- Hirdetés -

Life in plastic, it’s fantastic – a Barbie-láz nyomában

|

- Hirdetés -

A Greta Gerwig által rendezett élő szereplős Barbie a megjelenése utáni hétvégén 377 millió dolláros bevételre tett szert világszerte, és mindössze három héttel később az egymilliárdos álomhatárt is átlépte. De nemcsak a film marketingesei túlóráztak, hanem az alapjául szolgáló műanyag játék tulajdonosa, a Mattel is sokat dolgozott azért az elmúlt hatvan évben, hogy a szőke baba mint márka és mint játék releváns maradjon.

Július végén, több mint hat évtizeddel a Barbie baba piacra dobása után ismét rózsaszín köd ereszkedett a világra. A csapból azóta is a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült film folyik, amelyre milliók kíváncsiak és amely sorra dönti a bevételi rekordokat. Pedig az 1959-es New York-i Játékvásáron bemutatott figurát kétkedve fogadták a játékipar akkori vezetői, úgy tartották, hogy egy gyerek sem akar majd olyan babával játszani, aminek mellei vannak. Tévedtek, hiszen a Barbie azóta is közkedvelt és megkerülhetetlen, és míg a legtöbb játék átlagosan két-három évig marad népszerű, a nádszálvékony baba már hat évtizede ott csücsül a gyerekszobák polcain.

Barbie születése

A Mattel játékgyártó vállalatot 1942-ben alapította Elliot Handler, a felesége, Ruth és egy ipari tervezőmérnök, Harold Matt Matson. Míg a férfiak a cég kreatív oldaláért feleltek, a nő a vállalat operatív működését és a marketinget tartotta kézben. Ruth a lányuk, Barbara délutáni elfoglaltságait figyelve fedezett fel egy piaci rést: a kislányoknak gyártott játékbabák mind csecsemőket mintáztak, így többnyire anyukásat lehetett velük játszani, mást nem. Ezen felbuzdulva 1959-ben megalkotta a lánya után Barbie névre keresztelt 29 centi magas figurát, amely fekete-fehér csíkos fürdőruhában, szőke lófarokkal mutatkozott be a nagyközönségnek. Ez volt az első olyan tömeggyártott, háromdimenziós baba Amerikában, amely nem csecsemőt vagy gyermeket, hanem felnőtt nőt mintázott. A külsejét egy német, főként férfiaknak szánt túlszexualizált játéktól, a Bild Lillitől kölcsönözte.

Az elmúlt hatvan év során Barbie sokat változott, de a kislányok felé közvetített üzenete ugyanaz maradt: bármit elérhetnek az életben és bármivé válhatnak, amivé csak akarnak. A születése óta több mint 250 különböző „karrierútja” volt, 1965-ben például négy évvel Neil Armstrong előtt szállt le a Holdra, 1992-ben elnök lett belőle, de dolgozott ejtőernyősként, sebészként, játékfejlesztőként, építészként, újságíróként, tűzoltóként, vállalkozóként és filmrendezőként is. Megjelentek a hírességek arcait viselő Barbie-k is, elsőként a szupermodell Twiggyből lett szőke játékikon, azóta J. K. Rowlingtól kezdve Cheren és Audrey Hepburnön át számtalan nőt ért ilyen megtiszteltetés.

A Mattelnél 1980 volt az inkluzivitás éve, piacra dobták az első afroamerikai, illetve latin-amerikai Barbie-t és egy sor másik, legalább negyven nemzetiségű babát. Az évek alatt igyekeztek tartani magukat a sokszínűséghez, a testi fogyatékosságok is sorra kerültek, lehetett kapni például hallókészülékes, mozgáskorlátozott vagy épp protézissel járó babát.

Saját univerzum

A Mattel nem elégedett meg azzal, hogy a Barbie egy legyen a sok játékbaba közül, az évtizedek során komoly figyelmet fordítottak a márka marketingstratégiájára, amelynek fontos részét képezte a történetmesélés, valamint a mellékkarakterek felsorakoztatása. Rendszeresen dobtak piacra olyan babákat, amelyek Barbie világában éltek, és valahogyan kötődtek a főhőshöz, így aztán a gyerekek újabb és újabb sztorikat tudtak kreálni köréjük. 1961-ben mutatkozott be a szőkeség párja, Ken, akivel az évek során se veled, se nélküled kapcsolatban éltek. Később kapott egy kishúgot (Skipper), sőt legjobb barátnőket is (Midge és Christie). E szereplők történetszálai és tulajdonságai mind az ikonikus baba személyéhez kapcsolódtak, erősítve ezzel a márka láthatóságát. A Mattel a storytelling eszközeit felhasználva hatott a rajongók érzelmeire, 2004-ben például Valentin napján bejelentették, hogy Barbie és Ken szakítottak (2011-ben aztán újra felmelegítették a románcot).

