A négy állócsillag

Már csak négyen vannak azok, akik 2008 óta az összes Top 50-ben szerepet kaptak, és egy kivételével ugyanannál a cégnél dolgoznak. A tavalyi évhez képest csak minimálisan változott a rangsor összetétele, ilyen kismértékű cserélődésre még egyszer sem volt példa.

Rekordot hozott az idei év a Top 50-nél, ugyanis olyan kevés változás még egyszer sem történt a listán, mint az idén. A 2008-ban indult rangsorunk kapcsán az volt a sokéves tapasztalat, hogy egyik évről a másikra jellemzően a listán szereplők negyede szokott változni. Sőt, olyan esztendők is voltak, amikor több mint harmadában megújult a Top 50-es résztvevők köre. 2013-ban ugyanis 36, 2016-ban 38 százalékos vérfrissítés történt.

Egyébként már a tavalyi esztendő is kilógott a sorból, mert mindössze 16 százalékban újult meg az ötvenes lista, de az idén ennél is nagyobb volt a változatlanság. 2022-höz képest csak négy új szereplővel bővült a Top 50 és öten kerültek ki. Ez azt jelenti, hogy mindössze tíz százalékban

változott a lista összetétele. A kikerülők és a bekerülők eltérő számának magyarázata az, hogy 2022-ben igazából Top 51-es listánk volt, ugyanis az első helyen holtverseny alakult ki Vaszily Miklós és Vidus Gabriella között. Így az idén a tavalyinál eggyel kevesebb kiadó hely volt a rangsorban.

A csekély cserélődés talán azzal magyarázható, hogy a médiapiac szempontjából nem történtek hatalmas változások egyrészt a cégek, másrészt a vezetők körében. A bankszektorban és a távközlési területen voltak leginkább mozgolódások, ennek van is nyoma a mostani cserélődésben, de ezek jellemzően kevésbé hagynak nyomot a Top 50-en. A tavalyi listánk megjelenése előtt azért még voltak olyan nagyobb események, mint a médiahatóságnál vagy a Mediaworksnél történt vezetőváltás, de az elmúlt egy esztendő – legalábbis a nagyobb szereplőknél – nem hozott ilyen téren újdonságot. Azért így visszagondolva 2008 óta akadtak sokkal turbulensebb évek, nem csoda, hogy korábban olykor a listás szereplők negyede-harmada változott.

Telkós újoncok

Az idei új szereplők közül ketten a távközlés területéről érkeztek. Egyből a lista 19. helyén debütált Jászai Gellért, a néhány év alatt nagyra nőtt 4iG Csoport első embere. A Top 50 23. helyén szintén egy új szereplő, Peter Gazik tűnt fel, aki a Yettel Magyarország vezérigazgatója. Az elődje, Jan Hanus is szerepelt korábban a rangsorban, még 2019-ben és 2020-ban. Azaz a távközlési szektorból érkezett az idei újoncok többsége. Továbbra is igaz az, amit 2008 óta látunk, hogy a médiapiac befolyásos személyei között – a médiacégek és az ügynökségek vezetői mellett – stabilan ott vannak a távközlési vállalatok szakemberei is.

Szintén új szereplője a listának Csikesz Erika, a TV2 Csoport értékesítési igazgatója. Az érkezésével már négy főre bővült a Top 50-ben szereplő TV2-s szakemberek köre.

Az elmúlt esztendőben a rangsor 20. helyén szerepelt Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország akkori vezérigazgatója. A társaság tulajdonosváltását követően viszont távozott a cég éléről, jelenleg az írországi Vodafone-t vezeti, emiatt a friss listán már nem kapott helyet. Rajta kívül hárman kerültek ki az ötvenből. Jonathan Cooper az OMG Hungarytől, aki amúgy eddig „alapember” volt a rangsorban, ugyanis 2008 óta minden évben listás szereplőnek számított. Az idén szintén nem szerepel az ötvenben Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója, valamint Jákó Eszter az MVM Csoporttól.

Változatlan négyes

Ahogy említettük, Jonathan Cooper kikerült azok közül, akik 2008 óta az összes Top 50-ben szerepeltek. Ez azt jelenti, hogy már csak négy főből áll az a törzsgárda, amely az eddigi összes rangsorban helyet kapott. Két RTL-es vezetőről van szó, Vidus Gabriella vezérigazgatóról és Kolosi Péter tartalomért felelős vezérigazgató-helyettesről. Szintén állandó listás szereplő Somlói Zsolt, a Mindshare ügyvezető igazgatója, továbbá Málnay B. Levente, aki jelenleg az AMC Networks International közép- és észak-európai ügyvezető alelnöke.

Ami érdekes, hogy a négyesből hárman ugyanott dolgoznak, ahol 2008-ban. Somlói Zsolt esetén a cégen belüli pozíció sem változott, továbbra is társtulajdonos ügyvezetője a Mindshare-nek. A két RTL-es szereplőnél pedig annyi történt, hogy időközben előreléptek a vállalati hierarchiában, hiszen 2008-ban Vidus kereskedelmi, Kolosi pedig programigazgató volt.

Egyedül Málnay B. Levente esetén történt változás, de azért rá sem lehet mondani, hogy gyakran váltogatná a munkahelyeit. A 2008-as és a 2009-es összeállításba az MTV Networks (a mai Paramount Global) magyarországi első embereként jutott be. Ennél a vállalatnál dolgozott – a jogelődöket is beleszámítva – 1991 óta. Innen 2009 végén igazolt át az akkor még Chello Central Europe nevet viselő társasághoz, a mai AMC Networkshöz. Azóta nála csak a megbízatásában akadt némi változás, hiszen már a médiavállalat régiós vezetőjeként dolgozik, Németországtól Ukrajnáig 35 tévécsatorna vezetésért felelős.

 

Heszler Róbert

 

Az összeállítás teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvasható, ami már elérhető a Digitalstandon is, ide kattintva.