- Hirdetés -

Vásárlási megszoksz vagy megszöksz – így hatott ránk a COVID-19 (x)

|

- Hirdetés -

Óriási változások az egyének fogyasztási attitűdjeiben, hatalmas kihívások a kínálati oldalon, néha nem várt reakciók a szereplőktől – mindezek a COVID-19 számlájára írhatóak, de nézzük meg, mit tudhatunk meg a GfK Hungária lakossági kutatásából, ha kicsit mélyebre is nézünk. Turcsán Tündét, a GfK Hungária Háztartás Panel kereskedelmi igazgatóját kérdeztük a kutatási eredményekről. (x)

– A 2019/2020-as előrejelzések lassú gazdasági növekedést prognosztizáltak a következő évekre, amit a COVID-19 teljesen felülírt. Hogyan határozná meg, mi volt a leglátványosabb változás a vásárlói szokásokban? Esetleg meghatározhatók különböző fázisok, amelyek mentén változtak a szokások?

– A GfK Hungária április legelején, a kijárási korlátozások bevezetésének időszakában készített egy exkluzív, 2.700 fős reprezentatív felmérést azzal a céllal, hogy feltérképezzük hogyan változtatta meg a jelenlegi helyzet a vásárlók gondolkodásmódját, értékrendjét, illetve vásárlási szokásait. A mostani helyzet nagyon egyedi, a jövőre vetített hatása attól is függ, hogy mennyi ideig tart és mennyire fogja megszenvedni a helyzetet a társadalom és a gazdaság. Mi 3 fázisra osztottuk fel ezt az időszakot, most egyértelműen még a “Pánik” fázis végén vagyunk, amit hamarosan az “Alkalmazkodás” követ – itt is nagyban meghatározó, hogy milyen rendelkezéseket hoz a kormány, amit később “az új normál” időszaka követ. Egyértelműen látszik, hogy ritkábban megyünk vásárolni, a ritkább vásárlás minden korosztályra igaz, és egy alkalommal többet költünk. Nem látjuk jeleit, hogy a megszokott helyett olcsóbb termékeket választanának a fogyasztók.

– Olyan válsághelyzetbe került most minden ország fogyasztói társadalma, amire nem is lehetett számítani. Milyen emberi tényezők játszanak közre a változásokban?

– A kiskereskedelem számára az elmúlt hetek az áruellátási lánc versenyét jelentették. A pánikszerűen megnövekedett kereslet kielégítése komoly kihívás elé állította a kereskedelmi láncokat. A készlethiány és a bizonytalanság hatására csökken a vásárlók márkák iránti lojalitása, a kijárási korlátozás és a többi emberrel való érintkezéstől való félelem pedig azt eredményezi, hogy egy-egy vásárlás során minden szükséges terméket szeretnének egyszerre beszerezni, hogy ne kelljen egy ideig újra vásárlás miatt elhagyni az otthonukat. Az első pánikvásárlások során hajlamosak voltunk csak a felhalmozásra koncentrálni, nem igazán törődve azzal, hogy „másnak is jusson”. Emiatt kellett az áruházakban mennyiségi korlátozást bevezetni, illetve ezért alakultak ki ellátási problémák egyes üzletekben.

– A vírus az emberek alapvető szokásaiban is változásokat kellett, hogy előidézzen. A kutatások milyen eredményeket mutattak, hajlandóak vagyunk az alapvető szokásainkon – mint például a higiénia – változtatni?

– A higiénia iránti igény valóban erősen megnövekedett. A legtöbben a kézmosás gyakoribbá tételét, illetve a kormányzat által javasolt higiéniai előírások fokozott betartását említették. A kézfogás mellőzése, valamint a zsúfolt helyszínek kerülése is a legtöbbet említett változások közé tartozik. Az arcmaszk viselése egyre elfogadottabbá válik, illetve sok emberben (és a fenntartókban is) tudatosul, hogy a tömegközlekedési eszközök fertőtlenítése milyen mértékben járul hozzá a későbbi járványok kordában tartásához. Nem beszélve arról, hogy a kormányzati kommunikáció is azt hangsúlyozza, hogy az egyénnek óriási szerepe van abban, hogy felelősségteljes viselkedéssel kerülje el a fertőzés tovább terjesztését. Az is nagyon szépen kirajzolódott a kutatásból, hogy az egyes korosztályok máshogy próbáltak a pánik időszak kezdetén védekezni, a fiatalabbak inkább antibakteriális, vírusölő termékeket vittek magukkal, amikor elmentek otthonról, míg az idősebb korosztály jóval nagyobb arányban maszkkal védekezett. A rendszeres és gyakori kézmosás szinte minden korosztálynál nagyon fontossá vált. Nem csak magunkat kell védeni a világtól, hanem arra is oda kell figyelni, hogy mi ne fertőzzünk tovább másokat. Ezek a tapasztalatok hosszú távon is éreztethetik a hatásukat, megváltozhat az emberek gondolkodásmódja.

