Sokba kerülhet az olcsó lakáshitel

A Nemzetgazdasági Minisztérium arra kérte a bankokat, hogy a lakáscélú hitelek THM szintjét szorítsák 5% alá. Még nem tudható, mikor érkeznek a „szuperolcsó” konstrukciók, ezért a money.hu szakértője kiszámolta, mennyibe kerülhet a kivárás azoknak, akik bármilyen oknál fogva nem lesznek ilyen hitelre jogosultak. Figyelembe véve az ingatlanárak várhatóan átlagon felüli emelkedését is.

A lakáshitelpiac Magyarországon egyértelműen pörög, a jelenlegi, átlagosan 6,5-6,7 százalékos piaci lakáshitelkamatok mellett havi 100-120 milliárd forintos hitelkiáramlás látható. Ugyanakkor a hitelösszegek CSOK Plusz által elősegített megugrása is tetten érhető a lakáshiteleknél, mivel a kamattámogatott kölcsönből az átlagosnál jóval magasabb összeg is igényelhető a vállalt gyermekek száma alapján.

Ez a tendencia torpanhat meg az NGM és a Bankszövetség egyeztetésének hatására, hiszen a racionális, tudatos hitelfelvevők jó eséllyel kivárják a kedvezőbb feltételeket, vagyis a THM-ek 5% alá szorítását.

„A bankok jellemzően a magasabb jövedelemmel rendelkezőknek adnak alacsonyabb kamatú lakáshitelt. Így az elváráshoz csatlakozó pénzintézetek jó eséllyel az 5 százalékos lakáshitelek esetében is meghatározhatnak egy megadott jövedelemszintet, emiatt pedig sokan kimaradhatnak ebből az ügyfélkörből” – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Ugyanakkor a felszabaduló visszafogott kereslet, az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások adómentes lakáscélú felhasználásának lehetősége, valamint a kiáramló állampapír pénzek együtt várhatóan felpezsdítik jövőre a lakáspiacot: több adásvétel történhet, és a lakások ára is tovább emelkedhet.

Hitelmatek

Vegyünk egy 50 millió forintos ingatlant, amihez 20 millió forintos lakáshitelre van szükségünk.

Egy 20 millió Ft-os 20 évre felvett, 10 éves kamatperiódusú hitel havi törlesztője 142 961 Ft a piacon jelenleg elérhető legjobb, 5,89 százalékos kamatú (THM 6,3%) ajánlat szerint.

4,7 százalékos kamattal számolva ugyanekkora összegű hitel havonta nagyságrendileg 129 ezer forintos törlesztővel járna.

Ha viszont belevesszük a képletbe az ingatlanárak éves szintű, 6-7 százalékos emelkedését is (ami Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint 2025-ben az említett tényezők miatt még ennél is magasabb lehet), akkor a következő negyedévben, 2024 október és 2025 január között egy 50 milliós ingatlan esetében megközelítőleg 875 ezer forintos áremelkedésről beszélünk.

Vagyis, amennyiben jogosultak leszünk az új hitelre, egy jövő januári hitelfelvétellel havonta akár 14 ezer forintot is spórolhatunk, de ez a megtakarítás csak több mint 5 év múlva tudná kitermelni az év végéig bekövetkező lakásdrágulást.

„Fontos látni azt is, hogy a lakáshitel kamatokra hatással lévő jegybanki alapkamat jelenleg 6,5%, ennek mértéke elemzők szerint jövő év végére 5% körül lesz. Az óvatos kamatcsökkentés tehát folytatódik az irányadó kamatot illetően, és mindez azt is jelentheti, hogy a széles körben elérhető lakáshitelkamatok is kedvezőbben alakulhatnak a jövőben. Ha pedig így lesz, akkor az idei tranzakció mellett döntők számára a hitelkiváltás elérhető megoldás lehet a hitelük kedvezőbbre cserélésére" – tette hozzá Korponai Levente.