- Hirdetés -

Nagyon elhúztak a fejlett országok

|

- Hirdetés -

Az elmúlt hónapokban folytatódott a kilábalás, de üteme és jellege régiónként eltérő volt. A Covid-19 járvány még koránt sem ért véget, és az újabb és újabb fertőzéshullámok és a nem mindenhol kellő számban elérhető vakcinák továbbra is megjósolhatatlanná teszik a gazdasági újranyitás menetrendjét, de a globális gazdasági adatok mégis a helyzet fokozatos javulásáról árulkodnak. A Fidelity International világ makrogazdasági folyamataival foglalkozó elemzőkből álló csapata figyelmének középpontjában jelenleg ez az aszinkron globális kilábalás áll, melynek során a fejlett piacok a közelmúltban komoly előnyre tettek szert, mivel a fejlődő országokba lassabban jutottak el a vakcinák.

A különbségeket tovább súlyosbította, hogy egyes térségekben jelenleg is komoly járványügyi válsághelyzet uralkodik. Természetesen a fejlődő országok maguk is rendkívül eltérő képet mutatnak, és véleményünk szerint a kilátásaik nem csupán az átoltottság mértékétől, hanem az adott ország gazdasági struktúrájától (az újranyitás az elsősorban a szolgáltatásokra és az idegenforgalomra támaszkodó térségekben jár majd kedvező hatásokkal), a jogszabályi környezettől és a belső egyensúlyhiányoktól függ majd.

Aszinkron talpra állás: a fejlett országok tovább menetelnek…

A Covid-járványból való kilábalás áprilisban is folytatódott: a fejlett országokban, de főleg az USA-ban, ahol a gyártási és szolgáltatási aktivitás is rekordszintre nőtt, felpörögtek az előzetes beszerzési-menedzser indexek. A kilábalás aszinkron jellege most kerül csak igazán reflektorfénybe: a fejlett országokban egyre jobban halad a lakosság beoltása és a különböző korlátozások feloldása, miközben a feltörekvő országok továbbra is a vírus, a vakcinák és a jogszabályi környezet által támasztott kihívások hálójában vergődnek.

A gazdasági háttér egyik kritikus eleme változatlanul az, hogy a Biden-kormányzat hajlandó és képes-e egymást követő költségvetési megállapodásokkal betömni az USA-ra jellemző, többszörösére duzzadt kibocsátási rést. A jogszabályalkotás mértéke és sebessége pozitív meglepetést okozott és alátámasztja a reflációs narratívát. Ezzel egy időben a Fed határozottan kitart amellett, hogy „nem gondolkodik el azon, hogy elgondolkodjon-e a kamatlábak emelésén” mindaddig, amíg kézzel fogható bizonyítékát nem látja annak, hogy mind az inflációs, mind a teljes foglalkoztatottsági célelőirányzatokat sikerül megvalósítani. A hatékony oltási programot és a készpénzben dúskáló fogyasztók (ld. 1. grafikon) tömegeit látva a Fidelity továbbra is úgy véli, hogy az Egyesült Államok lesz a Covid utáni gazdasági kilábalás fő motorja.

Az Egyesült Királyságban a vakcinák gyors elérhetővé válása lehetővé tette a korlátozások részleges feloldását, ami áprilisban a szolgáltatások és a munkaerőpiac felpörgését idézte elő – a Fidelity várakozásai szerint ez a folyamat tovább zajlik majd, ahogy folytatódik a gazdasági nyitás.

Eközben az eurózónának is sikerült leküzdenie az oltási programokat lassító akadályokat, így az előzetes BMI-k alapján áprilisban az új gyáripari megrendelések volumene és a termelési aktivitás is rekordszintet ért el. Felgyorsult az oltóanyagok kibocsátása is: a lakosság több mint 20%-a megkapta az első oltását, és az év közepére elérhetőnek tűnik az 50%-os arány is. A német Alkotmánybíróság zöld utat adott az Európai Helyreállítási Alapnak, így az év második felében megkezdődhet az első részlet kifizetése, bár a hosszabb átfutást sejtető politikai kockázatok még nem múltak el.

miközben a fejlődő piacok lemaradnak

A járvány harmadik hulláma mára maga alá temette a fejlődő országokat: egyes helyeken a megbetegedések és halálesetek száma a járvány kitörése óta látott legmagasabb szintre szökött fel. A nagyobb feltörekvő országok közül India helyzete valósággal kétségbe ejtő, mivel az igazolt új COVID-esetek és az elhunytak száma az elmúlt hónap során valósággal az égbe szökött. Bár a kijárási korlátozások létfontosságúak a vírus terjedésének lassítása és a halálozási ráta csökkentése érdekében, az újranyitás és az élet normalizálódása elsősorban attól függ majd, hogy sikerül-e kellő mennyiségű vakcinával ellátni a lakosságot. Ez az a terület, ahol a fejlődő országok (néhány kivételtől eltekintve) jelentős lemaradásban vannak a fejlettekhez képest – az átoltottsági rés jelenleg a legtágabb, aminek részben az az oka, hogy Indiában április során megtorpant az oltási program lendülete.