– Nagyon drasztikusan érkezett meg ez a vírus, ami valószínűleg felgyorsította a stressz, félelem vagy akár az aggódás jeleit is. Miért aggódunk leginkább?

– A megkérdezett háztartások 85%-a igencsak aggódik, elsősorban a családtagjaik egészsége, másodsorban a gazdaság és az egészségügyi rendszer miatt. Érdekes módon a saját egészségük vagy a tartós bezártság miatt jóval kisebb mértékben aggódnak.

 

 

– Vajon ezek a változások és kényszerhelyzetek kihozzák belőlünk, hogy másképp álljunk a dolgokhoz? Mi derült ki a kutatásból van, amire már most azt mondjuk, hogy változtatni szeretnénk az eddigi életünkhöz képest?

– Azt gondolom, hogy természetes, ha egy ilyen helyzetben újraértékelünk mindent, kicsit befelé fordulunk. Az élet apró örömei, a család, a barátok fontos szerepet töltenek be ebben – jobban felértékelődnek, de újra gondoljuk a költéseinket, tudatosabban, óvatosan vásárolunk, jobban odafigyelve arra, hogy ne vegyünk szükségtelen dolgokat és az egészségtudatosság is jobban előtérbe kerül. A közvetlenül a vírus megjelenése előtt készített Consumer Life tanulmányunkból is egyértelműen kiderült, hogy egyre tudatosabban vásárolunk. A vírus erre az ébredező tudatosságra csak ráerősített.

– Mi a helyzet a vásárlási szokásokkal? Azt már mindenhol lehet hallani, hogy ez most az online vásárlások térhódítását még jobban segíti, azonban azt is hallani, hogy a hazai nagy áruházláncok nem igazán készültek fel ekkora rohamra. Az online vásárlásokat is lekutatták, mi a tapasztalatuk az embereknek?

– Az FMCG online növekedés érezhető, de nem tudott olyan mértékben nőni, mint amit sokan vártak, de ez nem meglepő, hiszen ebben a pánikhelyzetben mindenkinek nehéz volt lépést tartania az extrém módon megnövekedett vásárlási igényekkel. Ami a legnagyobb csalódottságot okozta és így a növekedés gátja is volt, hogy a pánik időszakban szinte egyáltalán nem volt elérhető kiszállítási időpont. Sok család számára még mindig nem elérhető ez a szolgáltatás, mert senkinek sincs országos lefedettsége és sokan vannak olyanok is, akik még mindig nem bíznak ebben a vásárlási formában és alapvetően azt gondolják, hogy az online vásárlás jóval drágább, mintha üzletben vásárolnának és sokkal kevesebb termék érhető el, mint a boltokban.

– És vajon azok az emberek, akik eddig is ellenálltak az online vásárlásnak, ők milyen megoldásokat választottak?

– Egyértelműen azt látjuk, hogy próbálták elkerülni a zsúfoltságot és az emberekkel való érintkezést és jóval ritkábban járnak vásárolni, viszont 1-1 alkalommal sokkal nagyobb értékben és többet vásárolnak– az átlagos kosárméret közel harmadával nőtt. Nálunk nem voltak annyira szigorú kijárási korlátozások, mint a környező országokban, nem volt „távolsági korlát” és így minden kereskedelmi csatornában jól látható a növekedés, mert az emberek el tudtak menni bármelyik általuk kiválasztott üzletbe. A drogériák és a diszkontok átlag felett tudtak növekedni ebben az időszakban és sokan rendeltek akár telefonon is a helyi kiskereskedőktől és a helyi gazdáktól, őstermelőktől. Egy ilyen érzékeny helyzetben szerzett tapasztalat sokkal mélyebb nyomot hagy az emberekben és erősebben befolyásolja őket a későbbi boltválasztásaik során.

– Mi a helyzet a kereskedők megítélésével? Az mennyiben változott meg ebben a helyzetben?

– Nagyon vegyes a kép – sokkal több pozitív visszajelzést kaptunk a vásárlóktól, mint negatívat, számszerűen közel 3-szorosa volt a pozitív visszajelzések száma. Ami leginkább befolyásolta a pozitív megkülönböztetést, az az áruválaszték szélessége/áruk elérhetősége, betartották-e a higiéniai előírásokat és ahogyan kezelték a pánikhelyzetet; míg a másik, negatív oldalon egyértelműen az áremelés, áruhiány és a zsúfolt sorban állás volt.

– Sokszor látjuk és halljuk, hogy az emberek már nem igazán tudnak eligazodni ebben a hatalmas hír-cunamiban, ami körbevesz bennünket. Mi a helyzet az emberek hírfogyasztási szokásaival? Milyen érdekességek derültek ki a kutatásból?

