- Hirdetés -

Mire figyelj online videóhirdetés esetén? Mutatjuk a receptet! (x)

|

- Hirdetés -

Ha marketing – és főleg digitális – területen dolgozol, biztosan találkoztál már az Outstream videóhirdetés fogalmával, amelynek során a videóhirdetés nem egy másik videó előtt (vagy közben), hanem szöveges tartalmi környezetben kerül kiszolgálásra. Outstream-nek számít az, ha a kedvenc oldaladon egy cikket olvasol és olyan videóhirdetéssel találkozol, ami organikusan bukkan elő két bekezdés között (mintha az éppen olvasott cikk része lenne) és akkor indul el, amikor képernyőre kerül a formátum. (x)

Az Outstream videóhirdetések szerepe megnövekedett, hiszen a social media uralja a világunkat a hírfolyamokkal és állapotfrissítésekkel. A tartalomfogyasztási trendekre adott válaszként a Teads globális médiaplatform már nem is az Outstream kifejezést használja: InRead-nek nevezi a kategóriát, utalva a hirdetés tartalomba ágyazott jellegére.

Álljunk csak meg egy pillanatra! De mi a különbség az Outstream és az Instream között?

A „digitális videóhirdetés“ kifejezésről sokunknak a videómegosztókon nézett videók előtt vagy közben megjelenő reklám jut eszébe. Nos, ezeket nevezzük pre-roll vagy mid-roll, összefoglalóan Instream hirdetéseknek, amelyek évek óta részei a digitális ökoszisztémának.

Az Instream-el ellentétben az Outstream egy teljesen más kategória: nem blokkolja a tartalmat, így alkalmasabb a látogatók bevonására. A videóhirdetés a cikken belül a szöveges tartalomba ékelve kerül megjelenítésre, akkor indul el, amikor az adott rész képernyőre kerül és a látogató nyugodtan átgörgetheti, ha nem nézné végig. Így kevésbé zavaró reklámélményt nyújt az olvasók számára, ami a hirdetők számára is fontos.

Egy márka iránti érzésünk szempontjából értelemszerűen nem mindegy, hogy miként jelenik meg a felhasználóknak a hirdetése és milyen mértékben zavarja a tartalomfogyasztást.

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

A videós hirdetési formátumok a hirdetéskiszolgálás alapján az alábbi módon választhatók szét Instream és Outstream kategória szerint:

 

 

1. Videós tartalom vs. szöveges szerkesztőségi tartalom

Az Instream hirdetések kiszolgálásához komoly mennyiségben van szükség saját szerkesztett videós tartalom előállítására. Ezt kevés kiadó tudja felvállalni, főleg ha magyar nyelvű tartalomra gondolunk.

Ezzel szemben, az Outstream kiszolgáláshoz nem kell saját videós tartalom, sokkal rugalmasabban kihelyezhető és bármely kiadó számára elérhető megoldást jelent a videós hirdetések megjelenítéséhez.

2. Tartalom vs. hirdetés: megszakítsuk vagy beleolvadjunk?

A Teads kutatása alapján az USA-ban a felhasználók 66%-a, míg az Egyesült Királyságban a felhasználók 54%-a egyértelműen zavarónak találja az automatikusan hanggal induló videóhirdetéseket, de hasonlóan vélekedtek a tartalmat megszakító hirdetésekről is. Márpedig az Instream hirdetések – jellegükből fakadóan, legyen az pre- vagy mid-roll – megakadályozzák a folyamatos tartalomfogyasztást, ami egyértelműen zavaró lehet, nem megfelelő célzás esetén ráadásul negatív irányba is befolyásolhatja a márka megítélését.

