Meglepő dolgok derültek ki az egyik legnagyobb filmes franchise-ról

A Majmok bolygója a filmtörténelem egyik legjelentősebb franchise-a. A Pierre Boulle regénye alapján készült, 1968-as film olyan népszerűnek bizonyult, hogy az elmúlt közel 50 évben négy folytatást, két tévésorozatot, egy 2001-es remake-et és egy 3 részes reboot filmsorozatot is kapott, amelynek csúcspontja az idén megjelent „A majmok bolygója: A birodalom”. A film augusztus 2-től a Disney+ felületén is elérhető, ennek apropóján a streamingszolgáltató összegyűjtött 5+1 tényt, amit nem biztos, hogy tudtál a franchise-ról.

Megdöbbentően részletes smink…

John Chambers sminkrendező feladata volt, hogy a majmok a lehető legrealisztikusabban nézzenek ki. A művész főként a veterán katonák sérüléseit ellátó szakemberek munkáját tanulmányozta, emellett hosszú órákon át figyelte a majmokat, és számos vázlatot készített az arckifejezéseikről. A filmhez több mint 80 sminkest képzett ki, hogy a szereplők a lehető legtökéletesebben nézzenek ki.

A kívánt hatás eléréséhez puha latex elemeket és bőrbarát ragasztót használtak. A film a mai napig az egyik legkiemelkedőbb sminkes alkotás maradt – pedig 1968-ban készült –, munkájáért pedig Chambers-t Oscarral díjazták. A különleges sminkelési eljárást később egyszerűsítették és folytatásokban is alkalmazták.

Aminek az áráról hazudtak

Ma már egyáltalán nem kiemelkedő, ha sok tízmillió dollárból készül egy film, de a 60-as évek végén ez még nem volt így. A smink költségvetése akkori hírek szerint elérte az 1 millió dollárt – legalábbis a producerek szerint. A legenda szerint a smink valójában „csak” 500 000 dollárba került (ami jóval észszerűbb összeg a teljes, 5 millió dolláros költségvetéshez), de a producerek mindenkivel elhitették, hogy kétszer annyiba került. Úgy gondolták, hogy 1968-ban úgy reklámozni egy filmet, hogy csak a sminkjére egy millió dollárt költöttek, csábítóan hangzik.

A filmtörténelem első és legnagyobb spoilere egy étteremből jött

A Birodalom visszavág („Én vagyok az apád”) mellett az 1968-as Majmok bolygójáé a filmtörténet egyik leghíresebb fordulata. A nézők elképedtek, amikor a vásznon feltűnt a Szabadság-szobor és kiderült, hogy a kopár pusztaság, ahol Taylor rekedt, egész idő alatt a Föld volt. A csavar ötlete Arthur Jacobs producertől és korábban a film rendezésére felkért Blake Edwards-től származik. Együtt ebédeltek, amikor észrevettek egy képet a Szabadság-szoborról a falon, és ez adta az ötletet a nagy leleplezéshez. A befejezést egészen a premier napjáig titokban tudták tartani úgy, hogy a forgatókönyv utolsó három oldalát meghamisították. Ez kifizetődőnek bizonyult, és megnyitotta az utat a spoilerek és a csavarok előtt a filmiparban.

Először itt használtak Motion capture technológiát

A Motion capture technológia régóta jelen van a filmművészetben, és a technológia fejlődése ma már lehetővé teszi, hogy a számítógép által generált karakterek életre keljenek a nagyvásznon, legyen szó akár a Dzsungel könyve beszélő állatairól, vagy James Cameron Avatarjának filmjének kiterjedt világáról. A 2011-es „Majmok bolygója: Lázadás” volt az első olyan film, amelyben a technológiát a forgatási helyszínen használták.

Majdnem Schwarzenegger lett a baseball edző

Tim Burton 2001-es „A majmok bolygója” című rebootfilmjét finoman szólva is vegyesen fogadták a nézők. Már az alkotási folyamat során is folyamatosan problémákba ütköztek, ráadásul a remake fejlesztése is hosszú éveket vett igénybe, miközben szinte folyamatosan változott a hangulata és a rendező személye. A filmet fejlesztő 20th Century Fox ráadásul ragaszkodott hozzá, hogy Mark Wahlberg helyett Arnold Schwarzenegger legyen a főszereplő. A film alkotásának egy pontján a stúdió állítólag olyan forgatókönyvvel állt elő, amelyben Arnold segít megtanítani a jövő majmait baseballozni, a híres zárójelenet pedig úgy változott volna meg, hogy a majmok a Yankee Stadionban baseballoznak.

Sok apró húsvéti tojás az új filmben

„A majmok bolygója: A birodalom” filmben több olyan utalás, elrejtett részlet és húsvéti tojás is van, melyre még talán a sorozatot alaposan ismerők sem bukkannak rá. Raka például Novának nevezi Mae-t, mondván, hogy a majmok minden embert így hívnak. Nova volt a neve annak a néma embernek is, akit Maurice adoptált a „Majmok bolygója: Háború”-ban, sőt, Nova volt Taylor társának neve is az eredeti, 1968-as, „A majmok bolygója” filmben. Nova mellkasán ugyanaz az anyajegy látható, mint Caesaron az előző három filmben. A Raka nyakláncán lévő szimbólum Caesar hálószobájának ablakmintája a 2011-es „Majmok bolygója: Felemelkedés” (2011) című filmből. És végül az amerikai kormány bunkerében a majmok által megtalált baba ugyanazon a hangon mondja, hogy „Mama”, mint az, amelyiket Taylor talált az 1968-as filmben. Ez növeli a felismerést, hogy egykor az emberek uralták a Földet.