Fejlesztésekre ösztönzi a cégeket a hibrid munkavégzés

Az üzleti vállalkozások technológiai kiadásai emelkednek, mivel a vállalatvezetők a maximumot szeretnék kihozni a hibrid munkavégzés kínálta lehetőségekből – derül ki az International Workplace Group kutatásából. A megkérdezett vezetők szerint a rugalmas munkavégzés és a hibrid munkamodell az egyik legfontosabb elem, amely meghatározza a vállalatok jövőjét.

Az International Workplace Group (IWG) által készített felmérésben több mint 500 vezérigazgatót kérdeztek meg, és a válaszokból kiderült, hogy a vezetők 95%-a az elmúlt év során új technológiába fektetett be annak érdekében, hogy javítsa a hibrid munkavégzés élményét, valamint növelje a vállalat hatékonyságát. Ez a technológiai beruházás fontos szerepet játszott a cégek alkalmazkodásában a megváltozott munkakörnyezethez. Majdnem a megkérdezettek fele (43%) mondta, ez volt a legnagyobb beruházás az elmúlt 12 hónapban.

Az IWG új kutatása arra is rámutat, hogy a technológiai beruházások nem fognak lelassulni a közeljövőben. A megkérdezett vezérigazgatók 87%-a tervezi, hogy továbbra is befektet új technológiákba, amelyek célja a hibrid munkavégzés élményének további javítása. Ezek az eszközök és rendszerek nemcsak a munkavégzés hatékonyságát növelik, hanem lehetővé teszik a hosszú, időigényes ingázás elkerülését is, ami egyúttal a munka és a magánélet közötti jobb egyensúly megteremtését segíti elő.

A vezérigazgatók szerint ez a technológiai fejlesztés hozzájárul az alkalmazottak egészségügyi állapotának javításához is, mivel kevesebb stresszt és időt kell a közlekedéssel tölteniük, ami hosszú távon pozitívan befolyásolja az életminőségüket. Az IWG kutatása tehát egyértelműen rávilágít arra, hogy a hibrid munkavégzés támogatása kulcsfontosságú marad a cégek stratégiájában, és a technológiai beruházások központi szerepet játszanak majd ebben a folyamatban.

A helyi munkavégzés ösztönzi a hibrid munka iránti keresletet

A munkavállalók igénye erősödik az ingázás elkerülése és a lakóhelyhez közeli munkavégzés iránt, ez a hibrid munka széles körű elterjedésének egyik fő mozgatórugója. A kutatások azt mutatják, hogy csak minden ötödik munkavállaló (21%) vállalna olyan új állást, amely napi 30 percnél hosszabb ingázást igényel, míg 60%-uk 15 perc távolságra szeretne otthonától dolgozni.

A drága belvárosi irodahelyiségektől a kisebb, helyi irodák és co-working épületek felé elmozdulás szintén csökkenti a vállalkozások rezsiköltségeit. Korábbi kutatások szerint a vezetők közel fele (44%) negyedével (25%) csökkentette hagyományos irodaterületét, ami az energiafogyasztás és a működési költségek jelentős csökkenéséhez vezetett.

A kutatás eredményei arra is rámutatnak, hogy a vezetők ezeket a megtakarításokat a technológiába fektetik vissza, hogy a hibrid munkavégzés által kínált termelékenységnövekedést minél jobban kihasználhassák. A beruházások legfontosabb területei a felhőtechnológia (62%), az AI és az automatizálás (52%), a biztonság (52%) és a generatív AI (41%). A válaszadók közel fele (46%) mondta, hogy az elkövetkező években jelentős szoftver beruházásokat tervez.

A megkérdezett cégvezetők több mint háromnegyede (77%) a hibrid munkavégzést tartja a jövő legnépszerűbb formájának, a hagyományos irodai jelenlét már nem lesz a normális munkavégzés alapja. Közel ugyanennyien (77%) egyetértenek azzal is, hogy a technológia fejlődése kulcsfontosságú a trend további elterjedéséhez.

A hibrid munkavégzés javítja a termelékenységet

Az International Workplace Group nemrégiben közzétett adatai szerint a munkavállalók 74%-a mondta, hogy hibrid modellben produktívabban dolgozik, és hasonlóan sokan (76%) számoltak be arról, hogy motiváltabbak lettek. A munkavállalók 85%-ának a hibrid munkavégzés ténylegesen növelte elégedettségét. Mindezt a HR-vezetők véleménye is alátámasztja: ötből négyen (86%) állítják, hogy a hibrid munka ma már az egyik legkeresettebb munkavállalói jóléti juttatás, amely a munkavállalók termelékenységét is ténylegesen növeli (85%).

A munkavállalók és a vezetők egyaránt előnyben részesítik a rugalmasabb, távmunkát is magában foglaló megoldásokat.

Mark Dixon, az IWG vezérigazgatója és alapítója: „Az a beruházás, amelyet a különböző méretű vállalkozások vezetői fektetnek a technológiába, jól mutatja a vállalatok hosszú távú elkötelezettségét a hibrid munkavégzés mellett. Az olyan fejlesztések, mint a generatív mesterséges intelligencia, a video-hívások és a felhőalapú technológia, azt jelentik, hogy a dolgozók számára soha nem volt még ilyen egyszerű az együttműködés a munkában, bárhol is legyenek helyileg.”