Megújult magazinnal ünnepel a Müpa

Március 14-én, a Müpa tizenkilencedik születésnapján jelent meg a mind külsőleg, mind tartalmilag megújult Müpa Magazin. Az intézmény időszakos kiadványa nemcsak az épületben, de a főváros kulturális csomópontjaiban is ingyenes elérhető.

„Művészet nem létezik megújulás nélkül – kezdi köszöntőjét a magazin első oldalán Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. – A változásra szükség van ahhoz, hogy izgalmasak maradjunk, hogy ne ismételjük önmagunkat, hogy minél több emberhez tudjunk szólni és ezáltal minél többekhez eljuttassuk a kultúrát. A folytonos megújulás elvét követve a Müpa Magazin is új fejezethez érkezett.”

A Müpa saját szerkesztésű időszakos kiadványát 2006 őszén, még Kiss Imre igazgatósága alatt vehették először kézbe a nézők. Az évek során a magazin – amely ugyanannyira a Müpa-identitás részét képezi, mint az épület ikonikus formái – több arculati változáson is átesett, most először azonban nemcsak külsejét tekintve, de tartalmában is jelentősen átalakult. Annak érdekében, hogy azokhoz is közelebb tudják hozni a kultúra egy szeletét, akik nem rendszeres látogatói az intézmény programjainak, a magazin szerkesztését új csapat, Libor Anita személyében pedig új főszerkesztő vette át.

A Müpa Magazin lapjain a közönségkedvenc nemzetközi és hazai sztárok, valamint a világhírnév küszöbén álló fiatal tehetségek mellett aktuális kulturális kérdésekre reagáló tartalmak és szórakoztató írások is helyet kaptak. Az első számban például a megszokott programajánlók mellett az olvasók végigkísérhetik Palya Bea egy napját, megtudhatják, hogyan változtatta meg a zenei világot a streaming, milyen hatással van a gyerekek fejlődésére a balett, de arról is olvashatnak, mit érdemes fogyasztani egy esti koncert előtt, alatt és után. Az új magazin nem mindennapi „művészrandevúknak” is helyet ad: csak itt olvasható Szabó T. Anna verse, melyet Sebestyén Mártával való találkozása ihletett, és itt ült le először egymással beszélgetni a fiatal zenészgeneráció három tagja: Áron András, Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén. A fellépő művészek mellett a háttérben dolgozó, és az előadások megvalósulásában elengedhetetlenül fontos szerepet játszó munkatársak is megkapják a nekik kijáró figyelmet és elismerést.

A megújult Müpa Magazin, amely idén még három alkalommal jelenik meg, már elérhető az intézmény több pontján, Budapest nagyobb kulturális csomópontjaiban (könyvesboltok, társintézmények stb.) és online a Müpa oldalán is.