- Hirdetés -

Díjazták az év önkénteseit

|

- Hirdetés -

Az Önkéntes Központ Alapítvány minden évben díjazza az ország legkiemelkedőbb önkéntes programjait. Az Önkéntesség Nemzetközi Napját megelőző estén idén öt kategóriában adták át az elismeréseket. A díjátadó célja, hogy kedvező irányba mozdítsa az önkéntesség társadalmi megítélését. Az év közösségi kezdeményezése a Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány, az év vállalati önkéntes programja pedig az OTP Nyrt. Helyi Érték kezdeményezése lett.

Az általános vélekedéssel ellentétben az önkéntesség egyre szélesebb korosztályokat és társadalmi rétegeket érint. A kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át állami intézményekig és piaci vállalatokig egyre többen ismerik fel az önkéntes programokban rejlő lehetőségeket és az önkéntesekkel való együttműködés pozitív hatásait. Emellett egyre több magánszemély is úgy érzi, hogy tudását fejlesztheti, és értékes új kapcsolatokat építhet ki az önkéntes tevékenységek révén.

A pozitív változások ellenére azonban az önkéntesség társadalmi ismertsége és elismertsége még mindig nem elég magas hazánkban. Alacsony azoknak a száma is, akik rendszeresen, szervezett keretek között kapcsolódnak be önkéntes tevékenységbe. Az Önkéntes Központ Alapítvány ezért támogatja a magyarországi önkénteseket és az őket foglalkoztató szervezeteket. Az ÖKA egyik alapvető célkitűzése az önkéntességgel kapcsolatos pozitív társadalmi attitűd elősegítése, és az önkéntesség társadalmi ismertségének növelése.

E céllal 2019-ben is meghirdették az „Önkéntességért Díj” pályázatot. Az 5 kategóriában meghirdetésre kerülő díjakra szeptember 2-től lehetett jelentkezni. A nyerteseket két szakmai zsűri választotta ki – külön testület döntött a civil szervezeteknek és magánszemélyeknek odaítélt díjakról, és egy másik a vállalatok által megvalósított önkéntes programokról.

A szakmai díjak mellett a közönség is szavazhatott. Az Év Közösségi Kezdeményezése díj jelöltjei saját helyi közösségükért végeznek valamilyen kiemelkedő önkéntes tevékenységet. A www.onkentessegertdij.hu oldalon leadott szavazatok közül a legtöbbet a Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány a Vadon Élő Madarak Megmentéséért szerezte. Az alapítvány évente 600 madarat lát el, de hitvallása szerint a madármentés lélekmentés is, tevékenységükhöz pedig évről évre egyre több önkéntes csatlakozik.

A civil szervezet által megvalósított nyertes önkéntes program idén a Tiszai PET Kupa lett. A Természetfilm.hu Egyesület projektjének célja, hogy a Tisza-menti települések, természetvédelem iránt elkötelezett emberek, szakemberek együttműködésével önkéntes munkában megtisztítsák hazánk legszennyezettebb folyóját.

Az Év Pro Bono kezdeményezése a PÉNZ7 Pénzügyi és Vállalkozói Témahét. A PÉNZ7 célja a pénzügyi tudatosságra való figyelemfelkeltés. Szakmai programoktól iskolákban futó speciális eseményeken át játékos versenyekig számos csatornán találkozhatunk az eseménysorozattal, melynek kezdeményezője a Magyar Bankszövetség.

Az Év Vállalati önkéntes programját az OTP Nyrt. valósította meg. Az önkéntesség a banknál több mint 10 éves hagyomány. A Helyi Érték Önkéntes Pályázati Program keretében a munkatársak szabadon dolgoznak ki önkéntes programokat, de jellemzően évek óta ugyanazon intézmény/szervezet számára szerveznek önkéntes projekteket. Emellett a bank központi önkéntes eseményeket is szervez: a Magyar Vöröskereszttel véradásokat, a Magyar Élelmiszerbankkal a JótéKonyhát, a KézenFogva Alapítvánnyal az Együtt mozdulunk programot, a Humanitás Szociális Alapítványt pedig számítógépadományokkal és pályázati programmal segíti.

