Ők kapták idén az év design díjait

Október 10-én harmadik alkalommal adták át az ELLE Decoration International Design Awards hazai díjait. A gálán a hazai dizájnszakma képviselőin kívül számos híresség is együtt ünnepelt a díjazottakkal és nyertesekkel: Járai Máté színész, Tombor Zoltán fotóművész és Tombor Nelli modell, Nagy Katica színésznő, valamint Szegedi Kata és Merő Péter divattervezők.

Lezajlott az ELLE Decoration International Design Awards harmadik magyarországi díjátadója. Az est házigazdája ebben az évben is Garami Gábor rádiós műsorvezető volt, aki a hivatalos program után egy kötetlen fogadásra és partira invitálta a résztvevőket, akik között ott volt Tenki Dalma színésznő férjével, Georgita Máté Dezső színésszel, Eke Angéla színésznő, Kemény Zsófi költő, valamint a divat- és képzőművészeti szcéna számos jeles képviselője.

A nyertesek idén hét különböző kategóriából kerültek ki. Az EDIDA Hungary gálán a magyar designszakma egyik kiváló alakja, Somlai Tibor, Ferenczy Noémi díjas formatervező-belsőépítész kapta az EDIDA Nagydíjat, amit idén első alkalommal adott át az ELLE Decoration magazin Magyarországon.

A díjazottakról bővebben:

Az Elle Decoration magazin szakmai stábja minden kategóriában 5 jelöltet állított fel, a nyerteseket viszont a nagyközönség szavazhatta meg.

Az év enteriőrje – magánlakás

A kategória díját Rácz Anikó vehette át a különleges energiájú, aprócska Cserhát lankáihoz simuló vendégházának megtervezéséért, a Mushi House-ért. A wabi-sabi és a 70-es évek magyar nyaralóépítészetét egy felszabadító erejű, pihentető környezetté formálta – nem véletlen, hogy ezzel közönségkedvenccé vált és ezzel elnyerte a rangos elismerést.

Az év enteriőrje – közösségi tér

A Tom Wiedenhöfer által tervezett Merlot Cottage vendégház az év egyik legstílusosabb vendéglátóhelye. Különlegessége, hogy a Balaton-felvidék természetes szépsége, színei és hangulatai ihlették. Finom bézs tónusok, etno részletek és a teljes épületre kiterjedő harmónia az, aminek köszönhetően idén a kategória legjobbjának bizonyult a szavazók körében.

Az év márkája

A Self and Scope főszereplői a saját tervezésű, részben kortárs képzőművészet által ihletett, hazai gyártókkal együttműködésben készült bútorok és kiegészítők. Hevesi Annabella és Bella Gábor alapítók számára fontos, hogy termékeik ne csak esztétikai értéket képviseljenek, hanem társadalmi és környezeti felelősségtudatot is hordozzanak. A legtöbb szavazatot az élvonalbeli kortárs formatervezést a mindennapi élet részévé tevő Self and Scope kapta.

Az év designere

A kategória elismerését idén Sütő Kata belsőépítész vehette át, aki az általa tervezett terekben jellemzően a minimalista, modern, kortárs szemléletet ötvözi egy-egy klasszikus darabbal, letisztult stílusa pedig tele van egyedi, exkluzív részlettel. Sütő Kata belsőépítészeti bravúrjaival már Kínában, az Egyesült Államokban, Indiában vagy például Franciaországban is találkozhatunk.

Az év terméke

Különleges mezőnyből, zömében bútorok közül került ki győztesként az idei év designterméke, a Black Tea bútorkollekció, amely új fénybe állítja a nádfonatot. Karosszék, fotel, pad és kanapé, egy teljes bútorsorozat, amely a tömör bükkfának és a nádazott háttámlának köszönhetően régi anyagpárosítást (és korokat) idéz megnyerően modern formában. A Black Tea bútorkollekció Somlai Tibor formatervező-belsőépítész és a Balaton Bútor közös projektje.

Az év fiatal tehetsége

A közönség a hazai designszakma fiatal csillagai közül is választott: a díjat Zala Zsófia formatervező vehette át, akinek tárgyaival rangos designkiállításokon is találkozhatunk. Saját márkája, a Harm Less égisze alatt a környezetre is odafigyelő designtárgyakat alkot, diplomamunkája pedig a kézművesség legszebb hagyományait ötvözi kortárs, minimalista designszemlélettel.

Az év fenntartható kezdeményezése

Az idei év egyik legkülönlegesebb kezdeményezését díjazta a közönség az év fenntartható kezdeményezése kategóriában a SymbioMat jógamatraccal, amelyet Takács Emese, Kiss Gergely és Pad Róbert fejlesztett gombából és növényi szálakból, gyártója pedig a Fraxinea.

A SymbioMat száz százalékosan természetes anyagú, kizárólag mezőgazdasági melléktermékek felhasználásával készül, ezért életciklusát követően egy teljesen lebomló alternatívát kínál a jógázóknak.