Folytatódik a pörgés az ingatlanpiacon

Stabilan tartja magát a második negyedévben is az ingatlanpiaci érdeklődés a Duna House Keresletindexe szerint. A tranzakciószámokat illetően sincs ez másként, enyhébb ütemben, de tovább folytatódott az ingatlanpiaci felívelés. Az ingatlanközvetítő által áprilisra becsült 11 200 tranzakcióval az év eddigi legerősebb hónapját zárta a szegmens, ami az előző év áprilisához mérten jelentős, 65 százalékos növekedést jelent. A jelzáloghitel-piacon fokozódó intenzitással folytatódott a volumennövekedés, a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a magyarországi adatai alapján idén áprilisban már 105 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, ennél magasabb összeg az NHP Zöld Otthon Program időszakában, 2022 júniusában volt utoljára. Az áprilisi adat az előző év azonos időszakában mért MNB adathoz képest 170 százalékos, a frissen közzétett előző havi értékhez mérten pedig 7 százalékos emelkedést jelent.

Az érdeklődés fokozódásával folytatódott a négyzetméterárak emelkedése mind a vidéki területeken, mind a fővárosban. Házgyári lakást vidéken 534-587 ezer Ft/m2 közötti átlagos négyzetméteráron, téglaépítésű lakást keleten 350, nyugaton 365 ezer Ft/m2 áron lehetett vásárolni. A fővárosi panellakásokért Budán 962 ezer forintos átlagos négyzetméterárat, a pesti oldalon pedig 791 ezer Ft/m2-t kellett fizetni. Az előző év áprilisához képest, a téglaépítésű lakásoknál a pesti oldal kerületei kivételével szintén mindenütt nőtt idén az átlagos négyzetméterár, így az, aki fővárosi téglalakás vásárlását tervezi, elhelyezkedéstől függően 713-1,1 millió forint közötti költségre számíthat.

A budapesti ingatlanvásárlók választása ebben a hónapban is zömében a 40-60 négyzetméteres otthonokra esett, de Pesten keresettek voltak a 20-40 négyzetméter közötti kisebb lakások is. Az ingatlanközvetítő közreműködésével áprilisban zárt tranzakciók között a budai oldalon majdnem minden második ingatlan 70 millió forint feletti értéket képviselt, míg a pesti kerületekben inkább a 40-50 millió forint közötti áron megvásárolható lakásokra volt nagyobb kereslet. A preferált lokációt illetően 2024 áprilisában fokozódott a XIII. kerület iránti kereslet, a fővárosi ingatlanvásárlók többsége, 18,4%-a jelölte meg Angyalföldet választott kerületként az ingatlankeresés során. Népszerűségét tekintve a második helyen Újbuda végzett. A befektetők körében kedvelt belvárosi kerületek, Terézváros és Erzsébetváros ezúttal a harmadik, illetve ötödik helyet szerezték meg a rangsorban a Duna House kerületek közötti népszerűséget vizsgáló felmérése szerint.

A fővároshoz képest az agglomeráció és a vidéki területek ingatlanpiaca még mindig megfizethetőbb alternatívát nyújt az otthonteremtők számára, amit a négyzetméterárakon túl az átlagos ingatlanérték változása is alátámaszt. Ennek ellenére a tranzakciós adatok szerint már az adásvételek tárgyát képező ingatlanok több mint negyede országosan (Közép-Magyarország kivételével) 40 millió forint feletti értéket képviselt, Pest vármegyében pedig már az eladások felét az 50 millió forint feletti értékű ingatlanok fedték le.

Budapesten a legfőbb vevői motiváció 32%-kal a befektetési célú vásárlás volt, emellett magas, 28%-os volt az első lakásukat vásárlók aránya is. Befektetési céllal 62,5 millió forintot, első lakásra 47,2 millió forintot költöttek az ügyfelek. Az első lakásukat vásárlók vidéken is aktívak voltak, az áprilisi adásvételek több mint negyede köttetett e célból, mégis többségben voltak a nagyobb ingatlanba költöző vásárlók. A vidéki területeken az első lakás megvásárlására átlagosan 30,8 millió forintot fordítottak az ügyfelek, míg nagyobb otthonra 52,4 millió Ft-ot szántak. Az eladók motivációjának vizsgálata során megállapítható, hogy Budapesten a nagyobb ingatlanba költözés volt a döntő eladási ok, a tulajdonosok 16%-a örökségétől vált meg idén áprilisban a fővárosban. Vidéken a legfőbb eladási okok között azonos arányban, 26-26%-kal az örökölt ingatlan értékesítése és a korábbi, befektetésként szerzett ingatlan eladása szerepelt.

Három érdekes adat:

11 200 tranzakcióval az év legerősebb hónapját zárta áprilisban az ingatlanpiac.

A Pest vármegyében értékesített ingatlanok fele 50 millió forint feletti értéket képviselt áprilisban.

105 milliárd Ft szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott áprilisban a Credipass szerint.