Az Év Önkéntese címet Konta Benőné kapta. Daganatos betegségben vesztette el közvetlen családtagjait, ő maga is gyógyult rákbeteg. 2009 óta 17 település – 140 ezer ember – otthoni hospice ellátását végzi munkatársaival. Jelenleg az ellátás keretében szükséges telefonos ügyeletet látja el a hét minden napján, ünnepnapokon is. 2019-ben közel 100 beteget gondoztak eddig, Piroska átlagosan ennyi családdal tartja a kapcsolatot.

„Több, mint 10 éve díjazzuk az önkéntesség területén kiemelkedő magánszemélyeket, szervezeteket, vállalatokat.” – mondja F. Tóth András, az ÖKA ügyvezető-igazgatója. „Célunk, hogy az így megismerhető történetek révén minél több ember számára vonzóvá tegyük az önkéntes tevékenységet, és az önkéntesség társadalmi megítélését kedvező irányba mozdítsuk el. Az elmúlt évek eredményei igazolják, hogy erőfeszítéseink nem hiábavalók, mivel folyamatosan nő azok száma, akiknek az önkéntesség fontos változásokat eredményez az életében.” – teszi hozzá.

A 2019. év díjazottjairól:

Az Év Önkéntese 2019

Konta Benőné

Daganatos betegségben vesztette el közvetlen családtagjait, ő maga is gyógyult rákbeteg. A daganatos betegek hiteles segítőjévé válva, karitatív vezetőként elindította az otthoni hospice ellátást és a külföldi testvér gyülekezeti kapcsolatok révén megteremtette a betegellátás eszközszükségletét, miközben ő maga is a mellrákkal küzdött és a kemoterápiás kezelések között próbálta rákos beteg családtagjait testileg és lelkileg is ápolni. 2006-tól a ráckevei kistérség 10 településén elsőként megindíthatta az otthoni hospice ellátást, majd 2009-től 17 település – 140 ezer ember – ellátását végzi munkatársaival. A Hospice szellemiség terjesztése a „Méltóság mezeje” program szintén Piroska nevéhez fűződik, melynek célja, hogy már gyermekkorban kezdődjön el egy tudatos nevelés, hogy a halál ne félelmet, hanem odafordulást, együttérzést váltson ki a gyermekekből.

Az Év Civil Szervezeti Önkéntes programja 2019

Termeszetfilm.hu Egyesület – PET Kupa

A Természetfilm.hu Egyesület projektjének célja, hogy a Tisza-menti települések, természetvédelem iránt elkötelezett emberek, vízügyi és hulladékgazdálkodási szakemberek együttműködésével megtisztítsák hazánk legszennyezettebb folyóját. A csapatok saját készítésű, hulladék alapanyagokból álló hajókon utaznak, s idén összesen 14 tonna hulladéktól mentesítették a folyót, aminek a 60%-a újrahasznosítható. A szemétszedő akción az önkéntesek kenuval kísérik a versenyben részt vevő csapatokat. A bezsákolt hulladékot a kenukkal partra szállítják, szelektálják, válaszolnak a felmerülő kérdésekre, intézik az úticsomagok és a szikvizek kiosztását.

