- Hirdetés -

Azok a cégek teljesítenek jól, amelyek továbbra is invesztálnak a márkájukba

|

- Hirdetés -

Nem csupán a magyarországi sörgyártás marketingjébe, hanem a szakma általános megítélésébe is bepillantást engedett a Signature CEO díjas Wilheim Gábor. A Dreher Sörgyárak marketingigazgatója a cégcsoporton belüli együttműködésről és a külföldről bejövő prémium márkákról is kifejtette véleményét. A felvetett témákhoz a cég Brand Managere, Füleki Erik és Trade Marketing Managere, Lovász Dóra is hozzászólt, akik mindketten a Signature 40 díjazottjai.

- Mit gondol arról az állításról, hogy a marketingszakmának újra kellene pozicionálnia magát? Mit képvisel a marketing az üzleti döntéshozatalaikban?

- Wilheim Gábor: Úgy gondolom, hogy a marketingnek nem kell újradefiniálnia önmagát – a vállalatoknak kell. Ahol ez háttérbe szorult, most újra előtérbe kell helyezni. Szerintem a marketingnek az alapvető szerepe nem változott, vagy változik. Viszont azoknak a cégeknek, ahol – ilyen vagy olyan okokból kifolyólag – a marketing nem stratégiai funkció, nem az üzlet fő hajtóereje, nekik újra kell gondolniuk magukat. Egy cégen belül ez egy kulcsfontosságú, stratégiai funkció, ami egyben a jövőt is menedzseli. Ez az újításnak a fő hajtóereje és mint ilyen, szerintem kritikus kereskedelmi szerepet tölt be.

- Füleki Erik: Nagyon fontos, hogy ne keverjük össze a marketinget magával a kommunikációval. Persze a marketing során is kommunikációs munkák vannak a háttérben, viszont szerintem a marketing az maga a változás. A különböző, változó fogyasztói igények, és ezeknek a különböző megoldásoknak a megkeresése és megtalálása kell, hogy szerepeljen egy vállalat stratégiájában. Rengeteg tanulmány is ezt támasztja alá; azok a vállalatok tudnak igazán élen járni, ahol ez a fogyasztóközpontú stratégiai szemlélet jellemző a cégvezetésre.

- Lovász Dóra: Én azzal egészíteném ki, hogy ez különösen hangsúlyos nálunk. A trade és brand marketingterveket nagy összhangban tartjuk. Minden egyes éves tervezésnél összehangoljuk a márkaterveket és a csatornaterveket. Szerintem ez előremutató és nagyon hatékonynak is találjuk.

- Az olyan szélsőséges helyzetekben, mint a pandémia vagy a mostani gazdasági kilengés, fontosnak érzi, hogy máshogy, másfajta felelősség mellett kell kommunikálnia a vállalatnak?

- Wilheim Gábor: Nem gondolom feltétlenül. Ezekben a helyzetekben, amik mindannyiunkat érintettek, mi azt a döntést hoztuk meg, hogy nem változtatunk azon, ahogyan kommunikálunk. Nem változtattunk a stratégiánk kulcspontjain, és azon sem, hogy például nem csökkentettük a tévéreklámok súlyát, vagy nem halasztottunk el új termékbevezetést. Valamint azon sem változtattunk, hogy mit kommunikálunk a fogyasztók felé. Ez a fajta állandóság segíti a márkánk további növekedését. Az elmúlt 10-20 évnek a korábbi, szintén nehéz gazdasági helyzetei már bebizonyították, hogy azok a cégek teljesítenek jól, akik továbbra is invesztálnak a márkájukba, és nekünk ez is a tervünk. A Dreherről elmondható, hogy az elmúlt időszakban évről évre folyamatosan növeltük a marketingbe történő befektetést. Továbbra is ezt folytatjuk, és ahogy mindig, úgy most is részletesen megvizsgáljuk, hogy a lehetőségek közül a a stratégiánkat legjobban támogatót válasszuk.

- Személy szerint tudnak a marketingfolyamatukra – akár belsős, akár külsős szemmel nézve – egyfajta innovációs folyamatként tekinteni?

