Így tenné jobbá a világot az LG

mockups-design.com

Közzétette 2022-2023-as fenntarthatósági jelentését az LG Electronics (LG), amelyben hivatalosan is beszámolt eddig elért eredményeiről és a vállalat működésének hat fő területére vonatkozó stratégiai terveiről. A Jobb élet mindenkinek nevet viselő fenntarthatósági vízió az ügyfelek és a stakeholderek számára fogalmazza meg a jövőbeli terveket.

A vállalat két fő területre összpontosít: A 3C a környezetvédelmet, azaz a karbonsemlegességet, a körforgásos gazdálkodást és a tiszta technológiát helyezi fókuszba, a 3D pedig az emberekre, vagyis a fogyasztókra és dolgozókra, ezzel pedig a felhasználóközpontú terméktervezésre, az ideális munkahelyi környezetre, valamint a sokszínűség és befogadás elveire koncentrál.

3C a bolygónkért: karbonsemlegesség, körforgásos gazdálkodás és tiszta technológia

Az LG globális telephelyei idén közvetve és közvetlenül 92,7 millió tonna üvegházhatású gázt (ühg) bocsátottak ki, ami 22 millió tonnás mérséklődést jelent az előző évhez képest – ez a csökkenés támogatja az LG vállalását, amely szerint a vállalat 2030-ra nettó nulla értéket ér el a közvetett és közvetlen ühg-kibocsátás terén.

A vállalat előrehaladást ért el a megújuló energiára való áttérés területén is, itt 8,2 százalékos váltást hajtott végre. Ez a fejlődés egyrészt azt követően valósult meg, hogy a vállalat elkötelezte magát, hogy 2050-ig átáll kizárólag a megújuló energiaforrások használatára globális telephelyein, másrészt pedig miután sikeresen csatlakozott a RE100 (Renewable Energy 100) kezdeményezéshez, amely a vállalatok 100 százalékos megújuló energiára való átállását szorgalmazza.

A vállalat a nagy hatékonyságú környezetbarát technológiák alkalmazásának kiterjesztésével a termékek használati szakaszában is felgyorsítja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését. Az LG teljes szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 80 százaléka a termékek használatából származik, amely magában foglalja a vállalat működési létesítményein kívül keletkező közvetett kibocsátást is. Tavaly a hét fő termék funkcionális egységnyi szén-dioxid-kibocsátása – amely a termékhasználati szakaszban keletkező szén-dioxid-kibocsátás mintegy 80 százalékát teszi ki – 13,1 százalékkal csökkent 2020-hoz képest. A funkcionális egységre vetített szén-dioxid-kibocsátás azt az értéket jelenti, amelyet úgy kapunk, hogy a termékhasználat átlagos időtartama alatt kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét elosztjuk a termék ún. funkcionális egységével: egy hűtőszekrény ühg-kibocsátását például literenként, míg egy mosógép ühg-emisszióját kilogrammonként fejezik ki. Mindemellett 2021-ben az LG lett az első dél-koreai készülékgyártó, amelynek a termékhasználati szakaszban az ühg-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzését a Science Based Targets kezdeményezés (SBTi) validálta.

A körforgásos ökoszisztéma kialakítása érdekében a vállalat tavaly összesen 472 876 tonna elektronikai hulladékot gyűjtött vissza 52 országból. 2006 óta az LG összesen 3 992 768 tonna visszanyert elektronikai hulladékot hasznosított újra. A vállalat termékeiben felhasznált újrahasznosított műanyagok mennyisége 2022-re elérte a 32 987 tonnát, ami 25 százalékkal magasabb a 2021-es szintnél. Mi több, a vállalat dél-koreai telephelyei nemrégiben megkapták a Zero Waste to Landfill (ZWTL) tanúsítványt is.

3D az emberekért: felhasználóközpontú terméktervezés, ideális munkahelyi környezet, sokszínűség és befogadás

Az LG szintén kiemelt ügyként kezeli az akadálymentesítést: több fő termékébe hangfelismerő és hangvezérlés funkciókat épített be, valamint Braille-írásos matricákat tett elérhetővé, amelyek bármely LG háztartási készülékre felragaszthatóak. A vállalat azt is tervezi, hogy a jövőben minden termékére kiterjeszti az univerzális dizájn koncepcióját – a termékeket ennek alapján úgy tervezik, hogy mindenki számára könnyen használhatóak legyenek.

Tavaly a vállalat felmérést készített legfontosabb beszállítóinak energiafelhasználásáról és szén-dioxid-kibocsátásáról, majd ezeket az adatokat egy harmadik fél segítségével ellenőrizte. Idén az LG egy szén-dioxid-semlegességgel kapcsolatos oktatási programot is elindított, amelynek keretében növeli partnerei vezetőinek és alkalmazottainak tudatosságát a témában. Az idei év első felében összesen 152 beszállító vett részt a programban.

Ezen túlmenően, a Responsible Business Alliance (RBA) nemzetközi szabványainak megfelelően a vállalat harmadik fél által végzett ESG-tanúsítási felülvizsgálatokon keresztül is támogatást nyújt a beszállítók ESG-kockázatainak felméréséhez és előzetes kezeléséhez olyan területeken, mint a munka, a környezetvédelem, az etika, valamint az egészség és biztonság. Az idei évtől kezdődően ez a kezdeményezés kibővült, és nemcsak a dél-koreai, hanem a világ minden táján található partnerekre is kiterjed.

Az ESG-bizottság szerepének bővülése

Az LG tovább bővíti az igazgatóságnak jelentést készítő ESG-bizottság szerepét az ESG-irányítás internalizálása érdekében. A 4 független igazgatóból és 1 ügyvezető vezérigazgatóból álló bizottságot Seo Seung-woo elnök felügyeli, akit független igazgatóként ez év elején neveztek ki erre a feladatra.

Tavaly az igazgatóság és az irányítási struktúra átláthatóságának érdekében az ESG-bizottság iránymutatásokat dolgozott ki az igazgatók függetlenségére, sokszínűségére és szakértelmére, valamint a vállalatirányítási irányelvekre vonatkozóan.

A vállalat 2006 óta minden évben közzéteszi fenntarthatósági jelentését. Tavaly óta az LG ESG Fact Book mellett - amely ismerteti az LG ESG-céljait, tevékenységeit és teljesítményét - a vállalat kiadja az ESG Story Bookot is, amely egy érdekesebb történet formájában segít az ügyfeleknek és a stakeholdereknek megérteni az LG ESG tevékenységeit.