Megtriplázta nyereségét a Telekom

Az idei első negyedévben több mint 220 milliárd forintra növelte árbevételét a Magyar Telekom, a bővülésben meghatározó szerepet játszott a mobil üzletág. A cég nyeresége hatalmasat nőtt, majdnem háromszorosa lett az egy évvel korábbinak.

A Magyar Telekom közzétette 2024. első negyedévére az EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. A negyedéves pénzügyi jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra.

Az összes bevétel éves szinten 14,5%-kal 224,2 milliárd forintra nőtt 2024 első negyedévében. Ezt a javulást a mobil adatforgalomból származó bevételek erőteljes emelkedése és a vezetékes szélessávú bevételek növekedése okozta, mindkettő az alapvető üzleti növekedést tükrözi, míg az inflációkövető díjkorrekció pozitív hatása Magyarországon az összes szolgáltatás tekintetében magasabb előfizetési díjbevételekhez vezetett. Mindez a mobil és vezetékes eszközértékesítéséből származó bevételek növekedésével is párosult.

A mobil bevételek 16,6%-kal, 130,9 milliárd forintra nőttek 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ami a mobil adatbevételek folyamatos növekedésének és a magasabb volumenű készülékértékesítésnek köszönhető.

A vezetékes bevételek éves szinten 15,0%-kal, 72,6 milliárd forintra nőttek 2024 első negyedévében, elsősorban a vezetékes szélessávú és TV bevételek ügyfélkör-bővülés miatti növekedésének, valamint a magyarországi előfizetési díjakra vonatkozó inflációkövető díjkorrekció kedvező hatásának köszönhetően.

A rendszerintegrációs és informatikai ('RI/IT') bevételek nagyjából változatlanok maradtak az előző év azonos időszakához képest, 2024 első negyedévében 20,7 milliárd forintot tettek ki, tükrözve az előző évhez hasonlóan alakuló ügyfélkeresletet a meghatározó piacainkon.

Az EBITDA éves szinten 45,8%-kal 84,6 milliárd forintra nőtt 2024 első negyedévében a bruttó fedezet javulásának, valamint a közműadó kivezetése pozitív hatásának együttes eredményeként. Az EBITDA AL éves szinten 51,4%-kal 77,0 milliárd forintra nőtt 2024 első negyedévében.

Az időszak eredménye éves szinten 197,4%-kal, 23,2 milliárd forinttal 35,0 milliárd forintra nőtt 2024 első negyedévében. A javulás az EBITDA erőteljes növekedésének köszönhető.

„Örömmel számolok be arról, hogy 2024 első negyedévében a pénzügyi és működési eredményeink is kedvezően alakultak. A bevételek 14,5%-kal emelkedtek éves szinten, míg az EBITDA AL 51,4%-kal nőtt a kiváló bevételi teljesítménynek és a közműadó megszüntetés kedvező hatásának eredményeként. Működésünk tekintetében tovább haladtunk stratégiai célkitűzésünk, Magyarország digitalizációja irányába és további gigabit-képes hozzáférési pontokkal bővítettük vezetékes hálózatunkat, amely így már 3,7 millió háztartás és vállalkozás számára elérhető. A mobil hálózatunk modernizációjában is jelentős előrelépést tettünk, 82%-os készültséget elérve 2024 március végére. A fókusz, amit arra fektetünk, hogy tökéletes konnektivitást és kiemelkedő ügyfélélményt nyújtsunk ügyfeleinknek visszaigazolódik, ügyfeleink mobil adat és vezetékes szélessáv iránti növekvő keresletét magas szinten tudtuk kiszolgálni. Előretekintve, elkötelezettek maradunk stabil piaci pozíciónk és működési lendületünk megőrzése mellett, és ezáltal a bevételi és EBITDA AL célkitűzésünk teljesítése irányába. A vártnál kedvezőbb hozamkörnyezet és kevésbé romló működőtőke folyamatoknak köszönhetően a módosított eredmény tekintetében 140 milliárd forintra emeljük a 2024. évi célkitűzést, míg a szabad cash-flow vonatkozásában 130 milliárd forintot kívánunk elérni” - mondta el Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója.