Így készítenek házi fagyit a sztárséfek

Fagyizni az utcán sétálva vagy medencébe lógatott lábbal is klassz, de otthon a kanapén vagy a teraszon ülve is. Fagyigép nélkül viszonylag sok türelemmel, fagyigéppel viszont egy kis ügyességgel mi magunk is cukrászdaihoz közelítő minőségű fagylaltot tudunk készíteni. Hogy hogyan lehet krémes a házi fagyi és hogy az ételérzékenyeknek mire érdemes figyelniük? Mindezekben segít Havas Dóra és Kapusi Gerti, a TV Paprika Magazin műsorvezetője, illetve társműsorvezetője.

Havas Dóra és Kapusi Gerti is egyetértenek abban, hogy fagylaltgépbe érdemes beruháznia annak, aki sokat tervez fagylaltot készíteni, mert enélkül nem lehetetlen ugyan, de nagyon időigényes elérni, hogy krémes és ne jéglemezkés legyen az édességünk. Érdemes tudni, hogyha bárhol olyan fagyival találkozunk, amiben jégdarabkák vannak, akkor az bizony nem lett megfelelően hűtve és tárolva. 

Ha nincs fagyigépünk, akkor az elkészült fagyi alapot háromnegyedéig kell lefagyasztani, majd a robotgép maximális fokozatán 6-7 percen át megdolgoztatni. Ezt ismét fagyasztani a háromnegyedéig, majd újra indíthatjuk a robotgépet. És ezt a folyamatot kell még megismételni 4-5 alkalommal a tökéletes eredmény eléréséig. 

Fagylaltgépek között vannak olcsóbbak és drágábbak, van, amelyiknél a tálat 24-48 órán át fagyasztani kell, mielőtt használni szeretnénk, maga a gép pedig kb. egy órát dolgozik a masszánkkal, amíg fagylalt lesz belőle.  

Házi fagyit készíteni tehát nem nagy ördöngösség. Egy jó gép mellett kell egy kis gyakorlás, egy jó recept, és csak legyen helyünk tárolni – mondja Havas Dóra. Az eltarthatóság szerinte huszadlagos kérdés: hol maradna meg több napig? De azért megnyugtat mindenkit, akár 1 hónapra is betárazhatunk jól záródó tégelyekben a saját készítésű hűsítő csemegéből.

3 fontos dolog, amire figyeljünk, ha fagyit készítünk otthon: 

A zsír fontos: Válasszunk minél magasabb zsírtartalmú tejszínt, tejet. Szuper alapnak bármilyen zsíros krémsajt, mascarpone, de a görög joghurt is jó választás. 

A felfőzést ne spóroljuk meg: Ha felfőzzük a hozzávalókat, sokkal jobb állagot fogunk elérni. 

Így lesz jól gombócolható: A fagyikat mínusz 11 fokon érdemes tartani ahhoz, hogy jól gombócolhatóak legyenek. 

Havas Dóra nagy rajongója a rizses fagyiknak. Ha mi is szívesen kanalaznánk ilyet otthon, akkor készítsünk egy jó ragacsos tejberizst, keverjünk bele 35%-os tejszínt, majd jöhet ízlés szerint friss vagy fagyasztott gyümölcs, esetleg lekvár és kész is van a fagyi alapunk, ami mehet a fagylaltgépbe, hogy az fagyi állagúvá változtassa a masszánkat. 

Pisztácia, mangó az abszolút kedvencek és egyre többen keresik a tejmentes, vegán verziókat 

Kapusi Gerti Sütit akarok! cukrászdájában a pisztácia és a mangó a legkeresettebb ízek, de egyre többen keresik a tejmentes és vegán verziókat is. A speciális étrendet követőkre természetesen a fagyizók is gondolnak, de otthon is lehet helyettesítőket találni az egyes összetevőkre. Kapusi Gerti a sűrűbb állagú kókusztejszín mellett teszi le a voksát, ha valaki tejmentes diétát követ. A banán és a mangó pedig már önmagukban édes gyümölcsök, így például ezekkel a gyümölcsökkel hozzáadott cukorra sem lesz szükség az édes íz eléréséhez. 

Vaníliafagyi, ahogy Kapusi Gerti készíti – és ebből könnyen lehet csokifagyi is 

Hozzávalók: 

250 ml tej 3,5% 

500 ml tejszín 35% 

150 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

pici só 

6 tojássárgája 

1 vaníliarúd 

Elkészítés: 

A tejet és 300 ml tejszínt felforralunk a vaníliarúd kikapargatott magjaival. A tojássárgáját habosra keverjük a cukrokkal, majd belekeverjük a maradék hideg tejszínt.  

A forró tejes keveréket óvatosan csurgatjuk a tojásos keverékhez, miközben folyamatosan habverővel kevergetjük. Visszatesszük a tűzre, de csak alacsony lángon, és folyamatos keverés mellett hevítjük addig, amíg besűrűsödik. Utána levesszük a tűzről és beborítjuk egy folpackkal a tetejét. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten, majd hűtőben hagyjuk 2-3 órát pihenni, végül mehet a fagyigépbe.  

Csokis verzióhoz olvasszunk a tejbe 150 g min. 60%-os étcsokoládét. 

Kardamom fagyi, ahogy Havas Dóra készíti

Hozzávalók 1 l fagylalthoz:

6 dl sűrű tejszín

6-8 szem kardamom

1/2 vaníliarúd

15 dkg cukor

5 tojássárgája

2 dl hideg habtejszín

Elkészítés:

A sűrű tejszínt közepes lábosba tesszük, a felhasított vaníliarúdból a magokat a tejszínbe kaparjuk, majd a rudat is beledobjuk a mozsárban kissé megtört kardamom magokkal együtt. Felforraljuk, majd lefedve 1/2 órát állni hagyjuk. Leszűrjük a tejszínt, a kardamomot és a vaníliarudat eldobjuk. A tejszínt újra felmelegítjük.

A tojássárgákat a cukorral robotgépben fehéredésig verjük. Egy merőkanálnyit a tejszínből a tojásos masszához adunk, elkeverjük, majd az egészet hozzákeverjük a meleg tejszínhez. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve felfőzzük, amíg besűrűsödik és bevonja a fakanalat. Levesszük a tűzről, jeges vízzel teli tálba állítjuk a lábost és kevergetve lehűtjük.

A habtejszínt kemény habbá verjük és a lehűtött krémhez lágyan hozzákeverjük. 1 órára a hűtőbe tesszük, majd fagyigépben lefagyasztjuk. Fogyasztásig a mélyhűtőbe tesszük.