Izgalmas premierekkel készül a Spektrum

Két merőben eltérő, ám annál izgalmasabb témakörben kínál premiereket a Spektrum a nyár legmelegebb hónapjában. Július első felében a börtönök rejtélyes világa tárul fel a nézők előtt, megismerhetik többek között Nagy-Britannia legszigorúbban őrzött börtönének, a Belmarshnak a világát, a hónap közepétől pedig a félelmetes fekete lyukakról is sok minden kiderül.

Hétköznap késő esténként négy új börtön tematikájú premierrel találkozhatnak a nézők, így például 5-én szerdán a „Halálsoron: Öt évvel később” című dokumentumfilmmel, amelyben Trevor McDonald újságíró két hetet töltött Indiana állam börtönében, Amerika egyik legveszélyesebb, maximális biztonsági besorolású létesítményében. Öt év elteltével, 2017-ben Trevor visszalátogatott a börtönbe bemutatva a korábbi elitéltek jelenkori sorsát, valamint az újonnan érkezetteken keresztül a halálsor rideg valóságát.

Július 7-től indul a kétrészes „A londoni Belmarsh börtön”, amelyben Ross Kemp műsorvezető elsőként léphetett kameráival Nagy-Britannia legszigorúbban őrzött börtönébe, hogy a maga nyers valójában megmutassa az életet a leghírhedtebb bűnözők között. A műsorból azt is megtudhatjuk milyen hatással van a börtönbüntetés az elítéltek családtagjaira, és bemutatják azt a speciális mentorprogramot, amelynek elsődleges célja az ismételt bűnelkövetés elkerülése.

A Belmarsh mellett Anglia két másik hírhedt intézményébe is ellátogathatnak a nézők. A Wakefield az ország néhány leghosszabb ideje fogva tartott és legveszélyesebb férfi elítéltjének lakhelye. A Styal pedig Nagy-Britannia legkeményebb női elítéltjeinek börtöne, amely hírhedt az elítéltek közötti sokkoló öngyilkossági arányáról. A volt és jelenlegi rabokkal, nyugalmazott őrökkel és a hozzátartozókkal készített interjúk során korábban sosem hallott történetek kerülnek napvilágra, feltárva a börtönlét zord valóságát.

A Wakefield a legnagyobb, szigorúan őrzött fegyház Nyugat-Európában, a legrosszabb brit bűnözők, gyerekgyilkosok, szexuális bűnözők gyűjtőhelye. A 400 éves épület akár az amerikai Alcatraz is lehetne, ehelyett Szörnyek Kastélya néven került be a köztudatba. Napjainkban 700 elítélt lakja, akikre 200-nál is több, jól képzett őr vigyáz. Egy ilyen létesítményben mindig a rend és a biztonság szavatolása az elsődleges szempont, már csak azért is, mert a börtön egy város közepén áll, ami a lakosságot nyugtalanítja is. Ám a valóságban ez roppant biztonságos börtön, egybefüggő, nyolcméteres körbefutó fallal, tetején üreges boltívval, amelyre lehetetlen felmászni. Olyan festékkel van bevonva, amely sohasem szárad meg, ezenkívül többrétegű szögesdróttal szerelték fel, tehát gyakorlatilag kizárt, hogy valaki átjusson rajta. Működése óta még senkinek nem sikerült megszöknie innen.

A börtön lakóit 3 alkategóriába sorolják. A legfelső a „kivételesen veszélyes”, ebbe kerülnek a terroristák, aztán következik a „fokozottan veszélyes”, amibe a bandatagokat és profi bűnözőket sorolják, és végül van az „átlagos” kategória azoknak, akik súlyos, erőszakos bűncselekményt követtek el. Itt különösen sok az olyan rab, akit más fegyházakban magánzárkába dugnak, hogy megóvják az életüket. Ezek az úgynevezett SNEK (soha nem engedhető ki) bűnözők, akik nők vagy gyerekek ellen követtek el erőszakot. Amikor a többi rab kijöhet a napi testmozgásra, őket a celláikban hagyják, máskülönben a többi elítélt rájuk támadna. Különös, de a raboknak is van etikai kódexük. Számukra nincs gyűlöletesebb dolog a gyerekgyilkosoknál és a pedofiloknál. Ha ilyen rabok kerülnek a kezeik közé, akkor azoknak előbb utóbb befellegzett.

Nem kisebb a feszültség az amerikai börtönökben sem. A „Történetek a texasi halálsorról” című hatrészes sorozatban Susanna Reid újságíró mutatja be, mi történik azokkal az elítéltekkel, akiknek meg vannak számlálva a napjaik. A hatrészes sorozat első epizódjában látható Patrick Murphy hét texasi börtönszökevény egyike. A férfi fegyveres rablásban vett részt, mely során egy rendőr meghalt, de nem közvetlenül Patrick miatt, így még a halálbüntetés pártolói között is akadnak olyanok, akik úgy vélik, nem érdemli meg a halált. Ám Texas államban ez mit sem számít, hiszen tettestársként a gyilkosságért is felelnie kellett. Huntsville – ahol a sorozat játszódik – mozgatórugója a büntetésvégrehajtás: a kivégzőhelyiség a város kellős közepén áll. Hét börtön, egy kivégzőkamra és egy halálsort bemutató turistalátványosság is található itt. A létesítmények csaknem 7.000 helyi lakosnak biztosítanak munkalehetőséget. A halálraítéltek mindegyike megpróbálkozik a fellebbezéssel, de a kérelmek alig 2%-át fogadják el. Patrick ügyvédei 15 éve küzdenek az ítélet ellen, eddig kilenc fellebbezést nyújtottak be sikertelenül…

A börtön premierek után július második felétől látható a hatrészes „Történetek a világyegyetemről” című sorozat, amely nagyszerű felfedezésekről szóló történetek segítségével tárja fel az univerzum csodáit. Kezdve a félelmetes fekete lyukak hajszolásától a marsi élet utáni kutatásig és a Föld ikertestvérének keresésétől egészen az univerzum keletkezésének feltárásáig. Minden epizód egy-egy emberi történetet mesél el a világ legjobb tudósainak közreműködésével, akik nemcsak csodálatos messzi távlatokat és lenyűgöző tudományos összefüggéseket tárnak elénk, hanem azt az elkötelezettséget is, amely az univerzum felfedezéséhez szükséges.

A „2022 az űrből” című premier ugyan nem a világegyetem működését mutatja be, de nem kevésbé izgalmas, hiszen a projektben több mint 1000 műhold több millió képet készített a Földről, melyek lehetővé teszik, hogy jobban megértsünk bolygónk működését. A megdöbbentő képek megmutatják a 2022-es év eseményeit, így többet között Európa félelmetes erdőtüzeit, az első nagy, pandémiát követő események hatásait és a pusztító ukrajnai háborút is.

Premierek a Spektrumon:

Halálsoron: Öt évvel később – július 5. 23:05

A londoni Belmarsh börtön – július 6. és 7. 23:00

Anglia hírhedt börtönei – július 10. és 11. 23:10

Történeteke a texasi halálsorról – július 12. 23:10

2022 az űrből – július 9. 21:00

Történetek a világegyetemről – július 15. 21: 00