Mi valóban tudjuk, hogy mit kell kezdeni üzleti környezetben az MI-vel

A 2024-es lehet az az év, amikor a hype-ból valósággá válik az MI az üzleti felhasználók számára is - véli Pintér Szabolcs. Az SAP Hungary ügyvezető igazgatója a Marketing&Media magazinnak adott interjúban beszélt arról is, hogy mekkora kihívást jelent a munkaerőhiány és elárulta azt is, hogy milyen évük volt tavaly.

- Mi jelentette a legnagyobb kihívást a múlt évben az SAP számára a magyar piacon?

- Nincs okunk panaszkodni, üzletileg olyan erős évet zártunk, mint talán még soha. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a cloudevangelizációs munkánk beérni látszik: felhős megrendelésekben sokszorosan túlteljesítettük az idei céljainkat a vállalati környezetben. Az államigazgatási szektor felhőbe költöztetése még tartogat kihívásokat, ez egy lassabb folyamat Magyarországon a nyugati trendekkel összehasonlítva, de itt is úgy látjuk, hogy nő a nyitottság.

- Dinamikusan fejlődő cég vagytok, folyamatosan bővítitek a csapatot. Ebben mennyire hátráltat benneteket a szakemberhiány? Hogyan tudjátok kezelni a helyzetet?

- Azt látom, hogy a munkaerő iránti igény cseppet sem enyhült. Mi azzal büszkélkedhetünk, hogy az SAP Magyarországon továbbra is vonzó munkahely, ezt jól mutatja, hogy mára közel kétezren dolgoznak nálunk, és átlagosan hat évet tölt el itt egy munkavállaló, ami ebben a szektorban kiemelkedőnek mondható.

- Kis túlzással a múlt évben minden a mesterséges intelligenciáról szólt. Az SAP hogyan hasznosítja ezt a technológiát?

- Az iparágban dolgozóként azért évek óta tudatában voltunk annak, hogy egyre több szoftverbe kerül olyan algoritmus, gépi tanulási folyamat, nagymintás modell, amivel megdöbbentő mértékben javul a hatékonyság, és korábban elképzelhetetlen funkciók költöznek a desktopra. Inkább az volt meglepő, hogy mennyire gyorsan nőtt a ChatGPT népszerűsége. Az SAP-nál évek óta kerültek be MI-elemek a szoftverekbe, és küszöbön állt új MI-fókuszú szolgáltatások bevezetése, ezért nálunk sokkal inkább a bejelentések áthangolása, a mesterségesintelligencia-tartalom kihangsúlyozása volt a feladat. Mi valóban tudjuk, hogy mit kell kezdeni üzleti környezetben az MI-vel, nem csupán prototípusaink, hanem működő modelljeink vannak, és azokat folyamatosan bevezetjük.

- Mik lesznek a meghatározó trendek idén a technológiai szektorban?

- Az MI biztosan továbbra is hoz sok újdonságot, még bőven az elején vagyunk annak, hogy ez kiteljesedne, ez még évekig ad „gyújtóanyagot” az innovációnak. A 2024-es lehet az az év, amikor a hype-ból valósággá válik az MI az üzleti felhasználók számára is. Egyfelől tehát az MI a progressziót, a kényelmet, az életszínvonal emelkedését hozza el új szolgáltatások, új megközelítések révén. Másfelől pedig van egy árnyoldala is: olyan kiberbiztonsági fenyegetéseket is szül, amelyek ellen informatikai megoldások sokaságával kell majd védekezni.