Persze ezektől nem várhattak hosszú távú márkahűséget, így a cég tovább kísérletezett, évtizedről évtizedre életet lehelve a márkába, és új közönségeket meghódítva. Ugyanis a közvélekedéssel ellentétben a célcsoportjukhoz nem kizárólag a 3–12 év közötti kislányok tartoznak, nyitnak az idősebb korosztályok felé is, méghozzá a nosztalgia érzését felkeltő termékekkel. Nemcsak a játékokkal, hanem bakelitekkel, édességekkel, ruházati cikkekkel is operálnak, bizalmat ébresztve az emberekben. Kockázatos vállalkozásnak tűnt, de sikerrel jártak, ugyanis olyan jövedelmező piacokon vetették meg a lábukat, mint a kozmetikai, a fitnesz-, a ruha- és a szórakoztatóipar (zene, animációs filmek és számítógépes játékok formájában).

Az idén pedig több tévére és streamingre szánt produkció után megérkezett a szőke ikon első, nagy költségvetésű, élő szereplős mozifilmje. Greta Gerwig kapta a rendezés jogát, aki a Kisasszonyokat és a Lady Birdöt is jegyzi, Margot Robbie pedig nemcsak a főszerepet játszotta el, hanem a produceri székben is helyet foglalt. Robbie szerves része lett a film marketingkampányának, mivel a sajtótájékoztatókon és a premiereken rendre az egykori Barbie-babák inspirálta összeállításokban jelent meg. A produkciót sokan az egekig magasztalták nyílt feminizmusa miatt (mások pont emiatt bírálták), egyes anyukák pedig azon akadtak ki, hogy nem gyerekeknek való alkotás lett. Pedig szó sem volt arról, hogy a Mattel a korábbi animációs hercegnőfilmekhez hasonló produkciót dob piacra, sőt, a Barbie-film azoknak a felnőtt nőknek készült, akik gyerekkorukban maguk is babáztak, a stáb tehát itt is egyértelműen a nosztalgiára épített.

A mozinak köszönhetően új lendületet kapott és tovább zakatol a rózsaszín gépezet, aminek nem látni a végét. A megjelenés kapcsán a Mattel piacra dobott egy sor dizájner- és limitált kiadású babát, amivel szintén a felnőtt rajongókat célozzák meg, hiszen sokkal többe kerülnek, mint az átlagos játékaik. Megugrott a Barbie és Ken név népszerűsége is, valamint egy sor furcsa helyen jelent meg a jól ismert logó és arc. Felült például a csillámos vonatra egy El Salvador-i temetkezési vállalat is, aki a Barbie-mániát a végletekig fokozta, ugyanis rózsaszín koporsókat kínálnak tematikus béléssel – és óriási rá a kereslet. „Több rózsaszín koporsónk lesz, mert az emberek ezt kérik” – mondta a tulajdonos.

A közösségi médiát is elárasztották a mémek, a slágerlisták élére kúszott Ryan Gosling Ken-dala, a TikTokon pedig jó néhány felhasználó beszélt arról, hogy gyerekkorában sosem volt Barbie-ja különféle okok miatt, de most elment, és vett magának egyet, ezzel is gyógyítva a „belső gyermekét”.

 

 

Barbie botrányai

Hiába minden jó szándék és a habos-babos rózsaszín világ, Ruth Handler eredeti üzenetét az idők során el-elnyomták a babát illető kritikus hangok. Bár Barbie elnök és asztronauta is volt, sokan úgy vélik: külsejével a férfiak számára ideális nőt testesíti meg, amivel azt hangsúlyozza, hogy a nőket a kinézetük alapján kell megítélni. Tömegek vádolták azzal a hosszú lábú, karcsú baba gyártóit, hogy Barbie irreális elvárásokat támaszt a gyerekek felé, hozzájárul a testképzavarhoz, sztereotipizálja, tárgyiasítja a nőket és rossz hatással van a kislányok testképére és önbizalmára. Ebben lehet valami, hiszen ha Barbie valódi nő lenne, az arányai alapján 174 centi magasra nőtt volna, 99 centis mell-, 45 centis derék- és 83 centis csípőbőséggel. Mivel alig nyomna ötven kilót (ezt egy 1965-ös kiadású játékhoz járó fürdőszobai mérleg számlapja árulta el), a testtömegindexe alapján az anorexiás kategóriába esne. Sőt, néhány kutató szerint a testarányai alapján csak négykézláb tudna közlekedni.

1963-ban a Barbie-t egy olyan fogyókúrás könyvvel az oldalán dobták piacra, amelyen az állt: „Ne egyél”. 1970-ben Berkeley-ben feministák egy csoportja nyilvánosan tűzre dobta a babát, mert úgy tartották, hogy a modellalkatú játék a férfielnyomás jelképe. 1992-ben pedig a Mattelnek új termékekkel kellett kompenzálnia azokat, akik felháborodtak az egyik beszélő játékukon, mert az azt motyogta: „Nehéz a matekóra”.

