Miért pörgetjük magunkat a kiégésig? (x)

Napjaink rohanó világában a túlzott pörgés már korántsem ritkaságnak, hanem szinte normális működésnek számít. Milliónyi dolgot kell rövid idő alatt elintéznünk, a nyomás pedig folyamatosan ott nehezedik a vállunkon, ez pedig előbb-utóbb garantáltan stresszhez és egészségügyi problémákhoz vezet. De miért is pörgetjük magunkat a végletekig, és mit tehetünk a tempó lassítása érdekében? Cikkünkből kiderül! (x)

Mi állhat a megállás nélküli rohanás hátterében?

Legyen szó a munkánkról vagy a magánéletünkről, ha minden elvárásnak meg szeretnénk felelni, akkor bizony rengeteg feladatot el kell látnunk a mindennapokban. Ennek érdekében pedig megtesszük a tőlünk telhetőt, hiszen ellenkező esetben lehet, hogy aludni sem tudnánk a stressz miatt. Azonban egy idő után már szinte hozzászokunk ehhez a nyughatatlan, pörgős életmódhoz, és már csak azon vesszük észre magunkat, hogy teljesen kiégtünk.

A követelmények pedig szüntelenül nőhetnek, ami értelemszerűen még nagyobb erőfeszítést követelhet a részünkről. Bizonyos esetekben úgy hihetjük, hogy a saját hibánk, ha az előttünk álló kihívásokat már nem tudjuk teljesíteni. Pedig ha ez az érzés felmerül bennünk, az már intő jel, hogy épp itt az ideje egy kicsit visszavenni a tempóból.

Ráadásul ha a környezetünk is hasonló életvitelt folytat, akkor mi is hajlamosak vagyunk a helytelen példát követni. Gondoljuk át tehát alaposan, hogy egészséges-e az az igyekvés és látszólagos lelkesedés, amelyet a kollégáink vagy éppen a hozzátartozóink tanúsítanak.

TIPP: A fáradtságnak nemcsak a kiégés lehet az oka, hanem számos egészségügyi probléma is. Ha úgy érezzük, hogy elsősorban nem a mindennapi munkánk miatt vagyunk enerváltak, akkor egy laborvizsgálat segítségével könnyedén feltérképezhetjük az egészségügyi állapotunkat.

Hogyan előzzük meg a kiégést?

  • Tervezzük meg az időbeosztásunkat. Jelöljük ki pontosan, hogy mire mennyi időt szeretnénk fordítani. Természetesen a legfontosabb, hogy hagyjunk elegendő teret a pihenésnek és a feltöltődésnek is. Kezdetnek már azt is megteheti, ha csupán 30 percet vagy 1 órát lejjebb faragunk a feladatainkból, és megnézzük, mennyivel vagyunk frissebbek néhány hét elteltével.
  • Ne vállaljunk többet a kelleténél. Csakis annyit dolgozzunk és annyi házimunkát vállaljunk magunkra, amennyit még viszonylag kényelmesen elbírunk. Tanuljunk meg nemet mondani, és szükség esetén nyugodtan utasítsuk vissza a munkahelyünkről vagy a környezetünktől származó megkereséseket. Tartsuk szem előtt a saját egészségünket.
  • Ha szükséges, váltsunk munkahelyet. Az egészségtelen pörgés és a korai kiégés hátterében gyakran a jelenlegi állásunk áll. Első lépésben próbáljunk meg a vezetőséggel beszélni, azonban ha ez nem vezet eredményre, akkor semmiképp ne féljünk egy új, nyugodtabb munkát keresni.
  • Olvassunk önfejlesztő könyveket. Így gyakorlatiasan, profi tanácsadók módszereit követve javíthatunk az időmenedzsmentünkön, illetve megfontoltabb döntéseket hozhatunk a jövőben. Ezenkívül kiégést megelőző technikákat is tanulhatunk, amelyeket egyszerűen beépíthetünk az életünkbe.
  • Kapcsolódjunk ki minden egyes nap. Végül ne feledkezzünk meg a relaxálásról sem, hiszen a szervezetünk pihenés közben képes regenerálódni. Válasszunk olyan kikapcsolódási formákat, amelyek végzése testileg és szellemileg is feltölt minket, és még a legnehezebb napok után is szívesen fordítunk rá időt.

Mikor kérjünk segítséget?

Ha már kiégtünk, vagy ha egészen közel állunk hozzá és túl fáradtak vagyunk, akkor a legjobb döntést az orvos felkeresése jelenti. Ekkor első lépésként valószínűleg egy általános laborvizsgálaton veszünk majd részt, ahol kiderül, hogy a fáradtságunkat betegség vagy akár vitaminhiány okozza-e. Amennyiben erről nincs szó, akkor pedig pszichológus vagy pszichiáter segítségét is kérhetjük, akik lépésről lépésre hoznak minket közelebb a kevésbé stresszes és kiegyensúlyozottabb életmódhoz.

A kiégés sajnos egyre gyakoribb jelenség, hiszen a feladataink teljesítése érdekében addig pörgetjük magunkat, amíg szinte teljesen ki nem dőlünk a nap végén. Azonban ezt semmiképp ne tekintsük normális működésnek, inkább gondoljuk át, hogy min lehetne változtatni a kiégés megelőzése és egészségünk megőrzése céljából. Ha pedig úgy érezzük, hogy önerőből nem tudunk eredményes változásokat elérni, akkor forduljunk minél hamarabb orvoshoz, és tegyük meg az első lépést még ma egy komfortosabb és egészségesebb élet felé. (x)