Az Outstream kiszolgálás esetében nem szakítjuk meg erőszakosan a tartalmat; a hirdetések a szövegben, a bekezdések közé ágyazva jelennek meg és csak akkor indulnak el, ha az olvasó a tartalom egy részét már ténylegesen elolvasta. Ha pedig a márkaüzenet is érdekli, a hirdetésre navigálva könnyedén adhat rá hangot és nézheti végig a hirdetést, sőt további nagy előnye, hogy továbbgörgetés esetén a videó automatikusan leáll. A Outstream hirdetéskiszolgálás sokkal inkább szimbiózisban él a tartalommal, mintsem megzavarja annak megtekintését, az olvasó számára pedig megadja annak lehetőségét, hogy eldöntse érdekli-e az adott márka üzenete vagy sem.

3. Minőség és elérés

Az Instream hirdetéskiszolgálás egyik legnagyobb nehézsége a social media környezetben a felhasználók által létrehozott tartalomban történő megjelenés (User Generated Content, röviden UGC). A fake news, az adat-visszaélések és az ad-fraud is egyre nagyobb kihívás elé állítják az online hirdetési piacot. Míg a különböző platformok, kiadók, márkák és tech-cégek egyaránt nagy mennyiségű adatra, ezáltal gyakorlatilag a magánéletünkre látnak rá, a márkák egyre nagyobb súllyal ügyelnek arra, hogy a tech-botrányokból kimaradjanak és a nem megfelelő tartalmak mellől kiszűrjék reklámanyagaikat.

Mindeközben az olvasók is a megbízható forrásokat keresik. Egy a New York Times által publikált anyag szerint, a prémium híroldalak olvasóbázisa hatalmas mértékben növekedett, a forgalom 57%-al, az oldalon eltöltött összes idő pedig 46%-al nőtt az elmúlt időszakban.

Miért érdemes az Outstream-et észben tartani?

Mert az Ouststream lényegesen nagyobb potenciállal bír, mint az Instream – és ezt a számok is alátámasztják!

A kiadók Outstream hirdetéseiből származó bevételei folyamatosan nőttek az elmúlt 4 évben. Nem meglepő, hogy az IAB Europe jelentése szerint is folyamatos növekedés tapasztalható az Outstream inventory és bevételek terén. A hirdetők 45%-a a videós hirdetésre allokált büdzséjük több 21%-át Outstream megoldásokra költötték. Sőt mi több, a Teads adatai alapján 11 másodperces az átlagos eltöltött idő a videóhirdetéseken, ami a felhasználóbarát kihelyezésnek köszönhető.

A számok tehát önmagukért beszélnek és hirdetési szempontból is alátámasztják a felhasználói igények elmozdulását és azt, ahogy az olvasók az egyes hirdetési megoldásokra reagálnak. Összességében, a hirdetési piac változik, a videós hirdetések pedig egyre nagyobb potenciállal bírnak, egyre nagyobb részét adják a teljes reklámtortának. 2021-re előreláthatólag a videós reklámköltések 56%-a a digitális térben fog realizálódni. Ugyanakkor egyre nagyobb gondosságot igényel a reklámüzeneteket megtervezése is, hiszen a felhasználók figyelmi idejének csökkenésével a hirdetőknek egyre rövidebb és izgalmasabb hirdetésekkel szükséges terveznie ahhoz, hogy képesek legyenek megragadni a felhasználók figyelmét és képesek legyenek végigvinni őket az értékesítési tölcséren.

A Teads elkötelezett abban, hogy minőségi, brand-safe, prémium oldalakon a cikkek tartalmában megjelenő hirdetési lehetőséget adjon a márkák kezébe. A Teads által életre keltett Outstream fogalom eleinte a formátum működésének bemutatását szolgálta, ám a piaci igények változásával itt az ideje egy új fogalom bevezetésének: az Outstream mostantól InRead. A működési elv hasonló, de miként a tartalomfogyasztásban manapság már a mobil képernyő görgetése és annak sebessége dominál, ideje olyan kifejezést használni, ami képes leírni a felhasználók elérésének egyik leghatékonyabb módját. Ha tovább érdeklődik a téma iránt, tekintse meg a Teads innovatív InRead lehetőségeit. A Teads bemutatkozó videója itt érhető el.