- Füleki Erik: Abszolút! Maga a marketing az a változásról szól. Az innovációnak is az a lényege, hogy valamit változtassunk. Valami újat hozzunk be, valami új fogyasztási igényre próbáljunk meg megoldást találni, vagy új gondolkodásmódot hozzunk köztudatba… Az innovációnak pontosan ezért alapvető feltétele a marketingszemléletű gondolkodás.

- Lovász Dóra: Ezzel én is teljesen egyetértek. Mivel a folyamataink nagyon innovatívak, emiatt nagyon sok új dolgot is kipróbálhatunk. Például, amiket saját magunk fejlesztünk házon vagy akár országon belül. Ez pedig az eladási kommunikációban is megmutatkozik az elmúlt éveket tekintve.

- Wilheim Gábor: Az innováció és a marketing a tyúk vagy a tojás esete. De a kérdésre válaszolva, szerintem mind a mai napig a legérvényesebb marketingmodell a 4P. Lehet, hogy emiatt sokan megköveznek majd, de úgy gondolom, ez írja le legjobban a marketinget mind a mai napig – és ez is ad választ. A 4P egymástól elválaszthatatlan, ezért én nehezen tudok elképzelni egy olyan innovációt, amely nem függ össze a marketinggel. De ez nem jelenti azt, hogy minden innovációnak csak a marketingről kell jönnie. Hiszen hiába van egy újfajta söröm, ha nem tudom, hogy milyen áron szeretném adni, hol szeretném eladni és hogyan szeretném eladni. Innentől kezdve ez az egész egy szép, szerves egésszé alakul.

- Lát-e abban különbséget, hogy a hazai vásárlók inkább a magyar termékeket választják? Vagy a külföldi márkákra is ugyanolyan nyitottak?

- Wilheim Gábor: Ez egy érdekes kérdés, mert mi egy olyan kategóriában dolgozunk, ahol rettentő erős hazai márkákat találunk – akár a versenytársainknál, akár nálunk. És ezek nagyon népszerűek is. Ugyanakkor az is látszik, hogy egyre inkább van egy nyitottság a nemzetközi, elsősorban prémium vagy éppen szuperprémium termékek irányába. Persze ez nem jelenti azt, hogy a magyar terméket lecserélik a külföldire, vagy akár fordítva. Hanem egyszerűen azt, hogy szélesedik az elérhető választék. Inkább ez az a kihívás és megfelelés, amivel mi ebben a kategóriában szembesülünk nap mint nap.

- Hogyan vélekedik a marketing hazai helyzetéről? Hogyan teljesít a Dreher magyar marketing szerepe az országok közötti összevetésben?

- Wilheim Gábor: Szerintem nem szabad összehasonlítani a Dreher magyar marketingjét egy bármilyen cég londoni marketingjével például – de nem is kell. Viszont, ha a cégen belül nézzük a helyzetet, akkor konkrét példákat is tudunk mondani. Megrendeznek évente egy európai marketing versenyt, ahol különböző kategóriákban díjazzák a jobbnál jobb projekteket és márkákat. A tavalyi évben a Dreher nyerte a legfőbb kategóriát, az elmúlt öt év marketing tevékenységét elismerendő. Nekem pedig ezek az elismerések nagyon fontosak, főleg házon belül. Mert ezek mutatják, hogy jó irányba haladunk. Nyilván mi aktívan együtt dolgozunk a cégcsoport más országaival is, de mindig van egy kis versenyszellem köztünk, hogy túlszárnyaljuk a másikat. Mindez akkor is előfordul, ha mondjuk van egy jó ötletünk, és azt a lengyel kollégák viszik tovább, és lesz belőle valami sokkal jobb, mint amit mi megálmodtunk. De fordítva is tudunk példákat mondani. Szerintem az a fontos, hogy hasonló dolgokat vessünk össze, hiszen ezekre építve egy kicsit feljebb is tudjuk húzni egymást.

 

Fotón balról jobbra: Füleki Erik, Lovász Dóra, Wilheim Gábor

A 2022-ben alapított Signature CEO díjat azon üzleti döntéshozók és szervezetek nyerhetik el, ahol mind vezetői, mind operatív szinteken független testületek által díjazott marketingszakemberek dolgoznak – vagyis felkerültek az idei Marketing & Media TOP 50 marketing-döntéshozó, valamint a Signature 40 listára.
- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Erre költött közel 3 milliárd forintot az AutoWallis

Elkészítette éves Zöld allokációs és hatás jelentését az AutoWallis Zöld Bizottsága, mely a társaság által két évvel ezelőtt kibocsátott 6,6 milliárd forint összegű, zöld kötvényekből befolyt forrás felhasználásáról és azok környezeti hatásairól szól. A...

