- Hirdetés -

Kilőhet a biztosítási piac

|

- Hirdetés -

Az Allianz közzétette legfrissebb „globális biztosítási jelentését”, amely a globális biztosítási piac fejleményeinek elemzését tartalmazza.

A jelentés szerint a teljes globális biztosítási díjbevétel összege 2022-ben közel 5,6 billió euró volt. Továbbra is az életbiztosítás a legnagyobb szegmens (2,6 billió euró), megelőzve a vagyon- és felelősségbiztosítási (1,8 billió euró) és az egészségbiztosítási (1,1 billió euró) ágazatokat. 2022-ben a díjállomány 259 milliárd euróval, azaz 4,9 százalékkal nőtt 8,6 százalékos globális infláció mellett. A három szegmens teljesítményében ugyanakkor igen nagy volt az eltérés: a vagyon- és felelősségbiztosítás erőteljes, 8,7 százalékos növekedésével szemben az egészségbiztosítások szerényebb, 4,9 százalékos bővülést értek el, az életbiztosítási piacon pedig mindössze 2,4 százalékos volt a növekedés, mivel a háztartások csökkenő reáljövedelme a magánjellegű megtakarításokra is negatív hatást gyakorolt.

A vagyon- és felelősségbiztosítások díjának emelkedése a világ minden részén tapasztalható volt. Mindazonáltal a 2022-es globális növekedés több mint fele (77,5 milliárd euró; +9,9 százalék) egyedül Észak-Amerikából származik; 860 milliárd eurós díjbevételével ez a régió továbbra is messze a világ legnagyobb piaca. Ázsiában is egészséges, 8,4 százalékos növekedés (31 milliárd euró) volt tapasztalható a tavalyi évben. Közel 403 milliárd euró értékű teljes díjbevételével a régió első ízben előzte meg Európát (4 százalékos, azaz 15 milliárd euró összegű növekedés 397 milliárd euróra).

Az életbiztosítási piacok különösen Nyugat-Európában szenvedték meg a tavalyi évet: a díjbevétel 2022-ben 2,7 százalékkal (21 milliárd euróval 740 milliárd euróra) csökkent. A növekedés mértéke Ázsiában is igen szerény volt, itt mindössze 3,6 százalékos növekedést regisztráltak (33 milliárd eurós növekedés 952 milliárd euróra). A vagyon- és felelősségbiztosításhoz hasonlóan 2022-ben ebben a szegmensben is Észak-Amerika volt a növekedés fő hajtóereje (7,8 százalékos, 61 milliárd eurós növekedés 840 milliárd euróra). Az amerikai kontinens dominanciája még inkább szembeötlő az egészségbiztosítás területén, ahol a világ összes díjbevételének mintegy kétharmadát az amerikai piac termeli meg.

Megosztott Magyarország

A magyar biztosítási piac 2022-ben 0,2 milliárd euróval, azaz 7,4 százalékkal nőtt, a teljes díjbevétel elérte a 3,6 milliárd euró értéket. Míg az életbiztosítási szegmensben többé-kevésbé stagnálás volt tapasztalható (0,7 százalékos emelkedés 1,5 milliárd euróra), a másik két szegmensben erőteljes volt a növekedés: a vagyon- és felelősségbiztosítási ágazatban a biztosítási díjak 12,6 százalékkal nőve elérték a 2,0 milliárd euró értéket, a még mindig szerény értékű egészségbiztosítási piac (58 millió euró) pedig közel 20 százalékkal bővült.

Biztos pont viharos időkben

Gazdasági szempontból az elkövetkező évek során az inflációs környezet kezelése jelenti majd a legnagyobb kihívást. Az infláció mértékét öt strukturális tényező („Öt D”), azaz a demográfia, deglobalizáció, dekarbonizáció, digitalizáció és az adósság (debt) határozza meg. Az „Öt D” összességében jelentős mértékben, akár 1 százalékponttal is megnövelheti az éves inflációt. „A biztosítás értéke a magas infláció és alacsony növekedés jellemezte viharos időszakokban mutatkozik meg – nyilatkozta Ludovic Subran, az Allianz vezető közgazdásza. – Bár a biztosítási ágazat az inflációt nem tudja megszüntetni, de egyfajta pufferként működve hosszabb időtávon kiegyenlítheti annak hatásait. Az Eurostat adatai szerint például a lakossági vagyon- és gépjármű-felelősségbiztosítások terén az infláció üteme a tavalyi évben messze az általános inflációs ráta alatt volt. A biztosítás úgy működik, mint egy lengéscsillapító, azaz ellapítja a gazdasági ciklus görbéjét az ügyfelek számára.”

Folytonosság a felszínen

A magasabb infláció ellenére – vagy talán éppen ennek köszönhetően – a következő évtized folyamán a biztosítási díjak évi 5,2 százalékos növekedése várható, ami 4190 milliárd euróval növeli a globális biztosítási díjállományt. 2033-ban a díjbevétel az életbiztosításban eléri majd a 4,3 billió eurót, a vagyon- és felelősségbiztosítási szegmensben a 3,1 billió eurót, az egészségbiztosítás terén pedig a 2,3 billió euró értéket.