A fejlődő országok teljes újranyitásának és talpra állásának esélyét tovább rontja a különböző vírusmutációk felbukkanása. Ezek közül a B.1.351 (a „dél-afrikai mutáns”) és a P.1 (a „brazil mutáns”) tűnik a legaggasztóbbnak. Az új vírusmutációk megjelenése nem csupán a legsúlyosabban érintett országokban, hanem globálisan is az újranyitás legfontosabb kockázati tényezőjének számít. Emiatt várhatóan továbbra is fenntartják majd az országok közötti utazási korlátozásokat, aminek hatására a teljes gazdasági újranyitás 2022-re vagy akár még későbbre tolódhat.

Kína gazdaságában lassan érezhetővé válnak a költségvetési és monetáris takarékosság előtérbe kerülésének első hatásai: áprilisban újabb jelek mutattak a gazdasági aktivitás lendületének csökkenésére. A Fidelity-nél arra számítanak, hogy az előttünk álló hónapokban további gazdaságpolitikai megszorításokra kerül sor, melyek során az illetékesek figyelme még inkább az ellenőrzött tőkeáttétel-csökkentés és a növekedés minőségének javítása (és nem a mennyiségének fokozása) felé fordul majd. Bár a közelmúltban látott vállalatcsődök nem tekinthetők szisztemikus jelenségnek, nagyon odafigyelnek a feszültség legkisebb jeleire is, mivel az adósságteher méretéből adódóan a gazdaságpolitikai hibák kockázata továbbra is magas.

Fókuszban a feltörekvő országok gyenge pontjai és az Egyesült Államok adói

Miközben a világgazdaság lassan kilábal a válságból, és mindenki abban reménykedik, hogy a harmadik hullám lesz az utolsó (legalábbis mértékét és súlyosságát tekintve), egyre világosabbá válik, hogy a talpra állás – főleg a feltörekvő országok körében − időben koránt sem annyira egyszerre, és gazdasági/piaci hatásait tekintve sem annyira egységesen zajlik majd, mint ahogyan azt a járvány kitörésekor tapasztaltuk.

„Az előttünk álló utat mérlegelve továbbra is a feltörekvő országok előtt álló három fő kockázatforrásra fogunk összpontosítani: a vírusmutációkra, az inflációra és a járvány utóhatásaira. E három tényező fogja meghatározni a következő néhány hónapban a makrogazdasági eredmények és a piacokat érintő következmények kapcsán tapasztalható eltéréseket”- teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet európai igazgatója. .

Ami a fejlett világot illeti, ahogy napvilágot látnak az USA további költségvetési ösztönzőcsomagjainak újabb részletei, a piacok figyelme egyre inkább a fiskális egyenlet bevételi oldala felé fordul. A 2,25 ezer milliárd dolláros American Jobs Plan és az (előzetesen 1,8 ezer milliárd dollárosra tervezett) American Families Plan finanszírozása a várakozások szerint a 2017-ben bevezetett társaságiadó-csökkentés részleges visszavonásából, a multicégek által külföldön elért profitra kivetett adó emeléséből és a magasabb jövedelmi osztályba tartozó magánszemélyek adójának növeléséből származik majd. Az USA hosszabb távon az OECD-el egyeztetve egy globális adókulcs-minimum bevezetését is tervezi. Az adóemeléseket 2022-től kezdődően vezetnék be, az első teljesen érintett év 2023 lenne, ami a növekedés és a piacok szempontjából is egyértelmű kockázatokat rejt magában.