Üzleti előnyt is jelenthet az Apple csodaszemüvege

Közel négy hónapja mutatkozott be az Apple Vision Pro, és egyelőre nincs új hír a fejlesztés háza tájáról az akkor megismert paramétereken túl. A kiterjesztett és a virtuális valóság szemünk előtt való keverésére képes,...

A biztosításon is spórolnak a vállalatok

Az MNB által közzétett legfrissebb biztosítói adatsor szerint az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A kapcsolódó féléves díjbevétel összege 64 milliárd...

Kiderült, milyen autókat kedvelnek a magyarok

A különböző karosszériatípusok eltérő igényekhez készülnek. Egyes sofőrök a kis ferdehátúakat választják, mások a tágasabb változatokat, például kombikat vagy városi terepjárókat részesítik előnyben. A carVertical autóipari adatszolgáltató magyarországi kutatása alapján elmondható, hogy a magyarok...

Sokkal zöldebbek lehetnének az irodaépületek

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő...

Rangos elismeréseket kapott a FERLING

A közelmúltban látott napvilágot két olyan toplista, amelyen a pécsi székhelyű PR-ügynökség, a FERLING Kft. vezetői is elismerésben részesültek. A FERLING alapítója és egyben ügyvezető igazgatója, Ferling József is szerepel hazánk legelismertebb PR- és...

Kiderült: jelszavak nélkül biztonságosabb a kibertér

A biztonsági szakértők évtizedek óta jövendölik a „jelszómentes jövőt”, amely a jelek szerint már valóban a küszöbön áll. A FIDO 2 szabvány terjedésével ugyanis hamarosan tényleg búcsút inthetünk végre a jelszavaknak. A jól ismert...

Új műsor érkezik októberben a Spíler TV-re

Az őszi szezonban új műsor és új képernyősök is érkeznek a Spíler TV-re. A TV2 sportcsatornájának műsorvezetői csapatához csatlakozik Gelencsér Tímea, Szedmák Zita és Lissák Laura, október elsején pedig rajtol a Sunday Stadium. (kiemelt...

Márkamenedzserek toplistájával jön a Business Lounge

A Business Lounge szeptember 27-i adásában Vaszary Ádámmal, a Signature40 lista társalapítójával lesz beszélgetés a rangsor hátteréről, arról, hogy honnan jött az ötlet, és miért érezték úgy, hogy szükség van még egy listára. (kiemelt...

Csökken az infláció, nőhet a munkanélküliség

A magyar gazdaságban az idei második negyedévben már negyedik negyedéve tartott a recesszió, ez az EU-ban Magyarországon kívül csak Észtországban következett be. A második negyedévben az EU-ban a magyar visszaesés volt a harmadik legjelentősebb...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Továbbra is kelendőek a luxusingatlanok

Változatlan érdeklődés övezi az ingatlanpiaci kínálat legdrágább otthonait. Egyre nő a valódi luxus iránti igény, amelyet a fővárosi újépítésű, prémium minőségű házak és lakások, penthouse-ok terén egyre nehezebben szolgál ki a piac. Zömében 200...

Erre költött közel 3 milliárd forintot az AutoWallis

Elkészítette éves Zöld allokációs és hatás jelentését az AutoWallis Zöld Bizottsága, mely a társaság által két évvel ezelőtt kibocsátott 6,6 milliárd forint összegű, zöld kötvényekből befolyt forrás felhasználásáról és azok környezeti hatásairól szól. A...

Üzleti előnyt is jelenthet az Apple csodaszemüvege

Közel négy hónapja mutatkozott be az Apple Vision Pro, és egyelőre nincs új hír a fejlesztés háza tájáról az akkor megismert paramétereken túl. A kiterjesztett és a virtuális valóság szemünk előtt való keverésére képes,...

