- Hirdetés -

Ezek lesznek jövőre a fő trendek az e-kereskedelemben

|

- Hirdetés -

Jóval több hangalapú keresés, az ügyfélélményt javító hűségprogramok, még nagyobb szerep a gépi tanulásnak, értékesítés a közösségi platformokon – többek között ezek lesznek a meghatározó trendek 2024-ben az e-kereskedelemben a Webshippy elemzése szerint. Az új trendek megértése és az azokhoz való alkalmazkodás lehet az a tényező, amely előnyhöz juttatja a webshopokat a versenytársakkal szemben.

Több hangalapú keresésre számíthatunk

Az olyan intelligens otthoni eszközök, mint az Amazon Alexa és a Google Home, ösztönzik a hangvezérelt keresés elterjedését. Ez azt jelenti, hogy a kereskedőknek a kulcsszavakra és a helyi SEO-ra kell összpontosítani, hogy hatékonyan kiaknázzák ezt a növekvő szegmenst.

Az előrejelzések szerint az ilyen hangvezérelt eszközök világméretű értékesítése 2024-re várhatóan meghaladja a 30 milliárd dollárt. Az Egyesült Államok jelentősen hozzájárul majd ehhez a trendhez, mivel a becslések szerint jövőre az amerikai otthonok több mint felében valószínűleg lesz okos hangszóró.

Hűségprogramok javítják az ügyfélélményt

A vásárlók egyre inkább elvárják, hogy a márkák az ő feltételeik szerint lépjenek kapcsolatba velük. Hogyan tudod felülmúlni a versenytársaidat? A válasz a lehető legnagyobb fokú személyre szabásban rejlik.

Az általános, mindenki számára egyforma megközelítés korszaka átadja a helyét az egyéni igényekre szabott stratégiáknak. 2024-ben a személyre szabás trendje még inkább az ügyfélélmény kérdésének középpontjába kerül.

A precíz adatelemzés, a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) felhasználása az ügyféladatok gyűjtéséhez és értelmezéséhez elengedhetetlen lesz a cégek számára. A személyre szabott kedvezményeket és élményeket kínáló hűségprogramok is elősegíthetik az ügyfelek megtartását.

A közösségi média mint értékesítési platform

Az Instagram, a Facebook és a TikTok értékesítési platformokká alakulnak olyan funkciókkal, mint a vásárlásra ösztönző posztok és az alkalmazáson belüli vásárlás. Ez az integráció zökkenőmentes vásárlási élményt nyújt a felhasználók számára, lehetővé téve számukra, hogy anélkül vásároljanak, hogy el kellene hagyniuk a közösségi médiaplatformot.

A Statista szerint csak az Egyesült Államokban a közösségi média felhasználói bázisa a becslések szerint 2028-ra eléri a 331,09 millió felhasználót. Ahhoz, hogy a mai figyelemközpontú gazdaságban relevánsak maradjunk, elengedhetetlen a közösségi média funkciójának újraértékelése. Át kell gondolni, hogyan illeszkedik a stratégiába, nemcsak a marketing területén belül, hanem az egész vállalkozáson belül.

A divatos közösségi médiaplatformok és alkalmazások idővel változni fognak. Azonban a közösségi média erejének integrálása már most kulcsfontosságú minden cég életében.

A gépi tanulás nagy szerephez jut

A gépi tanulási technológiák lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy a prediktív elemzések, termékajánló algoritmusok és ügyfélszolgálati chatbotok segítségével rendkívül személyre szabott élményt nyújtsanak. Mindezek a modern e-kereskedelem kritikus elemévé teszik.

A legfrissebb adatok szerint az AI és a gépi tanulás várhatóan jelentősen befolyásolja majd a kiskereskedelmi szektort. Ezek a technológiák automatizálják és segítik majd az olyan rutinfeladatokat, mint a termékcikkek kiválasztása és kiajánlása, javítják az olyan ügyfélszolgálati funkciókat, mint az élő chatek, lehetővé teszik a célzottabb ügyfélmarketing-stratégiákat, és optimalizálják a készletgazdálkodást.

