Több százmilliós befektetést kapott egy okos vízelemzőt fejlesztő startup

Az automatizáltan működő okos vízelemző műszer fejlesztésével foglalkozó Water MiniLab az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től és a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealaptól kapott finanszírozást, amely lehetővé teszi a csapat számára az értékesítés és a gyártás felgyorsítását.

A Water MiniLab vízelemző készüléke képes emberi beavatkozás nélkül precíz és pontos vizsgálatokat végezni a víz minőségét és annak egyes kémiai paramétereit illetően. A technológia forradalmi áttörést jelenthet a szennyvízipar számára, ahol egyre szigorodó határétékeknek kell megfelelnie a telepet elhagyó tisztított szennyvíznek. A vízminőség ellenőrzése nemcsak környezetvédelmi okokból kiemelten fontos, de a kommunális szennyvíztelepek és egyes ipari üzemek működtetése szempontjából is kritikus. A Water MiniLab műszere által mért eredmények és az egyedi szoftvermegoldás által biztosított döntéstámogatásnak köszönhetően optimalizálható a szennyvíztisztítási folyamatok során használt berendezések energiafelhasználása és az adagolt vegyszerek mennyisége. Ezáltal jelentős költségmegtakarítás érhető el szennyvíztisztítás folyamatában, miközben fentarthatóbbá válik a működés.

A csapat 2020-ban egy egyetemi ötletversenyt követően indította útjára a Water MiniLab-et, amely ma már nemcsak a hazai, de a nemzetközi piacon is aktívan keresi új ügyfeleit. A műszaki egyetemről indult csapatot a BME Z10 és a Start it @K&H inkubátorprogramjai támogatták, míg az első befektetést a Hiventures inkubációs programjából kapták. Több prototípus és sikeres pilot projekt után jutott el a Water MiniLab technológiája arra a mostani szintre, ahol már nem a műszer megbízhatósága kerül a fókuszba, hanem első sorban az értékesítés és a sorozatgyártás, vagyis a skálázódás. A most megkapott befektetést az előző területek erősítésére, valamint a csapat bővítésére szánják. A Water MiniLab korai szakaszú fejlődését Alpek István és Selmeczi Péter mentorok segítették.

Fontos kiemelni, hogy a startup megoldása valós idejű elemzésen alapul, ami erőforrást takarít meg a felhasználóknak, ugyanis a szennyvizet nem kell elszállítani és laboratóriumi körülmények között megvizsgálni. Ez a típusú zöld innováció összhangban áll a Hiventures, valamint a Kék Bolygó befektetési politikájával is, akik aktívan keresik azokat a megoldásokat, amelyek ESG szempontokat is szem előtt tartanak a működésük során.

A Water MiniLab ötlete kiváló példája annak, hogyan lehet egy alapvetően környezetvédelemre koncentráló projektből pénzügyileg is fenntartható vállalkozást építeni. Az idei évben a megnövekedett energiaárak miatt egyre több piaci szereplő érdeklődését keltette fel a Water MiniLab mérőműszere, hiszen annak telepítését követően jelentős energiamegtakarításokat érhetnek el a vállalatok. A pénzügyi megtakarításoknak köszönhetően akár egy éven belül is megtérülhetnek a mérőműszerre szánt beruházások, amelyet az új ügyfelek vásárlás, vagy bérlés útján is telepíthetnek üzemeikben. Emellett az extrán száraz 2022-es év és a vízgazdálkodásban is nehézségeket eredményező nyár a közbeszéd fontos elemévé emelték a víz kérdését és a tudatos vízfelhasználást. Természetes vizeink aktív védelmét és az ivóvízkészleteink megóvását tűzte ki céljául a fiatal szakértőkből álló csapat is.

A Water MiniLab nemcsak a vízgazdálkodás egyik legfontosabb kihívásának megválaszolásában segít, de az ipari létesítmények korszerűsítésében, automatizálásában és digitalizálásában is fontos szerepet játszik. Egy ilyen innovatív megoldás fontos része lehet a jövő okosvárosainak vízgazdálkodásának. A városi lét fenntarthatóságának biztosítása nemcsak Budapest, de Európa és világ legtöbb nagyvárosának fejlődése során felmerülő kérdés. Így nem véletlen, hogy a Water MiniLab megoldása iránt már több európai és Európán kívüli országból érkezett érdeklődés a forradalmi technológiával kapcsolatban.