A biztosításon is spórolnak a vállalatok

Az MNB által közzétett legfrissebb biztosítói adatsor szerint az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A kapcsolódó féléves díjbevétel összege 64 milliárd...

Kiderült, milyen autókat kedvelnek a magyarok

A különböző karosszériatípusok eltérő igényekhez készülnek. Egyes sofőrök a kis ferdehátúakat választják, mások a tágasabb változatokat, például kombikat vagy városi terepjárókat részesítik előnyben. A carVertical autóipari adatszolgáltató magyarországi kutatása alapján elmondható, hogy a magyarok...
- Hirdetés -

Podcast

Az oktatás akkor jó, ha felkészít az életre

Milyen kihívások, trendek jellemzik ma az oktatástechnológiát, hogy befolyásolja a diákokat a digitalizáció, lemarad-e a gyerek, ha nincs okostelefonja? Ezeket a témákat is megvitatták a Business Lounge szeptember 13-ai adásában, melynek egyik vendége az...

A hitelesség alapvető faktor

Hogy fest 2023-ban egy kereskedelmi televízió talent managementje, hogyan járulnak hozzá a TV2-nél megforduló arcok a brand erősítéséhez, és fordítva: miért „éri meg” nekik, ha a csatorna menedzseli őket, mint influenszereket? Ezeket a kérdéseket...

Beépült a mindennapokba az élőzenei élmény

Ha nyár, akkor fesztiválok – de vajon magukhoz tértek már az itthoni rendezvények a Covid okozta sokkból? Szervezésről, jegyértékesítésről, kis és nagy rendezvényekről volt szó többek között a Business Lounge augusztus másodikai adásában, melynek...

Don't Miss

Formabontó ötletek

Az MI és a digitalizáció átszövi a mindennapjainkat, ami lehetőséget ad arra, hogy a meglévő erőforrásainkat a leghatékonyabban tudjuk használni – mondta el Pantl Péter a legsikeresebb hazai PR-szakembereket felvonultató Top50-es rangsor első helyezettje....

Magas szinten gondolkodni

Rendszeres reklámkocsmák, éjszakai városfutások, a szakmai kezdetek, a legnagyobb kihívások, miért lehet imádni a marketingszakmát – többek között ezekről beszélt az idei TOP50 marketinges rangsor élén végző Szabó Béla a Marketing&Media magazinnak adott interjúban....

Önazonos kreátorokon, márkakollaborációkon és az AI-on lesz a hangsúly 2024-ben is

Hat éve erősíti a Coca-Cola csapatát Mérő Ádám, lelkesedése pedig azóta is töretlen a világ legértékesebb, legvonzóbb, állítása szerint legjobb marketinggel rendelkező márkája iránt. A tizenöt évnyi ügynökségi oldalt cserélte a brand oldali ügyfélszékre,...

Újra kell gondolni a hierarchiát a szervezetben

Művészettörténészként diplomázott, kulturális és kreatív elköteleződését pedig a Magyar Telekomnál kamatoztatja Kovács András Péter, aki jelenleg a családi szegmenskommunikációért felel és a Warm Up Talks legújabb adásában elárulja: mit jelent az agilis transzformáció, miért...

A felelős márka szerepe soha nem volt olyan fontos, mint ma

Ha a saját tevékenységünkre gondolunk, kulcsfontosságú lett, hogy felhívjuk a figyelmet a tudatosságra és a digitális és kiberbiztonságra ezeknek a technológiáknak a használata kapcsán, amiben a teljes piacnak óriási felelőssége van – mondta el...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Erre költött közel 3 milliárd forintot az AutoWallis

Elkészítette éves Zöld allokációs és hatás jelentését az AutoWallis Zöld Bizottsága, mely a társaság által két évvel ezelőtt kibocsátott 6,6 milliárd forint összegű, zöld kötvényekből befolyt forrás felhasználásáról és azok környezeti hatásairól szól. A...

Sokkal zöldebbek lehetnének az irodaépületek

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő...

Kétmillió fának keresnek helyet

1 fő - 1 fa! – négy éve ezzel az üzenettel indult a 10 millió Fa közösség, mely azóta több százezer fát és cserjét ültetett és tartott életben. Az alapítványt is létrehozó 10 millió...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....