 

 

Keresd hazai értékesítő csapatunkat a sales-hu@teads.com elérhetőségen vagy a Teads hazai üzletágvezetőjét Horváth Tamást a +36 20 967 1067 telefonszámon, hogy részletesen bemutassuk neked a Teads hirdetőknek nyújtott lehetőségeit. (x)

 

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Érdekes jogi kérdéseket vet fel a metaverzum

1996. júniusában, a Szomszédok című legendás sorozat 239. részében Vágási Feri elhatározta, hogy "beszáll az internetbe". Szavait manapság mémek ezrei örökítik meg. Ám ha a szavak mögé pillantunk, e szállóige rámutat a technológiai fejlődés...

Tovább drágultak a lakások

Az év első három hónapjában tovább emelkedtek a lakásárak, azonban az előzetes adatok alapján a hazai ingatlanpiaci forgalom már nem bővült tovább. Uniós összehasonlításban Magyarország 2015. évi bázishoz viszonyított összevont lakáspiaci árindexe továbbra is...

Több mint félmilliárd forint jogdíjat kapnak a színészek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer – 95 százalékban magyar – előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után. Az eredetileg szeptember végére tervezett jogdíjfelosztást az EJI...

Korábban indult a tanszervásárlási láz

Míg a korábbi években inkább augusztusban és szeptember elején emelkedtek ki számottevően az iskolaszerek-eladások az eMAG-nál, idén júliusban is volt egy csúcs. A klasszikus tanszerek mellett júniusban a tabletek, júliusban a laptopok eladása is...

LEGO-val erősít az Euronics

Hosszú távú együttműködést kötött az Euronics Műszaki Áruházlánc és a LEGO Csoport. A partnerség értelmében a kreatív, gondolkodásra késztető LEGO játékkészletek válogatott kínálata már megvásárolható az Euronics üzleteiben.Bár a LEGO játékok eddig is széles...

Nem védjük eléggé a gyerekeket az online térben

Sokkal kevésbé képesek felismerni a gyerekek a számukra ártalmas tartalmakat az interneten, mint azt saját bevallásuk szerint állítják ­– állapítja meg egy friss felmérés. Mindeközben a szülők sem feltétlen tudják, hogyan álljanak hozzá gyermekük...

Élőben követhetjük Kimi Raikkönen visszatérését

Az ARENA4 és az ARENA4+ nézői élőben láthatják Magyarországon Kimi Raikkönen visszatérését. A Formula-1-es világbajnok vasárnap este futja élete első NASCAR Cup Series versenyét a Watkins Glen International szupergyors pályáján. Raikkönen tavaly jelentette be...

Ábel Anita lesz a TV2 új napi sorozatának egyik főszereplője

Hazatalálsz címmel készül a TV2 új napi szériája, a Blikk információi szerint a produkcióban tér vissza a sorozatok világába a Szomszédokban ismertté vált Ábel Anita. Az új produkció egy horvát licencen alapuló, történetalapú, helyzetkomikumokra...

Összeállt a Warner Bros. Discovery régiós menedzsmentje

Bemutatták a Warner Bros. Discovery régiós vezetői csapatát, valamint az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló térség (EMEA) fizetős TV hálózatait és kreatív ügynökségét. Jamie Cooke – akit júniusban neveztek ki a Warner Bros. Discovery...

A streaming megelőzte a kábeltévét

Idén júliusban első alkalommal fordult elő, hogy az Egyesült Államokban a tévézésre szánt időből a streaming tartalmak fogyasztása nagyobb arányt tett ki, mint a kábeltévés műsorok. A Nielsen mérései szerint az amerikai júliusban hetente...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Nagy leégésre számíthatnak a magyarok

Még mindig sokan, háromból egy magyar nyaraló perzselődik a napon 11-15 óra között, a legerősebb UV-sugárzás idején – derült ki a Szallas.hu felméréséből. Minden tizedik válaszadó egyáltalán nem gondoskodik a fényvédelemről. Ráadásul a válaszadók...