Az Év Vállalati Önkéntes Programja 2019

OTP Bank Nyrt. – OTP Helyi Érték Program

Az önkéntesség a banknál több mint 10 éves hagyomány, munkatársaik olyan társadalmi csoportokon segítenek, melyeknek a sikerek eléréséhez valamilyen hátrányt kell leküzdeniük vagy az ehhez vezető útnak még az elején tartanak. A bankban az önkéntes programok nagyon népszerűek, az évek alatt kialakult egy aktív és lelkes önkéntes „keménymag”. A Helyi Érték Önkéntes Pályázati Program keretében a munkatársak szabadon dolgoznak ki önkéntes programokat, de általában évek óta ugyanazon intézmény/szervezet számára szerveznek önkéntes projekteket. Emellett a bank központi önkéntes eseményeket is szervez: a Magyar Vöröskereszttel véradásokat, a Magyar Élelmiszerbankkal a JótéKonyhát, a KézenFogva Alapítvánnyal az Együtt mozdulunk programot, a Humanitás Szociális Alapítványt pedig számítógépadományokkal és pályázati programmal segíti.

Az Év Pro Bono kezdeményezése 2019

PÉNZ7 Pénzügyi és Vállalkozói Témahét

A PÉNZ7 célkitűzése, hogy már az iskolapadban elkezdje a figyelemfelkeltést a pénzügyi tudatosságra. Az elméleti ismereteket gyakorlati tudással összekapcsolva ad játékos, interaktív közelítést a mindennapokban is fontos ismeretekhez, a pénzügyek és a vállalkozások működésének megértéséhez. Szakmai programoktól iskolákban futó speciális eseményeken át játékos versenyekig számos csatornán találkozhatunk a PÉNZ7 eseménysorozatával, amelyet 2015 és 2016 között a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben koordinált, mint főszervező, majd 2017-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint projektgazda a tananyagot a tanév hivatalos rendjébe is beillesztette. A program bővülését támogatta a 2017/2018-as tanévben a Nemzetgazdasági Minisztérium, majd annak átalakulását követően a 2018/2019-es tanévtől már a Pénzügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Junior Achievement Alapítvány.

Az Év Közösségi Kezdeményezése (közönségdíj) 2019

Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány a Vadon Élő Madarak Megmentéséért

Az alapítvány hitvallása szerint a madármentés lélekmentés is. Nem céljuk a világ összes sérült madarának a megmentése, de céljuk a beteg vadmadarat megmenteni szándékozó emberek segítése. Évről évre egyre több önkéntes csatlakozik hozzájuk: a sérült madarak szállítását vállalják, a röpdék takarításában, a madarak ellátásában segédkeznek. Nagyobb feladatokra önkéntes napokat szerveznek, de önkéntesek dolgoznak a nyári gyermektáboraikban is, és ők szerkesztik a közösségi felületeket, kezelik a kapcsolattartást. Évente 600 madarat látnak el, emellett rendezvényeken, óvodai és iskolai előadásokon is részt vesznek, ahol az önkéntes munka fontosságát is erősítik.

Zsűritagok:

Gerencsér Balázs, NIOK Alapítvány ügyvezetője

Scholtzné Hibay Alíz, TESZÜNK Szenior Önkéntes Klub vezetője

Tóbiás László, Károli Gáspár Református Egyetem főiskolai docense

Kovács Edit, Közösségfejlesztők Egyesülete (KÖFE) elnöke

Szokoli Erzsébet, Szenior önkéntes programok elindítója

Guzsaly Péter, Skool – partner kapcsolati vezető

dr. Janka Mária, az E.ON Hungária Zrt. személyzeti és szervezeti igazgatója

Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley Magyarország ügyvezető igazgatója

Hegedűs László, a BlackRock Magyarország HR igazgatója

Cs. Tóth Marianna, a kommunikációs szakember, 1995. es 2019. között a Budapest Bank csoport PR, ill. később kommunikációs vezetője volt

A díjátadó program megvalósításában a Tesco Globál Áruházak Zrt., Vodafone Magyarország Zrt., a HPS Communications Kft., a Flow PR, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. a Bortársaság, a Vodafone Hungária Zrt. és az E.ON Hungaria, mint az Év Közösségi Kezdeményezése díj támogatója volt a segítségünkre.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Hétvégén érkezik az HBO legújabb magyar filmje

Szombaton válik elérhetővé az HBO MAX és az HBO kínálatában Zsótér Indi Dániel első nagyjátékfilmje, az öt szkeccsből álló A Karantén Zóna. A közösségi finanszírozásból készült alkotás „nobudget-cucc, de szebben néz ki, mint némelyik...