2016-ban aztán sokévnyi kritika után megjelentek az első hétköznapi alkatú (alacsony, illetve teltebb) Barbie-k, amelyek azonban minden próbálkozás ellenére nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, mivel több negatív visszajelzés érkezett az irányukba, mint pozitív. Hasonlóan járt az idén piacra dobott Down-szindrómás baba is.

Akárhogy is, a márka 1959 óta generációk gyerekkorába ivódott bele, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy a következő évtizedek gyermekei Barbie nevének ismerete nélkül nőnének fel.

 

Tuza Dorottya

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Tovább erősít podcast fronton a Marquard

Új podcastokkal erősíti portfólióját a Marquard Group Hungary. Először az ÉVA magazin Testkép című produkciója mutatkozott be december 1-jén, majd december 7-én startol az InStyle Képesvagyok műsora, amely a brand nagy sikerű #képesvagyok kezdeményezésének...

Moziból a könyvespolcra – filmtörténet és önéletrajz a mester szemén keresztül (x)

Van, akinek a mozi csupán egy kellemes, szabadidős program, de némelyeknek a filmnézés szent hobbi, sőt egyet jelent az élettel. Többnyire belőlük lesznek a filmteoretikusok, kritikusok, és nem utolsó sorban a filmrendezők. A hivatás...

Díjazták a Torontói EU Filmfesztiválon a Semmelweist

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat. Az anyák megmentőjeként világhírűvé vált magyar orvosról, Semmelweis Ignácról készült - a hazai mozikban már látható - új magyar...

Kiderült, mikor lesz jövőre a SopronFest

Jövőre a pünkösdi hétvégén, május 17. és 19. között rendezik meg második alkalommal a SopronFestet, ahol a hazai fesztiválok kedvenc előadói és zenekarai lépnek színpadra. Az esemény során nem csak a koncertek helyszínéül szolgáló...

Egyre többet keresnek a pénzügyi területen dolgozók

A pénzügyi-számviteli területen dolgozók aktuális helyzete hasonló, mint a mérnököké és az IT szakembereké volt pár évvel ezelőtt: kiugró kereslet mutatkozik e munkavállalók iránt, nagy a cégek emberierőforrás-igénye, az aktív munkavállalók ezzel egyidőben pedig...

Rekordbevétel az AutoWallisnál

Újabb rekordot döntve több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A régiós autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató ezzel már most felülmúlta...

Ezeket a szakmákat nem váltja ki a mesterséges intelligencia

Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy számviteli, könyvelési területen a diákok kenterbe verték a ChatGPT-t. Nem a pénzügyi terület azonban az egyetlen, ahol a mesterséges intelligencia labdába sem rúghat a humán munkaerővel szemben.A mesterséges...

Nagyon kelendőek a logisztikai ingatlanok

A lakáspiacon az új építésű ingatlanok iránti kereslet és a bejelentett új projektek a piaci alapú lakáshitelekkel együtt parkolópályára álltak, amin jövőre a CSOK Plusz sokat javíthat. A logisztikaiingatlan-piac azonban továbbra is élénk mind...

Minierdőt telepítettek Budapesten

November 29-én a XII. kerületben immár a harmadik Miyawaki erdőt adták át a GreenGo két éve indított Gurulj a fákért! Támogatói Programjának keretében. Budapest első és kizárólag elektromos flottát üzemeltető közösségi autómegosztója ezzel már...

Újabb lépéssel támogatja az ALDI a fenntarthatóságot

A vállalat biatorbágyi méhecskeháza után most hét városban nyitott rovarotthonokat, amelyek a virágok beporzásához nagymértékben hozzájáruló, emberekre ártalmatlan beporzó rovaroknak nyújtanak menedéket.Az ALDI biatorbágyi logisztikai és igazgatási központjánál már 2016 óta működik egy öt...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Már belenézhetünk az HBO népszerű sorozatának új évadába

Az HBO a brazíliai São Paulóban megrendezett CCXP23 Comic-Con rendezvényen közzétette az HBO saját gyártású drámasorozata, A SÁRKÁNYOK HÁZA második évadának hivatalos teaserét. A nyolc epizódból álló második évad 2024 nyarán debütál az HBO-n,...

Tovább erősít podcast fronton a Marquard

Új podcastokkal erősíti portfólióját a Marquard Group Hungary. Először az ÉVA magazin Testkép című produkciója mutatkozott be december 1-jén, majd december 7-én startol az InStyle Képesvagyok műsora, amely a brand nagy sikerű #képesvagyok kezdeményezésének...

