- Hirdetés -

Azok a cégek teljesítenek jól, amelyek továbbra is invesztálnak a márkájukba

|

- Hirdetés -

Nem csupán a magyarországi sörgyártás marketingjébe, hanem a szakma általános megítélésébe is bepillantást engedett a Signature CEO díjas Wilheim Gábor. A Dreher Sörgyárak marketingigazgatója a cégcsoporton belüli együttműködésről és a külföldről bejövő prémium márkákról is kifejtette véleményét. A felvetett témákhoz a cég Brand Managere, Füleki Erik és Trade Marketing Managere, Lovász Dóra is hozzászólt, akik mindketten a Signature 40 díjazottjai.

- Mit gondol arról az állításról, hogy a marketingszakmának újra kellene pozicionálnia magát? Mit képvisel a marketing az üzleti döntéshozatalaikban?

- Wilheim Gábor: Úgy gondolom, hogy a marketingnek nem kell újradefiniálnia önmagát – a vállalatoknak kell. Ahol ez háttérbe szorult, most újra előtérbe kell helyezni. Szerintem a marketingnek az alapvető szerepe nem változott, vagy változik. Viszont azoknak a cégeknek, ahol – ilyen vagy olyan okokból kifolyólag – a marketing nem stratégiai funkció, nem az üzlet fő hajtóereje, nekik újra kell gondolniuk magukat. Egy cégen belül ez egy kulcsfontosságú, stratégiai funkció, ami egyben a jövőt is menedzseli. Ez az újításnak a fő hajtóereje és mint ilyen, szerintem kritikus kereskedelmi szerepet tölt be.

- Füleki Erik: Nagyon fontos, hogy ne keverjük össze a marketinget magával a kommunikációval. Persze a marketing során is kommunikációs munkák vannak a háttérben, viszont szerintem a marketing az maga a változás. A különböző, változó fogyasztói igények, és ezeknek a különböző megoldásoknak a megkeresése és megtalálása kell, hogy szerepeljen egy vállalat stratégiájában. Rengeteg tanulmány is ezt támasztja alá; azok a vállalatok tudnak igazán élen járni, ahol ez a fogyasztóközpontú stratégiai szemlélet jellemző a cégvezetésre.

- Lovász Dóra: Én azzal egészíteném ki, hogy ez különösen hangsúlyos nálunk. A trade és brand marketingterveket nagy összhangban tartjuk. Minden egyes éves tervezésnél összehangoljuk a márkaterveket és a csatornaterveket. Szerintem ez előremutató és nagyon hatékonynak is találjuk.

- Az olyan szélsőséges helyzetekben, mint a pandémia vagy a mostani gazdasági kilengés, fontosnak érzi, hogy máshogy, másfajta felelősség mellett kell kommunikálnia a vállalatnak?

- Wilheim Gábor: Nem gondolom feltétlenül. Ezekben a helyzetekben, amik mindannyiunkat érintettek, mi azt a döntést hoztuk meg, hogy nem változtatunk azon, ahogyan kommunikálunk. Nem változtattunk a stratégiánk kulcspontjain, és azon sem, hogy például nem csökkentettük a tévéreklámok súlyát, vagy nem halasztottunk el új termékbevezetést. Valamint azon sem változtattunk, hogy mit kommunikálunk a fogyasztók felé. Ez a fajta állandóság segíti a márkánk további növekedését. Az elmúlt 10-20 évnek a korábbi, szintén nehéz gazdasági helyzetei már bebizonyították, hogy azok a cégek teljesítenek jól, akik továbbra is invesztálnak a márkájukba, és nekünk ez is a tervünk. A Dreherről elmondható, hogy az elmúlt időszakban évről évre folyamatosan növeltük a marketingbe történő befektetést. Továbbra is ezt folytatjuk, és ahogy mindig, úgy most is részletesen megvizsgáljuk, hogy a lehetőségek közül a a stratégiánkat legjobban támogatót válasszuk.

- Személy szerint tudnak a marketingfolyamatukra – akár belsős, akár külsős szemmel nézve – egyfajta innovációs folyamatként tekinteni?

- Füleki Erik: Abszolút! Maga a marketing az a változásról szól. Az innovációnak is az a lényege, hogy valamit változtassunk. Valami újat hozzunk be, valami új fogyasztási igényre próbáljunk meg megoldást találni, vagy új gondolkodásmódot hozzunk köztudatba… Az innovációnak pontosan ezért alapvető feltétele a marketingszemléletű gondolkodás.