– A megkérdezettek több, mint 60%-a változtatott korábbi szokásain és gyakrabban keresett fel bizonyos tájékozódási forrásokat. Leginkább az online híroldalakat és a hagyományos TV-t kezdték el még gyakrabban használni, de a közösségi média/barátok-ismerősökkel való kapcsolattartás is felértékelődött. A második helyezett az új szokások között az online élő közvetítések és tartalmak nézése lett.

– Ami még érdekes lehet a kutatási eredményekből, hogy mi az, ami a legjobban hiányzik az embereknek ebben az időszakban?

– Magasan a társas – szociális tevékenységek hiányoznak a leginkább mindenkinek (baráti találkozók, utazás, túrázás) és ilyen helyzetben azt gondolom természetes, hogy átalakulnak az értékrendek. A fent említettek után jön rögtön a „vásárlás az üzletekben”, ami kifejezetten jó hír a kereskedőknek. Készüljenek fel a rohamra az újranyitás után. (x)

 

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Szeretik a dolgozók a kutyabarát munkahelyeket

Bár elvárásként még nem szerepel, de nagyban befolyásolja a gazdik döntését a „kutyabarátság", abban az esetben, ha két hasonló munkahely között választanak. A szakemberek szerint pár éven belül pedig oda is eljuthatunk, hogy kézzel...

Ezt hozta a nyár a lakáspiacon

Továbbra is a hazai lakáspiac egyik motorja az alku, tűnik ki az OTP Ingatlanpont legfrissebb lakásértékesítési adataiból. A nyári hónapokban ez átlagosan 6,5 százalékos árcsökkentésre adott lehetőséget, ami éppen megfelel az előző negyedévben elérhetőnek....

Új évaddal folytatódik a Marvel sorozat

Az első évad meglepő lezárása után október 6-án folytatódik a Marvel Studios egyik közönségkedvenc sorozata a Disney+-on.Loki, a csínytevés istene visszatér, és rögtön a Téridő Variancia Alapítvány – egy időn és téren kívül létező,...

Ezúttal az ATV-t büntette a Médiatanács

Az ATV március 16. és 22. közötti adáshetének hatósági ellenőrzése során több szabálytalanságot is megállapított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület három jogsértés miatt összesen 775 ezer forint bírságot rótt...

Újabb részletek derültek ki a BrandFestivalról

Mesterséges intelligencia kutató és termelékenységi coach is lesz az idei BrandFestival nemzetközi előadói között. Közép-Európa egyik legjelentősebb márka- és vállalati stratégiai csúcstalálkozóját november 9-10-én rendezik meg az ETELE CINEMA-ban. Az eseményen a „Digitális transzformáció”...

A kisebb településeken is lesznek GLS automaták

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a GLS Hungary: 300 településen összesen már több mint 1250 csomagautomatát üzemeltet a vállalat. A csomaglogisztikai szolgáltató egyúttal bejelentette, elkötelezett az iránt, hogy az ország minden szegletében elérhetővé tegye a...

Kiállítással ünnepel a National Geographic

A National Geographic Magyarország idén lett 20 éves. A kerek évforduló alkalmából a World Press Photo kísérő-kiállításán, a Magyar Nemzeti Múzeumban vonultatja föl a magazin két évtizedének legizgalmasabb és legszebb magyar anyagait.Húsz év, kétszáznegyvennél...

A KNK-val kampányol a Haier

Szeptember elejétől október végéig tart a világ elsőszámú nagy háztartási gép gyártó márkájának őszi reklámkampánya, amelyet online felületeken, social médiában, közterületi eszközökön, plázákban és printben látható hirdetések, valamint PR-megjelenések támogatnak. A potenciális vásárlói útvonalak...

Egyre népszerűbb a munkaerő-kölcsönzés

A munkaerő-kölcsönzés egyre elterjedtebb fogalom munkavállalói körben is, de számos tévhit kering körülötte. Az Ipsos átfogó munkaerőpiaci kutatást végzett a Prohuman megbízásából. A vizsgált 12 hónapos időszakban a magyar közösségi térben kb. 14 ezer...

Természeti katasztrófák áldozatainak segít a L’Oréal

Becslések szerint az elmúlt 50 évben ötszörösére nőttek az éghajlatváltozás okozta katasztrófák, jelenleg közel hárommilliárd ember él katasztrófáknak kitett területeken, és az előrejelzések szerint 2050-re ez a szám egymilliárddal fog emelkedni. A L'Oréal Groupe...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Mesterséges intelligencia alapú asszisztenssel erősít az SAP

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és...