Ami a monetáris politikát illeti, az államkötvény-piacok a jelek szerint – legalábbis egyelőre − feldolgozták a Fed „visszafogott inflációról” szóló narratíváját és azt a tényt, hogy a jegybank a FAIT-keretrendszer segítségével hosszabb távon is alacsonyan akarja tartani a kamatlábakat. Annak a hozamnövekedésnek nagyjából a fele mára elolvadt, amelyet az amerikai államkötvények azóta értek el, hogy az infláció az év elején kézzel fogható kockázati tényezővé vált. A Fidelity úgy véli, hogy a piacok az előttünk álló néhány hónapban továbbra is alaposan próbára teszik majd a jegybank szavahihetőségét, mivel a döntéshozók két egymásnak ellentmondó célt próbálnak egyensúlyban tartani: egyfelől (látszólag) igyekeznek fenntartani a negatív reálhozamokat, hogy ne nőjön az államadósság-teher, másfelől meg akarják akadályozni az infláció jelentős mértékű elszabadulását is.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Idén is díjazza az inspiráló nőket a Femcafe.hu

November 29-én ismét díjazza az elismerésre méltó teljesítményeket a Femcafe.hu. A piac meghatározó női portálja 2018 óta adja át az olvasói által megszavazott díjakat azoknak a nőknek, akiknek munkássága értéket közvetít és példaként szolgálhat...

Új pályázatot hirdet a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Először hirdet kritikaírói pályázatot a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet idén október 24. és 28. között rendeznek meg a szegedi Belvárosi Moziban. A 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon ezúttal is az operatőri munkáé a...

Továbbra is nagy az érdeklődés a minilakások iránt

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások. Az akár befektetésnek, akár saját használatra, első lakásnak is ideális ingatlanok különlegességük miatt sokszor a nagyobb alapterületű, használt...

Új ügyvezető a United Way Magyarországnál

Nagy Andrea Gabriella tölti be szeptember 25-től a United Way Magyarország ügyvezető igazgatói posztját. A United Way Magyarország a világ egyik vezető nonprofit szervezetének, a United Way nemzetközi hálózatának tagjaként több, mint 30 éve...

Angol focit, NFL-t és MotoGP-t is nézhetünk a héten

Három kontinensről hoz el sport ínyencségeket a magyar szurkolóknak a Network4 csoport a héten. Az Angol Ligakupa küzdelmeitől, a legizgalmasabb NFL meccseken át a MotoGP és Superbike futamokon át a Premier League, Bundesliga és...

Egyre többet fizetünk az okoseszközöket használva

Továbbra is nagyon lendületes növekedést mutatnak az okoseszközös fizetések a K&H-nál. Az idei év első nyolc hónapjában óránként átlagosan több mint 5500 okoseszközös fizetést bonyolítottak a pénzintézet ügyfelei, ami 67 százalékos emelkedésnek felel meg...

Értékesítési szakemberrel erősít a Marquard Group Hungary

Nagy tapasztalatú és tudású szakember segíti a jövőben a Marquard Group Hungary munkáját. Nagy Tamás szeptember végétől sales executive tanácsadóként támogatja a Marquard újrapozicionálási folyamatait. A Magyarországon több évtizedes tapasztalattal rendelkező vállalat az elmúlt...

Jövő héten rajtol A Nagy Ő a TV2-n

Október 9-én este indul a Bachelor – A Nagy Ő legújabb évada a TV2-n. A párkereső reality-ben ezúttal az ország 39. leggazdagabb embere, Jákob Zoltán vállalkozott arra, hogy egy tévéműsorban keresse meg szíve hölgyét....

Dupla résszel rajtol az új magyar történelmi sorozat

Dupla résszel debütál október 13-án, pénteken este a Dunán a Tündérkert című történelmi kalandfilmsorozat. A Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötete alapján készült 8 részes sorozat további epizódjait péntek esténként láthatják majd a...

Olasz céggel kötött megállapodást a Duna House leányvállalata

A Duna House csoport leányvállalata, a Hgroup S.p. A. (Hgroup) befektetési és együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa S.p.A.-val (Professione Casa). A Professione Casa Olaszország egyik legnagyobb ingatlanügynöksége, amely országszerte 280 irodával rendelkezik. A...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Hiába jött be a home office, egyre kevesebb rá a lehetőség

Magyarországon tízből hat munkavállalónak egyáltalán nincs lehetősége otthoni munkavégzésre – van, akinek a munkaköre, míg másnak a munkaadója nem teszi ezt lehetővé. Sokan úgy vélik, hogy a home office ritkulni fog, a munkavállalók kétharmada...

Idén is díjazza az inspiráló nőket a Femcafe.hu

November 29-én ismét díjazza az elismerésre méltó teljesítményeket a Femcafe.hu. A piac meghatározó női portálja 2018 óta adja át az olvasói által megszavazott díjakat azoknak a nőknek, akiknek munkássága értéket közvetít és példaként szolgálhat...