Érdekes jogi kérdéseket vet fel a metaverzum

1996. júniusában, a Szomszédok című legendás sorozat 239. részében Vágási Feri elhatározta, hogy "beszáll az internetbe". Szavait manapság mémek ezrei örökítik meg. Ám ha a szavak mögé pillantunk, e szállóige rámutat a technológiai fejlődés...

Tovább drágultak a lakások

Az év első három hónapjában tovább emelkedtek a lakásárak, azonban az előzetes adatok alapján a hazai ingatlanpiaci forgalom már nem bővült tovább. Uniós összehasonlításban Magyarország 2015. évi bázishoz viszonyított összevont lakáspiaci árindexe továbbra is...

Több mint félmilliárd forint jogdíjat kapnak a színészek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer – 95 százalékban magyar – előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után. Az eredetileg szeptember végére tervezett jogdíjfelosztást az EJI...

Korábban indult a tanszervásárlási láz

Míg a korábbi években inkább augusztusban és szeptember elején emelkedtek ki számottevően az iskolaszerek-eladások az eMAG-nál, idén júliusban is volt egy csúcs. A klasszikus tanszerek mellett júniusban a tabletek, júliusban a laptopok eladása is...
- Hirdetés -

Don't Miss

Védeni kell a szakmát, a szakembereket, a büdzséket, a fogyasztókat

Most különösen fontos, hogy hitelesen és felelősen használjuk a marketing eszközeit – mutatott rá Bujáki Zsolt. A Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója az mmonline.hu-nak beszélt arról is, hogy milyen kihívásokkal szembesül az autóipar és elárulta...

Jobban kell küzdenünk a fogyasztók figyelméért

Egymás gondolatainak meghallgatása, egymás munkáinak megtekintése mindig inspirációt nyújt és elősegíti a megújulásra való készséget, képességet – vallja Mérő Ádám, a Coca Cola Company Consumer & Shopper Connection Director-a. A szakember a szeptember 15-i...

A marketingvezetők jó esetben interdiszciplináris gondolkozók

Manapság a marketing az egyetlen omnipotens diszciplina, amely egy vállalat működésének teljességét képes átfogni – állítja Szabó Béla. A Magyar Telekom márkakommunikációs igazgatója a Marketing Summitot beharangozó interjúsorozatban az mmonline.hu-nak beszélt arról, hogy milyen...

Együtt erősebbek vagyunk

A marketing szakemberek, vezetők szerepe jelentősen megnövekedett a vállalaton belül és az üzleti értékteremtés folyamatában is – mutatott rá Bánhegyi Zsófia. A Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója a szeptember 15-i Marketing Summitot felvezető...

Rekordok éve

A Marketing&Media magazin idén is összeállította a legnagyobb hazai reklámügynökségek listáját a tavalyi üzleti eredmények alapján. Iparági vezetőket is megkérdeztünk arról, hogyan értékelik a múlt évet és mit várnak idén, Biró László, a Mediator...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Eszméletlenül nagy a weboldalak karbonlábnyoma

Egy átlagos internetfelhasználó éves szinten 414 kg károsanyag-kibocsátásért felelős. Egy közepes weboldal pedig 60 kg CO2e éves kibocsátással ugyanakkora környezeti lábnyommal jár, mint 4,3 millió SMS vagy napi 63 percnyi TikTok aktivitás. Bár a...

Újabb lépést tett a fenntarthatóság felé a Samsung

A Samsung jelentős előrelépést tett a mobilkommunikációs üzletág 2025-ös fenntarthatósági céljainak elérése felé. A legfontosabb kezdeményezések közé tartozik az újrahasznosított anyagok továbbfejlesztett használata és beépítése a termékekbe, a környezettudatosabb csomagolás kialakítása, valamint a régebbi...

Újabb környezetvédelmi rekord a Tiszán

Rekordmennyiségű, 2880 zsák hulladék összegyűjtésével zárult a X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa. A pillepalackokból épült hajók versenyében a legtöbb hulladékot a Siemens Energy vállalati önkéntesekből és gyerekeikből álló csapata nyerte, akik ezúttal az egy...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....