A legnagyobb növekedés (1726 milliárd euró) az életbiztosítási szegmensben várható. Az éves növekedés (4,7 százalék) mindazonáltal valószínűleg jóval elmarad az általános gazdasági növekedés ütemétől (5,2 százalék) a következő évtizedben. A biztosítási penetráció mértéke 3 százalékponttal 2,8 százalékra fog csökkenni. A globális életbiztosítási üzletág növekedésének továbbra is Ázsia marad majd a motorja, az éves növekedés üteme itt (Japán nélkül) várhatóan 7,5 százalékra fog emelkedni. A teljes díjnövekedés fele (866 milliárd euró) várhatóan ebből a régióból származik majd, ami magasabb, mint Észak-Amerika (377 milliárd euró) és Európa (276 milliárd euró) együttesen.

A vagyon- és felelősségbiztosítási szegmensben a díjbevétel növekedésének mértéke 2033-ig várhatóan eléri az 1282 milliárd eurót. Ez 5,0 százalékos éves növekedési ütemet jelez, ami nagyjából megfelel az előző évtizedben tapasztalt értéknek (5,1 százalék) és az általános gazdasági növekedésnek (5,2 százalék); a biztosítási penetráció ennek megfelelően csak kismértékben, mindössze 1 százalékponttal (2,0 százalékra) csökken. Az életbiztosítási szegmenshez hasonlóan a fő régiók közül egyértelműen Ázsia (Japán nélkül) a növekedés fő hajtóereje, éves szinten 8,1 százalékos növekedést produkálva. Abszolút értékben mindazonáltal a régió jelentősége ebben a szegmensben alacsonyabb, mint az életbiztosításoknál: a várható díjnövekedésnek „csupán” kb. 35 százaléka (448 milliárd euró) származik Ázsiából, ez áll szemben az Észak-Amerika (357 milliárd euró), illetve Európa (168 milliárd euró) által produkált eredménnyel.

Magyarországon a biztosítási díjak éves növekedési üteme 3,5 százalék körül várható; a teljes piac értéke 2033-ban eléri majd az 5,2 milliárd eurót. Várhatóan továbbra is a vagyon- és felelősségbiztosítás marad a legnagyobb szegmens (3,0 milliárd euró); ezt követi az életbiztosítás (2,1 milliárd euró) és az egészségbiztosítás (0,1 milliárd euró); a legkisebb szegmensként ugyanakkor ez utóbbi területen várható a legdinamikusabb növekedés: a szegmens bővülése előreláthatólag több mint kétszerese lesz a teljes piacénak (évi 8,4 százalék).

Átalakulás a felszín alatt

A jelentős technológiai változások, illetve az új és növekvő kockázatok fényében meglepő lehet ez a több-kevesebb folytonosságot sugalló előrejelzés. Mindez azonban csak a felszínt, azaz a díjbevétel növekedését jelzi. A mélyben eközben drámai folyamatok zajlanak.

A technológiai változások teljesen átalakítják a biztosítók működését. Az ökoszisztémák például döntő szerepet fognak játszani az ügyfélelérésben, az egyedi termékek mellett átfogó megoldásokat kínálnak majd az ügyfelek igényeinek megfelelően a mobilitás, az életvitel, az utazás, a vagyon és az egészség területén egyaránt. A mesterséges intelligencia mindeddig elképzelhetetlen lehetőségeket nyit meg az adatelemzésben, ezzel forradalmasítja a teljes értékláncot a kockázatvállalástól a kárrendezésig.

„Bár az ágazat megőrzi társadalmi jelentőségét, üzleti modelljét tekintve alapvető változás előtt áll – mondta Kathrin Stoffel, a jelentés társszerzője. – A biztosítók értékajánlata az egyszerű pénzügyi kártérítéstől a kockázatkezelés, illetve a kockázatok megelőzését és enyhítését szolgáló átfogó szolgáltatások felé mozdul el. Az átalakulás logikusan követi a piaci változásokat: a természeti katasztrófák, kiberbiztonság, az egészségügy és a nyugdíjak terén tapasztalható hatalmas hiányosságok megszüntetéséhez nem biztos, hogy elegendő lesz több díjat mozgósítani; egyre fontosabbá válik a kockázatok elkerülése.”

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Elmaradt az áresés a prémium ingatlanoknál

A lakáspiac prémium és luxus szegmensét sem kerülte el a tavalyi megtorpanás, de mint annyi más ezen a szűk piacon, a visszaesés is mutatott sajátosságokat. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint az árak jellemzően stabilak...

Magasabb órabérre számíthatnak a diákmunkások

Május utolsó hetére az érintett cégek többsége már meghirdette, mely pozíciókra keres diákmunkásokat az idei nyári szezonban. Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint a munkáltatók mezőgazdasági idénymunkára átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, míg gyártási, logisztikai,...

Mesterséges intelligenciával javítanának az egészségügyön

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulásos technológia rendelkezik a potenciállal, amivel képes az egészségügyi ágazat minden területét továbbfejleszteni. A startupok már most is használják a mesterséges intelligenciát a sürgető egészségügyi és jóléti...