Több ezer új SZÉP kártya elfogadóhely várja a nyaralókat

Idén nyáron is erőteljes növekedést hozhat a SZÉP kártya használatban a belföldi turizmus. A gyenge forint és a magas üzemanyagárak mellett várhatóan többen választják majd a belföldi pihenést, így júliusban és augusztusban akár az...

Tartós recesszió jöhet a gazdaságban

Az elmúlt hónapokban felerősödtek a találgatások a globális gazdaság helyzetéről, és egyre gyakrabban kerülnek elő a recesszióval kapcsolatos félelmek. A világgazdaság alakulása szempontjából legnagyobb hatású két országban, az Egyesült Államokban és Kínában további nehézségekre...

Új vezetővel erősítaz EIT InnoEnergy

Marcin Wasilewski, Lengyelország egyik legeredményesebb energiaipari szakembere csatlakozott az EIT InnoEnergy csapatához. A vállalat közép-európai régiójának vezetését vette át a korábbi regionális igazgatótól, Jakub Milertől, aki az EIT InnoEnergy portfoliójába tartozó, többek közt elektromos...

Tavaly is karbonsemlegesen működött a Magyar Telekom

Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott (2021-2030), ötödik fenntarthatósági stratégia fő célkitűzése, valamint az első év eredményei olvashatók a Magyar Telekom friss Fenntarthatósági jelentésében. A Magyar Telekom Csoport 2005 óta kezeli stratégiai szinten...

Jövő hónaptól kevesebb sportcsatorna lehet itthon

Megszűnik a tartalomszolgáltatás a Digi Sporton július 1-től a csakfoci.hu információi szerint. A Digi sportos portfóliójában három csatorna is tartozott, a kínálatban a legnépszerűbb futball bajnokságok és versenysorozatok összecsapásai is szerepeltek. A csakfoci.hu úgy...

Ásványvízből inkább hazait vesznek a magyarok

Bár a magyar ásványvízpiac az ellátási láncok bizonytalanságai, a pandémia hatásai és a szomszédos országban zajló háború miatt számtalan, a költségeket jelentősen megtöbbszöröző nehézséggel küzd, azért a gyártók a hazai vásárlókra még mindig számíthatnak....

Több mint ezer beszállító csatlakozott a Schneider Electric zöld programjához

Idén a múlt évhez képest két pozíciót javítva a második helyet szerezte meg a Schneider Electric a Gartner ellátási láncokat értékelő toplistáján. A vállalat tavaly elindított kibocsátáscsökkentő kezdeményezéséhez már több mint ezer beszállító csatlakozott.Ismét...

6 ok, amiért már nincs értelme a papíralapú adminisztrációnak (x)

Egyre több dolgot tudunk elintézni az interneten papírmunka nélkül, hiszen szinte minden elkezdett átrendeződni az online térbe – így például az adminisztráció is. Egy banki ügyintézés alkalmával már kevesebb nyomtatott papírt kapunk, de hivatalos...

Magyar arany a világ legelismertebb borversenyén

A Decanter World Wine Awards (DWWA) a világ legnagyobb és legelismertebb, páratlan globális érdeklődés által kísért borversenye. Ezért különösen figyelemre méltó eredmény, hogy 2022-ben, a Thummerer Pincészet Egri Vili Papa Cuvée Superior 2018 lett...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Elektromos furgonokkal zöldít a Tesco

Magyarországon elsőként vezetett be teljesen elektromos meghajtású furgonokat házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco. Az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja...

Hétvégén érkezik az HBO legújabb magyar filmje

Szombaton válik elérhetővé az HBO MAX és az HBO kínálatában Zsótér Indi Dániel első nagyjátékfilmje, az öt szkeccsből álló A Karantén Zóna. A közösségi finanszírozásból készült alkotás „nobudget-cucc, de szebben néz ki, mint némelyik...