Marketing szempontból a szakértők arról beszélnek, hogy az olyan bevált gyakorlatok, mint a keresőoptimalizálás (SEO) elavulttá válnak. Bár ez nem igazán igaz, érdemes megjegyezni, hogy a terület változik, és néhány régi módszernek el kell majd tűnnie ahhoz, hogy helyet adjon az új AI-optimalizálási gyakorlatoknak.

Quick Commerce (Q-Commerce) és Livestream Shopping

A gyorskereskedelem, vagy Q-kereskedelem, amelyet az olyan platformok, mint az Amazon Prime Now és más innovatív cégek képviselnek, megváltoztatja a termékkiszállítás területét.

Ezt a trendet a fogyasztók növekvő türelmetlensége táplálja. A megnövekedett kereslet kielégítése érdekében a vállalkozások kénytelenek változtatni a stratégiájukon.

A „Need for It Tonight” bevásárlóalkalmazás például együttműködött a Gophr futárszolgálattal, hogy 90 perces szállítási lehetőséget biztosítson azoknak, akik divatcikkeket rendeltek. Ahogy ez a mozgalom egyre nagyobb lendületet vesz, várhatóan még több cég fog partnerséget kötni helyi kézbesítő szolgáltatásokkal.

Különböző platformok különböző célközönségeknek

A generációkra jellemző közösségi médiapreferenciák megértése kulcsfontosságú. A TikTok a Z generáció piacát fogja uralni, míg az ezredforduló környékén születetteket hatékonyabban lehet elérni az Instagram, a TikTok és a Facebook kombinációjával.

A TikTok különösen hatalmas növekedést mutat: nagyjából öt év alatt több mint egymilliárd felhasználót vonzott, ezt a számot 2022-ben érte el. Az előrejelzések szerint 2024-re a TikTok körülbelül 11 milliárd dollárnyi amerikai reklámbevételt fog termelni, és ezzel megelőzi a YouTube-ot.

Más platformok most azon vannak, hogy lépést tartsanak ezzel. Mindegyikük arra törekszik, hogy elérje azt, amelyet a TikTok a közösségi média területén létrehozott. Azt azonban még nem tudni, hogy a közönség jelenlegi egyensúlya meddig tartható fenn.

Környezettudatos kereskedelem

A környezetbarát e-kereskedelmi kezdeményezések növekedésére lehet számítani, mivel a környezetvédelem továbbra is uralja a közbeszédet. A fenntartható csomagolástól a szén-dioxid-semleges szállítási lehetőségekig a „zöld” lesz a meghatározó téma a webshopok életében.

Megfigyelhető, hogy a fogyasztók évről évre egyre inkább a zöld kezdeményezéseket és az etikus üzleti működést hangsúlyozó márkákat részesítik előnyben.

A webshopoknak érdemes megfontolniuk a környezetbarát csomagolásra való áttérést és a szállítással kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás minimalizálását, illetve olyan beszállítókkal érdemes partnerséget kialakítani, akik elkötelezettek az etikus gyakorlatok iránt. Ez visszhangra talál majd a környezettudatos vásárlók körében, és megkülönbözteti a webshopodat a versenytársaktól.

Az e-kereskedelem és a digitális marketing gyors átalakuláson megy keresztül. E trendek megértése és kihasználása segíthet a cégeknek versenyelőnyre szert tenni, és biztosítják a felkészülést a 2024-s évre.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Így spórolhatunk a klímás fűtéssel

A fűtés gazdaságosságát főként az épület szigetelése határozza meg, a klímák esetében viszont számos más olyan praktika is ismert, amivel spórolhatunk a költségeinken. Ha a teljes fűtési idényben használnánk a klímaberendezést, kizárólag fűtésre optimalizált...
Az Árulók című műsor nézettsége

Meglepő nézettséget produkált Az árulók

A fiatalabb célcsoportoknak nagyon bejött Az árulók. A Sztárbox pedig még ennél is jobb nézettséget hozott az RTL-nek, ami viszont már nem is meglepő. Teljes lakosságnál a TV2-s Dancing with the Stars produkálta a...