Új ügyféllel erősít az Influence Media

Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a Continental Magyarország vállalati kommunikációs és PR feladatokra kiírt tenderét. A közös munka már áprilisban elindult, az együttműködés keretében az ügynökség a Continental...

Új főszerkesztővel folytatja az ÉVA Magazin

Birta Brigittát nevezték ki az ÉVA Magazin új főszerkesztőjének, a tapasztalt szakember több mint nyolc éve a lapot kiadó Marquard Group Hungary vezető munkatársaként dolgozik, új feladata mellett pedig továbbra is betölti a Runner’s...

Így neteznek a magyarok – Facebookra egy óra jut naponta

Naponta átlagosan egy órán át pörgetik a Facebookot a magyar felhasználók, miközben hírek olvasására negyedóránál is kevesebbet szánnak – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásából. Az elemzés szerint fél perc...

Mobilokon érkezik a bankolás jövője

A következő évtizedben az Y és a Z generáció válnak a bankok legfontosabb célcsoportjaivái, mivel várhatóan közel 70 billió dollárnyi vagyon száll rájuk szüleiktől. Mit jelent ez a bankszektor számára? Először is azt, hogy...

Kétkeréken erősít a Lidl

A Lidl megerősíti a kerékpársport iránti elkötelezettségét és a Lidl Trek UCI WorldTour csapat főszponzorává, valamint stratégiai partnerévé válik. A nemzetközi kerékpársport egyik vezető csapatával kötött hosszú távú partnerség a 2023. június 30-án kezdődő...

Új vezetői struktúrával folytatja a Publicis Groupe

Az ország legnagyobb kreatív-, digitális- és médiaügynöksége eddigi legsikeresebb évét zárta 2022-ben, erősítve a hazai, regionális és nemzetközi piacon betöltött szerepét. A folyamatos létszámbeli növekedés és a bővülő ügyfélportfólió hatására megújult szervezeti struktúrában folytatja...

Szegeden bővít a Lufthansa

A Lufthansa Systems Hungária szegedi csapata a dinamikus növekedésnek köszönhetően irodát vált. Május 30-án kezdik az első munkanapjukat az IT szakemberek az új helyen, a várost azonban nem hagyja el a légiközlekedési informatikai vállalat,...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

A magyarok csaknem harmada lemondott az álmairól

Az emberek nem pusztán hosszú életre vágynak, hanem hogy a megadatott időből a lehető legtöbbet tudják kihozni. Nincs ez másképp a magyaroknál sem, a jó életminőség feltételei – így az egészség, de különösen az...

Elmaradt az áresés a prémium ingatlanoknál

A lakáspiac prémium és luxus szegmensét sem kerülte el a tavalyi megtorpanás, de mint annyi más ezen a szűk piacon, a visszaesés is mutatott sajátosságokat. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint az árak jellemzően stabilak...

Magasabb órabérre számíthatnak a diákmunkások

Május utolsó hetére az érintett cégek többsége már meghirdette, mely pozíciókra keres diákmunkásokat az idei nyári szezonban. Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint a munkáltatók mezőgazdasági idénymunkára átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, míg gyártási, logisztikai,...

Mesterséges intelligenciával javítanának az egészségügyön

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulásos technológia rendelkezik a potenciállal, amivel képes az egészségügyi ágazat minden területét továbbfejleszteni. A startupok már most is használják a mesterséges intelligenciát a sürgető egészségügyi és jóléti...

Új ügyféllel erősít az Influence Media

Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a Continental Magyarország vállalati kommunikációs és PR feladatokra kiírt tenderét. A közös munka már áprilisban elindult, az együttműködés keretében az ügynökség a Continental...

Podcast

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Közösen sokkal könnyebb fejleszteni a szakmai tudást

Az INTREN 100 százalékra növelte tulajdonrészét a JabJab Online Marketing ügynökségben, ennek apropóján Gandera Balázs, az INTREN alapító-ügyvezetője és Bobály Mihály, a JabJab CEO-ja voltak a Business Lounge podcast március 22-ei adásának vendégei. Az...

Don't Miss

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...

Szuper csapatba kerültem

A kommunikációban használt digitális csatornáknak a különböző generációk digitális fogyasztói szokásaihoz kell igazodniuk – hangsúlyozta Varga-Nagy Eszter, A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. március elején kinevezett vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője az mmonline.hu-nak adott interjúban...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Karbonsemleges lett az Erste Magyarországon

Az idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon. A bank az elmúlt hat évben több mint 70 százalékkal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását. Az Erste minden fiókja, irodája zöldárammal működik, 2030-ra pedig a gépjárműflotta is...

Ezért dobd a szelektívbe az aludobozokat

Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem...

Ismert emberekhez költöztetett vadon élő állatokat a WWF

Gundel Takács Gáborhoz hiúz, Eke Angélához barnamedve költözött be a hetekben, mások lakásában pedig vidra és vaddisznó is felbukkant. De mit keresnek ezek a vadon élő állatok a négy fal között ahelyett, hogy természetes...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....