Kezd beindulni hirdetési szempontból is a podcast

Jelentős ugrást mért a MediaRadar az idei első öt hónapban a podcastokon belüli hirdetésekre költött összegben az Egyesült Államokban. A lehetőséggel az elemzés szerint már 3500 márka él a tengerentúlon. Itthon hetente átlagosan 800 ezren hallgatnak podcastot.

Az idei első öt hónapban összesen 221,8 millió dollárt költöttek podcastokon belüli hirdetésekre az Egyesült Államokban, ez éves összevetésben 23,8 százalékos bővülést jelenet. A platform növekvő népszerűségét jelzi az is, hogy míg 2020-ban összesen 3000 márka élt ezzel a lehetőséggel, addig idén a január-májusi időszakban 3500 brand népszerűsítette termékeit és szolgáltatásait ezzel a módszerrel.

A MediaRadar elemzése szerint pedig még csak most kezd igazán felfutni ez a platform. A várakozások szerint idén a teljes évben 60 százalékos bővülés jöhet 2020-hoz képest, 2023-ra pedig a podcast hirdetések értéke meghaladhatja a kétmilliárd dollárt.

A tanulmány szerint az amerikaiak 37 százaléka havi rendszerességgel hallgat podcastot. Magyarországon az IAB Hungary Audio Munkacsoportja megbízásából készített médiakutatás szerint nagyjából nyolcszázezren hallgatnak heti rendszerességgel podcast műsorokat. Az NRC piackutató cég által készített online kérdőíves és fókuszcsoportos kutatási módszert is használó felmérésből az derült ki, hogy a hallgatók jellemzően fiatalabbak, az átlagnál magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, inkább városiak, magasabb jövedelmi kategóriába tartoznak és hatvan százalékos arányban férfiak. A podcast hallgatók magukat digitálisan érett, nyitott, fiataloknak tartják.

A kutatás szerint a podcastre elsősorban a látókör tágításának eszközeként, egyfajta intellektuális szórakozásként tekintenek a hallgatók, ezért ez a médium sokkal inkább a texturális média (pl. könyv, magazin), mintsem a digitális média vagy a televízió és a rádió alternatívája.

A kutatás részletesen foglalkozik a podcast hallgatásának körülményeivel is, ebből az derül ki, hogy az emberek jellemzően valamilyen mechanikus tevékenység (közlekedés, sport, házimunka, monoton munka) közben hallgatnak műsorokat, a lényeg, hogy figyelmük nem szóródik más koncentrációt igénylő feladatok fele.

Mint minden média, a podcast esetében is kulcskérdés, hogy milyen pénzügyi forrásból finanszírozzák a készítők a tartalomgyártást. A kutatásból az derült ki, hogy az előfizetéses modell csak megkötésekkel elfogadható a hallgatók körében és a reklámok megjelenését is csak abban az esetben viselik el, ha az nem zavarja meg a tartalomfogyasztást.