Újabb településeken gyorsít a Vodafone

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató...

Így reagálnak az energiakrízisre a hazai cégek

A gyorsan változó energiaárak és a fenntarthatóság előtérbe kerülése lépésre ösztönzik a hazai vállalkozásokat is. A Schneider Electric friss felméréséből többek között kiderül, hogy a válaszadók túlnyomó többsége már megvalósított ilyen irányú fejlesztést, vagy...

Nagyon felpörgött az ingatlanpiac

2023 novemberében, országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott – derül ki a Duna House adataiból.A várakozásoknak megfelelően erősödő tendenciát mutat az év végéhez közeledve a hazai...

Napelemekre költenek a hazai nagyvállalatok

Népszerűek az energiahatékonyságot növelő beruházások a nagyvállalatok körében, minden negyediknél várható ilyen jellegű fejlesztés a következő egy év során. A beruházásokat nem csupán az energiaárak emelkedése hajtja, hanem több szempont együttesen, így például a...

Már belenézhetünk az HBO népszerű sorozatának új évadába

Az HBO a brazíliai São Paulóban megrendezett CCXP23 Comic-Con rendezvényen közzétette az HBO saját gyártású drámasorozata, A SÁRKÁNYOK HÁZA második évadának hivatalos teaserét. A nyolc epizódból álló második évad 2024 nyarán debütál az HBO-n,...

Tovább erősít podcast fronton a Marquard

Új podcastokkal erősíti portfólióját a Marquard Group Hungary. Először az ÉVA magazin Testkép című produkciója mutatkozott be december 1-jén, majd december 7-én startol az InStyle Képesvagyok műsora, amely a brand nagy sikerű #képesvagyok kezdeményezésének...

Moziból a könyvespolcra – filmtörténet és önéletrajz a mester szemén keresztül (x)

Van, akinek a mozi csupán egy kellemes, szabadidős program, de némelyeknek a filmnézés szent hobbi, sőt egyet jelent az élettel. Többnyire belőlük lesznek a filmteoretikusok, kritikusok, és nem utolsó sorban a filmrendezők. A hivatás...

Díjazták a Torontói EU Filmfesztiválon a Semmelweist

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat. Az anyák megmentőjeként világhírűvé vált magyar orvosról, Semmelweis Ignácról készült - a hazai mozikban már látható - új magyar...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Rengeteg külföldi vásárol lakást Magyarországon

Az északi és a keleti határszél, valamint a Dunántúl kínálta lehetőségeknek – az ingázásnak, illetve az időskori letelepedésnek – köszönhető, hogy a külföldi lakásvásárlók érdeklődése már meg is haladja a járvány előttit. Ezekhez képest...

Így spórolhatunk a klímás fűtéssel

A fűtés gazdaságosságát főként az épület szigetelése határozza meg, a klímák esetében viszont számos más olyan praktika is ismert, amivel spórolhatunk a költségeinken. Ha a teljes fűtési idényben használnánk a klímaberendezést, kizárólag fűtésre optimalizált...
Az Árulók című műsor nézettsége

Meglepő nézettséget produkált Az árulók

A fiatalabb célcsoportoknak nagyon bejött Az árulók. A Sztárbox pedig még ennél is jobb nézettséget hozott az RTL-nek, ami viszont már nem is meglepő. Teljes lakosságnál a TV2-s Dancing with the Stars produkálta a...

Újabb településeken gyorsít a Vodafone

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató...