Új pályázatot hirdet a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Először hirdet kritikaírói pályázatot a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet idén október 24. és 28. között rendeznek meg a szegedi Belvárosi Moziban. A 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon ezúttal is az operatőri munkáé a...

Továbbra is nagy az érdeklődés a minilakások iránt

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások. Az akár befektetésnek, akár saját használatra, első lakásnak is ideális ingatlanok különlegességük miatt sokszor a nagyobb alapterületű, használt...

Új ügyvezető a United Way Magyarországnál

Nagy Andrea Gabriella tölti be szeptember 25-től a United Way Magyarország ügyvezető igazgatói posztját. A United Way Magyarország a világ egyik vezető nonprofit szervezetének, a United Way nemzetközi hálózatának tagjaként több, mint 30 éve...
- Hirdetés -

Podcast

Az oktatás akkor jó, ha felkészít az életre

Milyen kihívások, trendek jellemzik ma az oktatástechnológiát, hogy befolyásolja a diákokat a digitalizáció, lemarad-e a gyerek, ha nincs okostelefonja? Ezeket a témákat is megvitatták a Business Lounge szeptember 13-ai adásában, melynek egyik vendége az...

A hitelesség alapvető faktor

Hogy fest 2023-ban egy kereskedelmi televízió talent managementje, hogyan járulnak hozzá a TV2-nél megforduló arcok a brand erősítéséhez, és fordítva: miért „éri meg” nekik, ha a csatorna menedzseli őket, mint influenszereket? Ezeket a kérdéseket...

Beépült a mindennapokba az élőzenei élmény

Ha nyár, akkor fesztiválok – de vajon magukhoz tértek már az itthoni rendezvények a Covid okozta sokkból? Szervezésről, jegyértékesítésről, kis és nagy rendezvényekről volt szó többek között a Business Lounge augusztus másodikai adásában, melynek...

Don't Miss

Formabontó ötletek

Az MI és a digitalizáció átszövi a mindennapjainkat, ami lehetőséget ad arra, hogy a meglévő erőforrásainkat a leghatékonyabban tudjuk használni – mondta el Pantl Péter a legsikeresebb hazai PR-szakembereket felvonultató Top50-es rangsor első helyezettje....

Magas szinten gondolkodni

Rendszeres reklámkocsmák, éjszakai városfutások, a szakmai kezdetek, a legnagyobb kihívások, miért lehet imádni a marketingszakmát – többek között ezekről beszélt az idei TOP50 marketinges rangsor élén végző Szabó Béla a Marketing&Media magazinnak adott interjúban....

Önazonos kreátorokon, márkakollaborációkon és az AI-on lesz a hangsúly 2024-ben is

Hat éve erősíti a Coca-Cola csapatát Mérő Ádám, lelkesedése pedig azóta is töretlen a világ legértékesebb, legvonzóbb, állítása szerint legjobb marketinggel rendelkező márkája iránt. A tizenöt évnyi ügynökségi oldalt cserélte a brand oldali ügyfélszékre,...

Újra kell gondolni a hierarchiát a szervezetben

Művészettörténészként diplomázott, kulturális és kreatív elköteleződését pedig a Magyar Telekomnál kamatoztatja Kovács András Péter, aki jelenleg a családi szegmenskommunikációért felel és a Warm Up Talks legújabb adásában elárulja: mit jelent az agilis transzformáció, miért...

A felelős márka szerepe soha nem volt olyan fontos, mint ma

Ha a saját tevékenységünkre gondolunk, kulcsfontosságú lett, hogy felhívjuk a figyelmet a tudatosságra és a digitális és kiberbiztonságra ezeknek a technológiáknak a használata kapcsán, amiben a teljes piacnak óriási felelőssége van – mondta el...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Fontos döntést hozott a Lego

A Lego csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél- írja az MTI a...

Csomagolásmentes kiszállítással újít a Rossmann

Új, csomagolásmentes házhozszállítási lehetőséget kínál ügyfeleinek a Rossmann. A Rossmann saját autós futárszolgálata immáron szinte végtelenszer újra használható tartós táskákban szállítja ki a rendelt termékeket azoknak, akik rendelésük során ezt a fenntartható opciót választják....

Klímapusztulás: a villamosenergia-ágazaton múlik minden

A villamosenergia-ágazat a kulcsa annak, hogy elérje a karbonsemlegességet az világ 2050-re, egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító tanulmányában. Az ágazati kutatás szerint az energiatermelés felel az üvegházhatású gázkibocsátás 75 százalékáért. A szektor...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....