kifejezése emberi, illetve gépi oldalról, továbbá az AI és az emberi kapcsolatok jövője. Keleti Arthur kibertitok jövőkutató a technológia oldaláról közelítette meg a kérdést, hangsúlyozva, hogy az AI fejlődése olyan ütemben zajlik, amit már nem lehet teljesen kontrollálni. Véleménye szerint a gépek egyre inkább figyelembe veszik az emberiség jövőbeli céljait, és olyan válaszokat adnak, amelyek túlmutatnak a programozott reakciókon.

„Olyan tempóban fejlődik, amit nem tudunk kontrollálni. Ez nyilvánvaló. De, szerintem ezen a vonaton már rajta ülünk. Az, hogy leállítsuk, az pont az AI-t kifejlesztő tudósok, szakemberek miatt nem lehetséges. Én azt mondom, hogy akkor inkább dőljünk bele, nézzük meg, hogyan lehet ebből kihozni a maximumot” – reagált Arthur egy felvetésre, melyben azt vitatták: az emberiség vagy a kutatók egy csoportja tekinthető-e az AI atyjának, az evolúció és a fajunk fejlődése vagy egy meghatározott csoport akarata hozta-e létre a mesterséges intelligenciát. Fejlettségét tekintve a mesterséges intelligencia napról napra változik, és úgy tűnik, önmagát is építi, azontúl, hogy odaadtuk neki az emberiség összes tudásanyagát.

„Az agyában felépülő, vagy mondjuk úgy, hogy a neuronjai vagy a paraméterei között felépülő kapcsolatai számunkra ismeretlenek, úgy tűnik, hogy annyira bonyolultak, hogy ebből a bonyolultságból többletérték jön ki. Amit állítok, hogy ez a többletérték lehet, hogy nem emberi, de nem is gépi. Tehát nem egy eszköz, de nem is ember, hanem valami más” – összegzi Arthur.

Tari Annamária pszichoterapeuta a humán oldalról fogta meg a témát, kiemelve, hogy az AI használata milyen hatással lehet az emberi kapcsolatokra és az érzelmi fejlődésre. Hangsúlyozta, hogy az emberek hajlamosak a könnyebb utat választani, ami kevesebb erőfeszítést igényel, de ennek hosszú távú következményei lehetnek.

„Nagyon könnyen leszoktat a gondolkodásról, arról az erőfeszítésről, amelynek a szeretetét amúgy is nehéz elsajátítani. Úgy szoktam fogalmazni, hogy egy gyors kattintáshoz szokott világban, nagyon nem mindegy, hogy az ember mennyit gondolkodik, mennyi erőfeszítést tesz, szereti-e ezt, szeret-e kreatív lenni” – vélekedett Annamária azzal kapcsolatban, mit veszíthetünk, hiszen jellemzően nem bonyolult kérdéseket teszünk fel a ChatGPT-nek, hanem könnyű, külső tudásbázisként használjuk, egy-egy információ töredékéhez jutunk hozzá, ez pedig elkezd minket lekapcsolni arról, hogy gondolkodjunk és használjuk a memóriánkat. Vagy épp olyan álomvilágot építhetünk általa, amely nagy mértékben torz önértékelést, világlátást hoz a jövő generációjának:

„Hogyha tulajdonképpen elérhető egy olyan párkapcsolat, vagy egy olyan barátság, ahol a válaszokat egy gép adja lényegében, vagy egy robot, akinek a tulajdonságai kialakításában én részt vehetek, akkor valóban olyanra formálom, amilyenre szeretném. Ez nagy méretekben csökkenteni tudja az ember empátiáját” – mégpedig Annamária szerint az empátia építésére most nagyobb szükség van, mint valaha.

A résztvevők a beszélgetés során arra is kitértek, hogy mely területeken alkalmazható az AI hatékonyan, és hol kell óvatosnak lenni az emberi kapcsolatok és személyes fejlődés szempontjából. Kérdések vetődtek fel azzal kapcsolatban is, hogy vajon szükség van-e „a mellettünk ágyban horkolóra”, vagy inkább egy soha nem fáradó, mindig kedves AI-ra bízzuk érzelmi szükségleteinket. Bízhatunk-e a gépekben, vagy egyáltalán kérdés ez még?

Ezekre ad választ az L20 legújabb adása a siófoki konferenciáról, amely YouTube-on, Spotify-on, SoundCloud-on és Apple Podcast-en egyaránt megtekinthető.