Optimisták a pénzügyi vezetők, de gondot okoz a túlszabályozottság

A hazai pénzügyi vezetők (CFO-k) egyre komfortosabbak az új technológiai megoldásokkal, de komplexebb szabályozói megfelelésekkel és folyamatos költségcsökkentési nyomással kell szembenézniük. Arra számítanak, hogy az automatizáció és a digitalizáció térnyerése alapvetően alakítja át a szerepüket - derül ki a PwC 6. alkalommal elkészített Pénzügyi Vezetői Felméréséből.

A felmérés egyik legfőbb megállapítása, hogy a CFO-k folyamatosan bővülő szerepkör mellett növekvő elvárásokat tapasztalnak, és azt vizsgálják, hogy miként tudnak a vállalaton belüli érdekeltek számára értéket nyújtani. Leginkább a változás- és projektmenedzsmenttel, valamint az informatikával kapcsolatos képességeket hiányolják csapatukból. Jó hír ugyanakkor, hogy egyre több vezető nyitott a technológiai innovációk iránt, ami jelentős változásokat hozhat a vállalatok működésében. Egyértelmű a bizalom növekedése: míg 2023-ban 54%, addig idén már a válaszadók 66%-a szerint fogja nagyban befolyásolni a mesterséges intelligencia a vállalati folyamatokat az elkövetkező három évben. Szintén bíztató, hogy a technológiai újításokat magabiztosan használó CFO-k aránya két év alatt 44%-ról 69%-ra nőtt.

Automatizáció és költségcsökkentés

A CFO-k 37%-a azt várja, hogy a számviteli pozíciók száma csökkenni fog, ami 5%-os növekedést jelent a 2022-es adatokhoz képest. Ezt elsősorban az automatizáció (91%) és a költségcsökkentés (60%) indokolja. A válaszadók 62%-a említette, hogy az elmúlt évben kifejezetten a költségek csökkentését célzó programot hajtottak végre, amelyben az automatizáció is szerepet kapott. A pénzügyi csapatok jövőbeli átalakulásával kapcsolatban továbbra is jelentős bővítést várnak bizonyos szakterületeken: a magyar CFO-k 45%-a BI-szakértőkkel (2023-ban 41% volt ez az arány), 25%-25% a kontrolling, illetve kockázatkezelési szakemberekkel szeretné bővíteni csapatát. Mindezt a csoportszintű felvásárlások és technológiai beruházások is támogattak az elmúlt időszakban, és jelzik az adatvezérelt döntéshozás iránti növekvő igényt.

Optimisták, de meggyűlik a bajuk a túlszabályozottsággal

Idén egy kivételével valamennyi kockázati kategóriát alacsonyabbra értékeltek a pénzügyi vezetők az elmúlt 3 évhez képest. Ez a magabiztosság egyedül a túlszabályozottság esetén hiányzik, mivel ezt továbbra is a 64%-uk jelölte meg kockázatként (ez az arány 2023-ban még 58% volt), és így ez a felmérés történetében először felkerült a három legtöbbet említett kockázat közé - a bizonytalan gazdasági környezet (73%) és a szervezet lassú reagálási képessége (63%) mellé. A megfelelő szakembergárda rendelkezésre állásából adódó kockázat értékelése két év alatt 81%-ról 61%-ra csökkent. Érdemes megemlíteni, hogy habár a CFO-k 74%-a vár jelentős kihívást az informatikai rendszerek változásából adódóan, de azok nem megfelelőségét jelenleg csak 48%-uk látja kockázatnak.

Nem-pénzügyi beszámolás - na még ez is

A nem-pénzügyi beszámolók (fenntarthatósági jelentés, ESG-beszámoló készítése) a válaszadók 56%-a szerint jelentős új feladatokat és kihívásokat jelent a pénzügyi területek számára a következő évben. Az ezekkel kapcsolatos elvárások és szabályozások egyre komplexebbé, és a vállalatvezetés egyik központi elemévé válnak (a 2022-es 46%-os arány jelzi a nem-pénzügyi jelentések iránti figyelem növekedését). „Ugyanakkor a pénzügyi vezetők mindössze 31%-a elégedett azzal, hogy a többi felsővezető milyen mértékben látja a pénzügyi területben rejlő lehetőségeket, illetve az általa előállított értéket, így továbbra is jelentős energiát kell fektetni a velük történő egyeztetésekbe” - hívta fel a figyelmet Balogh Roland, a PwC tőkepiaci és számviteli tanácsadásért felelős igazgatója, a felmérés vezetője.

A mesterséges intelligencia hatékonyságnövelő potenciálját ki kell használni

A válaszadók 27%-a már használ mesterséges intelligenciát a mindennapi működésben, ami jelentős növekedés a 2023-as 9%-os arányhoz képest. Továbbá, több mint harmaduk (36%) tervez jelentős befektetést az ERP-rendszerek fejlesztésébe vagy cseréjébe (2023-ban 29% volt ez az arány), valamint az automatizációra is komoly figyelmet fordítanak.

„A tervezési, előrejelzési feladatok kapcsán megfigyelhető egy új jelenség, a speciális szoftverek terjedése, bár a többség még mindig az Excelt használja. Egyértelműen az látszik, hogy a cégeknek személyre szabható, rugalmas megoldások kellenek, melyekkel innovatív, hatékony és költségtakarékos végeredményt tudnak produkálni” - emelte ki a szakember.

A CFO-k továbbra is arra számítanak, hogy a jövőben a feladatok egyre inkább az adatfeldolgozás és riporting feladatoktól a döntéstámogató szerepek felé tolódnak el. A mesterséges intelligencia ezen a területen is kulcsszerepet játszhat, hiszen a válaszadók 65%-a úgy véli, hogy az MI jelentős mértékben növeli majd beosztottjaik hatékonyságát (de a saját munkaidő hatékonyságukat illetően csak 56% vár növekedést, viszont a vezérigazgatók 79%, míg 48%-uk szerint a technológia csökkentheti a munkaerő-szükségletet.

„A ma pénzügyi vezetője nagyon büszke a csapatára, illetve azokra az innovatív megoldásokra, amelyeket az elmúlt években fejlesztettek ki úgy, hogy közben éppen az ERP-rendszer jelentős változásának számviteli és pénzügyi vetületeit is menedzselni kellett. Ezek az új ötletek és automatizációk tették a cég számára lehetővé, hogy a pénzügyi terület költségei a növekvő feladatok ellenére szinten maradjanak” - hangsúlyozta Balogh Roland az eredményeket bemutató eseményen a PwC székházában.