Több ezer új SZÉP kártya elfogadóhely várja a nyaralókat

Idén nyáron is erőteljes növekedést hozhat a SZÉP kártya használatban a belföldi turizmus. A gyenge forint és a magas üzemanyagárak mellett várhatóan többen választják majd a belföldi pihenést, így júliusban és augusztusban akár az...

Tartós recesszió jöhet a gazdaságban

Az elmúlt hónapokban felerősödtek a találgatások a globális gazdaság helyzetéről, és egyre gyakrabban kerülnek elő a recesszióval kapcsolatos félelmek. A világgazdaság alakulása szempontjából legnagyobb hatású két országban, az Egyesült Államokban és Kínában további nehézségekre...

Új vezetővel erősítaz EIT InnoEnergy

Marcin Wasilewski, Lengyelország egyik legeredményesebb energiaipari szakembere csatlakozott az EIT InnoEnergy csapatához. A vállalat közép-európai régiójának vezetését vette át a korábbi regionális igazgatótól, Jakub Milertől, aki az EIT InnoEnergy portfoliójába tartozó, többek közt elektromos...
- Hirdetés -

Don't Miss

A vendéglátás is a szórakoztatóipar része

Kereszty Gábor 2002 és 2007 között a hazai médiapiac egyik meghatározó szereplője volt a TV2 vezérigazgatójaként. Azonban az első TOP50 megjelenésekor már távozott a csatornától, így egyetlen összeállításunkban szerepelt, még 2011-ben. Egy évvel azelőtt...

A kereskedés dinamikája és intenzitása is más

Lengyel András hosszú éveken át az Axel Springer, majd a Ringier Axel Springer hirdetési és marketingigazgatójaként dolgozott. A kiadótól – 14 év után – 2016-ban távozott. Ezt követően az Atmedia kereskedelmi és portfólióigazgatója volt,...

Építkezni szeretek – interjú Palocsay Gézával

Nem érzi visszalépésnek, hogy az Adevinta után a kevésbé ismert Pepita.hu-nál folytatja, amelyből három év alatt százmillió euró forgalmú céget építene Palocsay Géza. A webáruházként és online piactérként is működő platform fejlődésének támogatására a...

Hiszünk a marketing erejében

Az üzleti döntéshozókat is jobban megszólítanák és mélyebben megismertetnék őket a marketing szerepeivel, feladataival és lehetőségeivel az idei Marketing Summit Hungary- n – mondta el Hinora Ferenc. A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) elnöke az...
Várkonyi Balázs TOP25

Közös platformon

Várkonyi Balázs, eMAG-Extreme Digital, ügyvezető igazgató - Április közepén jelentették be, hogy összevonják a platformjaikat, és a jövőben az eMAG platformját használja a cég, az Extreme Digital vásárlóinak is erre kell váltaniuk. Miért volt szükség...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Elektromos furgonokkal zöldít a Tesco

Magyarországon elsőként vezetett be teljesen elektromos meghajtású furgonokat házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco. Az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja...

Tavaly is karbonsemlegesen működött a Magyar Telekom

Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott (2021-2030), ötödik fenntarthatósági stratégia fő célkitűzése, valamint az első év eredményei olvashatók a Magyar Telekom friss Fenntarthatósági jelentésében. A Magyar Telekom Csoport 2005 óta kezeli stratégiai szinten...

Több mint ezer beszállító csatlakozott a Schneider Electric zöld programjához

Idén a múlt évhez képest két pozíciót javítva a második helyet szerezte meg a Schneider Electric a Gartner ellátási láncokat értékelő toplistáján. A vállalat tavaly elindított kibocsátáscsökkentő kezdeményezéséhez már több mint ezer beszállító csatlakozott.Ismét...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....