- Lovász Dóra: Ezzel én is teljesen egyetértek. Mivel a folyamataink nagyon innovatívak, emiatt nagyon sok új dolgot is kipróbálhatunk. Például, amiket saját magunk fejlesztünk házon vagy akár országon belül. Ez pedig az eladási kommunikációban is megmutatkozik az elmúlt éveket tekintve.

- Wilheim Gábor: Az innováció és a marketing a tyúk vagy a tojás esete. De a kérdésre válaszolva, szerintem mind a mai napig a legérvényesebb marketingmodell a 4P. Lehet, hogy emiatt sokan megköveznek majd, de úgy gondolom, ez írja le legjobban a marketinget mind a mai napig – és ez is ad választ. A 4P egymástól elválaszthatatlan, ezért én nehezen tudok elképzelni egy olyan innovációt, amely nem függ össze a marketinggel. De ez nem jelenti azt, hogy minden innovációnak csak a marketingről kell jönnie. Hiszen hiába van egy újfajta söröm, ha nem tudom, hogy milyen áron szeretném adni, hol szeretném eladni és hogyan szeretném eladni. Innentől kezdve ez az egész egy szép, szerves egésszé alakul.

- Lát-e abban különbséget, hogy a hazai vásárlók inkább a magyar termékeket választják? Vagy a külföldi márkákra is ugyanolyan nyitottak?

- Wilheim Gábor: Ez egy érdekes kérdés, mert mi egy olyan kategóriában dolgozunk, ahol rettentő erős hazai márkákat találunk – akár a versenytársainknál, akár nálunk. És ezek nagyon népszerűek is. Ugyanakkor az is látszik, hogy egyre inkább van egy nyitottság a nemzetközi, elsősorban prémium vagy éppen szuperprémium termékek irányába. Persze ez nem jelenti azt, hogy a magyar terméket lecserélik a külföldire, vagy akár fordítva. Hanem egyszerűen azt, hogy szélesedik az elérhető választék. Inkább ez az a kihívás és megfelelés, amivel mi ebben a kategóriában szembesülünk nap mint nap.

- Hogyan vélekedik a marketing hazai helyzetéről? Hogyan teljesít a Dreher magyar marketing szerepe az országok közötti összevetésben?

- Wilheim Gábor: Szerintem nem szabad összehasonlítani a Dreher magyar marketingjét egy bármilyen cég londoni marketingjével például – de nem is kell. Viszont, ha a cégen belül nézzük a helyzetet, akkor konkrét példákat is tudunk mondani. Megrendeznek évente egy európai marketing versenyt, ahol különböző kategóriákban díjazzák a jobbnál jobb projekteket és márkákat. A tavalyi évben a Dreher nyerte a legfőbb kategóriát, az elmúlt öt év marketing tevékenységét elismerendő. Nekem pedig ezek az elismerések nagyon fontosak, főleg házon belül. Mert ezek mutatják, hogy jó irányba haladunk. Nyilván mi aktívan együtt dolgozunk a cégcsoport más országaival is, de mindig van egy kis versenyszellem köztünk, hogy túlszárnyaljuk a másikat. Mindez akkor is előfordul, ha mondjuk van egy jó ötletünk, és azt a lengyel kollégák viszik tovább, és lesz belőle valami sokkal jobb, mint amit mi megálmodtunk. De fordítva is tudunk példákat mondani. Szerintem az a fontos, hogy hasonló dolgokat vessünk össze, hiszen ezekre építve egy kicsit feljebb is tudjuk húzni egymást.

 

Fotón balról jobbra: Füleki Erik, Lovász Dóra, Wilheim Gábor

A 2022-ben alapított Signature CEO díjat azon üzleti döntéshozók és szervezetek nyerhetik el, ahol mind vezetői, mind operatív szinteken független testületek által díjazott marketingszakemberek dolgoznak – vagyis felkerültek az idei Marketing & Media TOP 50 marketing-döntéshozó, valamint a Signature 40 listára.
- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Kitalálja, melyik a legkeresettebb szakma Magyarországon?