Moziból a könyvespolcra – filmtörténet és önéletrajz a mester szemén keresztül (x)

Van, akinek a mozi csupán egy kellemes, szabadidős program, de némelyeknek a filmnézés szent hobbi, sőt egyet jelent az élettel. Többnyire belőlük lesznek a filmteoretikusok, kritikusok, és nem utolsó sorban a filmrendezők. A hivatás...

Díjazták a Torontói EU Filmfesztiválon a Semmelweist

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat. Az anyák megmentőjeként világhírűvé vált magyar orvosról, Semmelweis Ignácról készült - a hazai mozikban már látható - új magyar...

Kiderült, mikor lesz jövőre a SopronFest

Jövőre a pünkösdi hétvégén, május 17. és 19. között rendezik meg második alkalommal a SopronFestet, ahol a hazai fesztiválok kedvenc előadói és zenekarai lépnek színpadra. Az esemény során nem csak a koncertek helyszínéül szolgáló...
- Hirdetés -

Podcast

A sneaker az új generáció óraszenvedélye

A sneakerek embereket, generációkat kötnek össze, a resellerek óriási pénzeket kaszálnak a legkisebb kiegészítőkkel is, a laikusok pedig nem értik, miért. Erről rántja le a leplet Trunk Tamás, a Dablty alapítója, influenszer és Z-generációs...

A piac előtt tudtunk járni

A csapból is az AI folyik, és ez még egy darabig biztos így lesz. Nem csoda hát, hogy többek között erről, valamint ügynökségépítésről és a Brand Festivalról is folyt a beszélgetés Biró Lászlóval, a...

A listák hatalma – Signature40 a Business Lounge-ban

Az idei Marketing Summiton már másodjára hirdették ki a 40 legjobb marketingmenedzser listáját, a Signature40-t. Így a szeptember 27-ei Business Lounge is ekörül forgott. Vaszary Ádám, a lista társalapítója a lista hátteréről, az inspirációról...

Don't Miss

Ha kétszer ennyien olvasnának minket, az egész ország gazdagabb volna

Mindenkinek azt javaslom, hogy olvasson több Portfoliót. Biztos kevésbé vagyunk szórakoztatók, mint a TikTok, de vannak értelmes gondolatok és információk, amelyek segítenek ezekben a bizonytalan időkben – mondja Bán Zoltán, a gazdasági portált működtető...

Hiszünk a szinergia erejében

A csatornák kombinációja eredményezi a legnagyobb hatékonyságot marketingtevékenységünk során – mondta el Charlotte Miles. Az IKEA Csehországért, Magyarországért és Szlovákiáért felelős marketing menedzsere az mmonline.hu-nak adott interjúban beszélt arról, hogy miért indították el már...

Időt és energiát spórolunk ügyfeleinknek – interjú Csiszár Gergővel

Gyorsabb és hatékonyabb együttműködések, ahol jó nagy betűkkel folyamatosan látható minden fontos KPI az ügyfél számára, nincs kamuzás – többek között ezt nyújtja a felhasználók számára a Post For Rent új megoldása Csiszár Gergő...

Akár gyorsíthatunk is tovább

Erős növekedési fázisban vagyunk, és az a célunk, hogy ez az ütem tartósan fennmaradjon – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak R. Kovács Dániel. A Front Page Communications alapítója, ügyvezető igazgatója nem titkolja, hogy ügynökségi területen...

Az áraknak emelkedniük kell

A televíziós hirdetési áraknak emelkedniük kell ahhoz, hogy minden reklámozó hozzáférhessen a tévé által biztosított elérésekhez – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Dudás Gergely. Az RTL Magyarország bevételekért felelős vezérigazgató-helyettese jelezte azt is, hogy éppen...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Minierdőt telepítettek Budapesten

November 29-én a XII. kerületben immár a harmadik Miyawaki erdőt adták át a GreenGo két éve indított Gurulj a fákért! Támogatói Programjának keretében. Budapest első és kizárólag elektromos flottát üzemeltető közösségi autómegosztója ezzel már...

Újabb lépéssel támogatja az ALDI a fenntarthatóságot

A vállalat biatorbágyi méhecskeháza után most hét városban nyitott rovarotthonokat, amelyek a virágok beporzásához nagymértékben hozzájáruló, emberekre ártalmatlan beporzó rovaroknak nyújtanak menedéket.Az ALDI biatorbágyi logisztikai és igazgatási központjánál már 2016 óta működik egy öt...

Különleges összefogás a CO2-kibocsátás csökkentéséért

A Mars Magyarország két nagyvállalattal lépett partnerségre annak érdekében, hogy csökkentse beszállítói tevékenységének karbonlábnyomát. Ez a lépés összhangban áll az anyavállalat Nettó Zéró Kibocsátási Ütemtervével, amelynek célja, hogy 2050-re elérje a nettó nulla szén-dioxid...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....