Rengeteg nemzetközi díjat nyertek a magyar borok

Ahogy országszerte megkezdődik a 2025-ös szüret, egyre több borvidéken rajzolódik ki: a rendkívül száraz nyár ellenére ígéretes évjáratra számíthatunk, különösen a prémium vörösborokra specializálódott pincészeteknél. Eger borászai különösen optimisták, hiszen a borvidék idén minden korábbinál nagyobb nemzetközi elismerést kapott.

Magyarország 22 éremmel az 5. helyen végzett a világ egyik legrangosabb borversenye, a franciaországi Challenge International du Vin éremtáblázatán. A legeredményesebb hazai borvidék Eger lett, amely 10 éremmel járult hozzá a magyar sikerhez, és ebben a klímaváltozás hatása is kulcsszerepet játszik, hiszen mára olyan vörösborok is kiemelkedő minőségben készülhetnek a régióban, amelyek korábban inkább a dél-magyarországi borvidékek kiváltságai voltak.

Az 1976 óta megrendezett Challenge International du Vin Franciaország legrégebbi és a világ egyik legrangosabb borversenye. A 2025-ös megmérettetésen 21 ország 1928 bora szerepelt, a magyar borászat pedig történelmi csúcseredményt ért el az 5. helyezéssel.

A 2025-ös Challenge International du Vin 10 legeredményesebb országa

Franciaország: 316 érem (231 arany, 85 ezüst)

Portugália: 91 érem (69 arany, 22 ezüst)

Spanyolország: 62 érem (48 arany, 14 ezüst)

Görögország: 27 érem (21 arany, 6 ezüst)

Magyarország: 22 érem (16 arany, 6 ezüst)

Moldova: 19 érem (18 arany, 1 ezüst)

Olaszország: 17 érem (14 arany, 3 ezüst)

Brazília: 16 érem (11 arany, 5 ezüst)

Mexikó: 11 érem (8 arany, 3 ezüst)

Románia: 10 érem (7 arany, 3 ezüst)

A ‘90-es években még csak elvétve került magyar bor a nemzetközi dobogókra. Ma már nem csupán jelen vagyunk, de a világ élvonalában jegyzett országként szerepelünk. A 22 elnyert magyar éremből tíz Egerhez köthető, azaz a teljes hazai szereplés közel felét ez az egy borvidék hozta.

Challenge International du Vin 2025 – Magyar régiók éremtáblája:

Eger: 10 érem (6 arany, 4 ezüst)

Felső-Magyarország: 4 érem (4 arany)

Villány: 2 érem (2 arany)

Szekszárd 2 (1 arany, 1 ezüst)

Balaton 1 (1 arany)

Mátra 1 (1 arany)

Tokaj 1 (1 arany)

Etyek–Buda 1 (1 ezüst)

Az Egri borvidék hosszú időn keresztül inkább a hűvösebb klímához alkalmazkodó fajtákról, elsősorban a Bikavérről és fehérborairól volt ismert. A klímaváltozás azonban az elmúlt évtizedekben gyökeresen átalakította a borvidék adottságait. Ma már olyan hőösszegek jellemzik, amik lehetővé teszik a magas beltartalmú vörösborok készítését. Ami korábban csak Villányban vagy Szekszárdon volt elképzelhető, az ma már Egerben is valóság: a Syrah, Cabernet Franc, Merlot vagy Cabernet Sauvignon fajták minden évben optimálisan beérnek – magyarázta Kovács Antal, örökös magyar bajnok sommelier.

Eger két legsikeresebb pincészete az idei Challenge International du Vin-en a Thummerer Pincészet (2 arany, 1 ezüst) és a Villa Völgy Pincészet (1 arany, 2 ezüst) lett.

A 40 éve működő Thummerer Pincészet két aranyérmes bora, az Egri Syrah Superior Válogatás 2021 és a Kékfrankos Superior Válogatás 2021 kiváló példái a magas hőigényű fajták egri adaptációjának.

A pincészetet alapító Thummerer Vilmos mindig azt mondta, hogy időről időre nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is meg kell mérettetni a boraikat, ahol a legkomolyabb termelők versenyeznek – ez a Thummerer család közös meggyőződése a mai napig. A bordói Challenge International du Vin pedig különösen közel áll a pincészethez, hiszen vörösboraik is bordói stílusban készülnek. Azért is különösen értékes számunka ez a siker, mert mindezt egy olyan korszakban érték el, amikor a klímaváltozás miatt a borászatnak folyamatosan alkalmazkodnia kell, a szőlőműveléstől a fajtaválasztáson át a borkészítésig.

A Villa Völgy Pincészet ezzel szemben alig néhány éves múlttal érkezett a versenyre, mégis rögtön beírta nevét az élvonalba. A Mész-hegy Syrah Grand Superior 2021 aranyérmet kapott, a Cabernet Franc 2018 és a Merlot Superior 2021 ezüsttel tért haza.

„Az, hogy néhány év alatt aranyérmes borral érkeztünk haza egy ilyen rangos nemzetközi megmérettetésről, nemcsak hatalmas szakmai elismerést, hanem inspirációt is ad számunkra. Még az utunk elején járunk, de hisszük, hogy ha alázattal fordulunk a termőhely, a szőlő és a hagyományok felé, miközben modern felfogással gondolkodunk a jövőről, akkor hosszú távon is lehet helyünk a hazai és a nemzetközi borvilágban”– mondta Oczella József, a Villa Völgy Pincészet alapítója.

A két pincészet sikere jól példázza, hogy a nemzetközi borvilágban ma már nem a méret vagy a múlt, hanem a minőség számít. Bár a versenyre benevezett tételek a korábbi, 2018 és 2021-es évjáratokból származnak, a borászok szerint a 2025-ös év is ígéretesnek tűnik. A csapadékhiány ellenére a kékszőlők szépen érnek, a termés egészséges, így az idei évjárat is koncentrált, komoly beltartalmú vörösborokat ígér Egerben.

Fotókredit: Villa Völgy