Több mint 150 kiállító négyezer állásajánlata közül válogathattak a hallgatók a tavaszi Műegyetemi Állásbörzén, ahol ismételten a villamosmérnökök iránt volt a legnagyobb kereslet. A K épületben a szakértői tanácsadás kapott új köntöst, a Q...

Nyugatra vándorolnak a magyarok

2011 és 2022 között valamivel több mint 200 ezerrel nőtt a magyar lakóingatlan állomány és a nyugatra tartás volt a magyarok otthonkeresésének jellemző iránya – ezt mutatják a legutóbbi népszámlálás már nyilvánosságra került eredményei....

Izgalmas hétvége elé néznek a focirajongók

Érkezik a Der Klassiker az ARENA4 és a NET4+ SPORT műsorára: a sportcsatorna helyszíni tudósítással készül minden idők egyik legjobban várt Bayern München – Borussia Dortmund mérkőzésére. A Bundesliga két örök riválisának találkozóit mindig...

A hulladékmentességért kampányolnak

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) március 30-át a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnappá nyilvánította, amelyet 2023-tól évente tartanak meg. A Humusz Szövetség üdvözli a döntést, és továbbra is kiemelten kezeli a nulla hulladék szemlélet kialakítását. Annak...

Egész évben jelen vagyunk

Semmilyen más médiummal nem tudunk olyan gyorsan jelentős hatást elérni, mint a televízióval – véli Tüskés Henrietta. A Bayer country group headje (Magyarország, Szlovákia, Csehország) hangsúlyozta azt is, idén a gasztroenterológia kiemelt szerepet kap...

Már filmes előzetest is készít az MI

A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első film teaser Magyarországon, amit szinte teljes egészében a mesterséges intelligencia (MI) készített. A disztópia hét soros szinopszisát a Chat GPT írta, képi világát pedig a Midjourney...

Tovább spórolnának a rezsin a magyarok

A magyar háztartások 40 százaléka tervez energiatakarékossági beruházásokat, azonban a zöld szempontok előtt egyértelműen a spórolás a cél. A tervek megvalósulását hátráltatja, hogy a többségnek mintegy 200 ezer forint hiányzik havi szinten a családi...

Díjat kapott A Király, Schell Judit és Majka is

A Dancing with the Stars lett a legjobb nagyszabású showműsor, Lékai-Kiss Ramóna a legjobb női műsorvezető, Schell Judit a legjobb színésznő, Majka pedig a legjobb zsűritag a tavalyi tévés produkciókban. Tegnap este rendezték meg...

Döntőbe jutott az Uniomedia alapítóinak kampánya

Az ázsiai PR Awards2023 döntőjébe került az Uniomedia szingapúri testvércégének, a Rothman Asia-nak tőzsdei kommunikációs kampánya. A Pegasus Asia az első SPAC (a tőzsdei befektetőktől akvizíciós célokra tőkét gyűjtő) részvénykibocsátás volt a szingapúri tőzsdén...

Új ügyféllel erősít a Twincom

Idén tavasztól a Twincom PR Consultancy-val dolgozik a cseh hátterű Tesla okosotthon márka, amely közvetlen felkérés útján választotta az ügynökséget. Mostantól ők végzik a Csehországban már piacvezető brand hazai kommunikációs aktivitásait.Az okosotthon készülékek előretörése...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Tajvanon is szeretik a magyar borokat

Az elmúlt években a Chifu Wine folyamatosan növelte szerepét Tajvan borpiacán, és már a legismertebb és legmegbízhatóbb magyar bor importőrként és disztributorként tartják számon. A vállalat az évek során kiépített erős szakmai kapcsolatainak köszönhetően...

Kitalálja, melyik a legkeresettebb szakma Magyarországon?

Több mint 150 kiállító négyezer állásajánlata közül válogathattak a hallgatók a tavaszi Műegyetemi Állásbörzén, ahol ismételten a villamosmérnökök iránt volt a legnagyobb kereslet. A K épületben a szakértői tanácsadás kapott új köntöst, a Q...

Nyugatra vándorolnak a magyarok

2011 és 2022 között valamivel több mint 200 ezerrel nőtt a magyar lakóingatlan állomány és a nyugatra tartás volt a magyarok otthonkeresésének jellemző iránya – ezt mutatják a legutóbbi népszámlálás már nyilvánosságra került eredményei....