Szeretik a dolgozók a kutyabarát munkahelyeket

Bár elvárásként még nem szerepel, de nagyban befolyásolja a gazdik döntését a „kutyabarátság", abban az esetben, ha két hasonló munkahely között választanak. A szakemberek szerint pár éven belül pedig oda is eljuthatunk, hogy kézzel...

Ezt hozta a nyár a lakáspiacon

Továbbra is a hazai lakáspiac egyik motorja az alku, tűnik ki az OTP Ingatlanpont legfrissebb lakásértékesítési adataiból. A nyári hónapokban ez átlagosan 6,5 százalékos árcsökkentésre adott lehetőséget, ami éppen megfelel az előző negyedévben elérhetőnek....

Új évaddal folytatódik a Marvel sorozat

Az első évad meglepő lezárása után október 6-án folytatódik a Marvel Studios egyik közönségkedvenc sorozata a Disney+-on.Loki, a csínytevés istene visszatér, és rögtön a Téridő Variancia Alapítvány – egy időn és téren kívül létező,...

Ezúttal az ATV-t büntette a Médiatanács

Az ATV március 16. és 22. közötti adáshetének hatósági ellenőrzése során több szabálytalanságot is megállapított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület három jogsértés miatt összesen 775 ezer forint bírságot rótt...
- Hirdetés -

Podcast

Az oktatás akkor jó, ha felkészít az életre

Milyen kihívások, trendek jellemzik ma az oktatástechnológiát, hogy befolyásolja a diákokat a digitalizáció, lemarad-e a gyerek, ha nincs okostelefonja? Ezeket a témákat is megvitatták a Business Lounge szeptember 13-ai adásában, melynek egyik vendége az...

A hitelesség alapvető faktor

Hogy fest 2023-ban egy kereskedelmi televízió talent managementje, hogyan járulnak hozzá a TV2-nél megforduló arcok a brand erősítéséhez, és fordítva: miért „éri meg” nekik, ha a csatorna menedzseli őket, mint influenszereket? Ezeket a kérdéseket...

Beépült a mindennapokba az élőzenei élmény

Ha nyár, akkor fesztiválok – de vajon magukhoz tértek már az itthoni rendezvények a Covid okozta sokkból? Szervezésről, jegyértékesítésről, kis és nagy rendezvényekről volt szó többek között a Business Lounge augusztus másodikai adásában, melynek...

Don't Miss

Nincs felső határ egy konferencia esetén – interjú Csermely Ákossal

Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától, átveheti-e az MI a konferenciaszervezést, mennyi látogatót várnak idén az Internet Hungary-re – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Csermely Ákos. Az esemény főszervezője elárulta azt...

Formabontó ötletek

Az MI és a digitalizáció átszövi a mindennapjainkat, ami lehetőséget ad arra, hogy a meglévő erőforrásainkat a leghatékonyabban tudjuk használni – mondta el Pantl Péter a legsikeresebb hazai PR-szakembereket felvonultató Top50-es rangsor első helyezettje....

Magas szinten gondolkodni

Rendszeres reklámkocsmák, éjszakai városfutások, a szakmai kezdetek, a legnagyobb kihívások, miért lehet imádni a marketingszakmát – többek között ezekről beszélt az idei TOP50 marketinges rangsor élén végző Szabó Béla a Marketing&Media magazinnak adott interjúban....

Önazonos kreátorokon, márkakollaborációkon és az AI-on lesz a hangsúly 2024-ben is

Hat éve erősíti a Coca-Cola csapatát Mérő Ádám, lelkesedése pedig azóta is töretlen a világ legértékesebb, legvonzóbb, állítása szerint legjobb marketinggel rendelkező márkája iránt. A tizenöt évnyi ügynökségi oldalt cserélte a brand oldali ügyfélszékre,...

Újra kell gondolni a hierarchiát a szervezetben

Művészettörténészként diplomázott, kulturális és kreatív elköteleződését pedig a Magyar Telekomnál kamatoztatja Kovács András Péter, aki jelenleg a családi szegmenskommunikációért felel és a Warm Up Talks legújabb adásában elárulja: mit jelent az agilis transzformáció, miért...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Ezek a legfenntarthatóbb úticélok Magyarországon

Az emberiség megnyitotta a pokol kapuit - jelentette ki néhány nappal ezelőtt az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres, hangsúlyozva, hogy jelenleg egy 2,8 fokos hőmérséklet emelkedés felé tartunk. De vajon hogyan ítélik meg az emberek...

Erre költött közel 3 milliárd forintot az AutoWallis

Elkészítette éves Zöld allokációs és hatás jelentését az AutoWallis Zöld Bizottsága, mely a társaság által két évvel ezelőtt kibocsátott 6,6 milliárd forint összegű, zöld kötvényekből befolyt forrás felhasználásáról és azok környezeti hatásairól szól. A...

Sokkal zöldebbek lehetnének az irodaépületek

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....