Így reagálnak az energiakrízisre a hazai cégek

A gyorsan változó energiaárak és a fenntarthatóság előtérbe kerülése lépésre ösztönzik a hazai vállalkozásokat is. A Schneider Electric friss felméréséből többek között kiderül, hogy a válaszadók túlnyomó többsége már megvalósított ilyen irányú fejlesztést, vagy...
- Hirdetés -

Podcast

A sneaker az új generáció óraszenvedélye

A sneakerek embereket, generációkat kötnek össze, a resellerek óriási pénzeket kaszálnak a legkisebb kiegészítőkkel is, a laikusok pedig nem értik, miért. Erről rántja le a leplet Trunk Tamás, a Dablty alapítója, influenszer és Z-generációs...

A piac előtt tudtunk járni

A csapból is az AI folyik, és ez még egy darabig biztos így lesz. Nem csoda hát, hogy többek között erről, valamint ügynökségépítésről és a Brand Festivalról is folyt a beszélgetés Biró Lászlóval, a...

A listák hatalma – Signature40 a Business Lounge-ban

Az idei Marketing Summiton már másodjára hirdették ki a 40 legjobb marketingmenedzser listáját, a Signature40-t. Így a szeptember 27-ei Business Lounge is ekörül forgott. Vaszary Ádám, a lista társalapítója a lista hátteréről, az inspirációról...

Don't Miss

Ha kétszer ennyien olvasnának minket, az egész ország gazdagabb volna

Mindenkinek azt javaslom, hogy olvasson több Portfoliót. Biztos kevésbé vagyunk szórakoztatók, mint a TikTok, de vannak értelmes gondolatok és információk, amelyek segítenek ezekben a bizonytalan időkben – mondja Bán Zoltán, a gazdasági portált működtető...

Hiszünk a szinergia erejében

A csatornák kombinációja eredményezi a legnagyobb hatékonyságot marketingtevékenységünk során – mondta el Charlotte Miles. Az IKEA Csehországért, Magyarországért és Szlovákiáért felelős marketing menedzsere az mmonline.hu-nak adott interjúban beszélt arról, hogy miért indították el már...

Időt és energiát spórolunk ügyfeleinknek – interjú Csiszár Gergővel

Gyorsabb és hatékonyabb együttműködések, ahol jó nagy betűkkel folyamatosan látható minden fontos KPI az ügyfél számára, nincs kamuzás – többek között ezt nyújtja a felhasználók számára a Post For Rent új megoldása Csiszár Gergő...

Akár gyorsíthatunk is tovább

Erős növekedési fázisban vagyunk, és az a célunk, hogy ez az ütem tartósan fennmaradjon – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak R. Kovács Dániel. A Front Page Communications alapítója, ügyvezető igazgatója nem titkolja, hogy ügynökségi területen...

Az áraknak emelkedniük kell

A televíziós hirdetési áraknak emelkedniük kell ahhoz, hogy minden reklámozó hozzáférhessen a tévé által biztosított elérésekhez – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Dudás Gergely. Az RTL Magyarország bevételekért felelős vezérigazgató-helyettese jelezte azt is, hogy éppen...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Napelemekre költenek a hazai nagyvállalatok

Népszerűek az energiahatékonyságot növelő beruházások a nagyvállalatok körében, minden negyediknél várható ilyen jellegű fejlesztés a következő egy év során. A beruházásokat nem csupán az energiaárak emelkedése hajtja, hanem több szempont együttesen, így például a...

Minierdőt telepítettek Budapesten

November 29-én a XII. kerületben immár a harmadik Miyawaki erdőt adták át a GreenGo két éve indított Gurulj a fákért! Támogatói Programjának keretében. Budapest első és kizárólag elektromos flottát üzemeltető közösségi autómegosztója ezzel már...

Újabb lépéssel támogatja az ALDI a fenntarthatóságot

A vállalat biatorbágyi méhecskeháza után most hét városban nyitott rovarotthonokat, amelyek a virágok beporzásához nagymértékben hozzájáruló, emberekre ártalmatlan beporzó rovaroknak nyújtanak menedéket.Az ALDI biatorbágyi logisztikai és igazgatási központjánál már 2016 óta működik egy öt...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....