Izgalmas hétvége elé néznek a focirajongók

Érkezik a Der Klassiker az ARENA4 és a NET4+ SPORT műsorára: a sportcsatorna helyszíni tudósítással készül minden idők egyik legjobban várt Bayern München – Borussia Dortmund mérkőzésére. A Bundesliga két örök riválisának találkozóit mindig...

A hulladékmentességért kampányolnak

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) március 30-át a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnappá nyilvánította, amelyet 2023-tól évente tartanak meg. A Humusz Szövetség üdvözli a döntést, és továbbra is kiemelten kezeli a nulla hulladék szemlélet kialakítását. Annak...

Podcast

Az e-kereskedelem nem elvesz, hanem átalakít és kiegészít

Ha nincs COVID, és nem beteg az ember annyira, hogy ne tudjon kimozdulni otthonról, milyen ingerküszöböt kell elérni ahhoz, hogy valaki automatikusan online akarjon vásárolni? Létezik-e tipikus online vásárló és miért jellemző ránk annyira...

A legfontosabb a brandhez való lojalitás építése

Vajon mik a közös pontok egy lapkiadó és egy kereskedelmi cég munkájában és hogyan alakultak a média- és tartalomfogyasztási, valamint vásárlási szokások az elmúlt években? Varga Anita, a Rossmann Magyarország marketingvezetője és Kovács Tibor,...

Húsz éve nem ilyen volt a vendéglátás

„Már a pandémia előtt is, azt követően pedig kifejezetten erős volt a munkaerőhiány”, ezt a problémát orvosolandó hozta létre Birizdó Ádám és Sebestyén Ádám a Giggle.hu-t. A Business Lounge január 31-ei adásában az alkalmi...

Don't Miss

Egész évben jelen vagyunk

Semmilyen más médiummal nem tudunk olyan gyorsan jelentős hatást elérni, mint a televízióval – véli Tüskés Henrietta. A Bayer country group headje (Magyarország, Szlovákia, Csehország) hangsúlyozta azt is, idén a gasztroenterológia kiemelt szerepet kap...

Gördülékenyebben mennek a dolgok

Németországból érkezett az évi 50 milliárd forintos nettó árbevételt megközelítő CETIN Hungary élére Kübler-Andrási Judit, aki olyan magától értetődően beszél nemrég megszerzett vezérigazgatói pozíciójáról, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy nők nagy technológiai...

Közösségi királyok és királynők

A hazai piacon nagyjából egymillió körüli az üvegplafon, ami körül megáll a rajongótábor bővülése, és aki még nem tart itt, annak van lehetősége a növekedésre – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Bradács András, a Front...

„Az erős márka kapcsolatban van a kimagasló üzleti teljesítménnyel” – interjú Szabó Melindával

Szabó Melinda, a Deutsche Telekom Signature CEO díjas Senior Vice President-je felfedte előttünk többek között a vállalat különböző marketingdöntései és kreatív nézetei mögött meghúzódó okokat is. Válaszai kapcsán nem csupán egy sikeres és innovatív...

Átalakuló lapkészítési elvek

Az átalakuló lapkészítési elvekről, a sztárhírek kiválasztásáról is beszélt Kolossváry Balázs a Marketing&Mediának adott interjúban. A Blikk és blikk.hu főszerkesztője szerint az Instagram és YouTube sztárok netes követői akkor sem vásárolnak print lapot, ha...
- Hirdetés -

SzuperZöld

A hulladékmentességért kampányolnak

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) március 30-át a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnappá nyilvánította, amelyet 2023-tól évente tartanak meg. A Humusz Szövetség üdvözli a döntést, és továbbra is kiemelten kezeli a nulla hulladék szemlélet kialakítását. Annak...

Több tízezer fát ültetnének 2023-ban

A 10 millió Fa közössége három és fél év alatt Magyarország szerte közel kétszázezer fát és több mint negyvenezer cserjét ültetett el. Céljuk 2023-ra, hogy az adó 1 százalékából és más adományokból befolyó hozzájárulások...

Ezért is drágulnak az élelmiszerek

Nem a klímaváltozás jelenti az egyedüli kihívást a növénytermesztés számára: Az input- és üzemanyag árak az egekben, csökken a jövedelmezőség. Ráadásul egyre gyakoribb a fagyás, jégverés, hirtelen váltakozó hideg- és hőhullámok, vagy épp a...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....