Mi kerül a tányérra a kedvenc balatoni éttermünkben? Hol szedik, hogyan sütik-főzik, amíg a pincér leteszi elénk? Honnan indult a hely, és miként látja önmagát a tulajdonos? Pokorny Lia három népszerű balatoni étterem konyhájába állt be több napra, hogy a pult másik oldaláról is megismerje és megmutassa mindazt, ami a kedvenc helyünk asztala mellől nem látszik.
Papok Borozója, Kővirág, Kistücsök – három közkedvelt, elismert balatoni étterem erős balatoni kötődéssel, a terítéken helyi termelők boraival, sajtjaival és kenyerével. Mindhárom étterem része a Balaton legjavát összegyűjtő Best of Balaton programnak, és mindháromról számtalan cikk, poszt, instagramos ételfotó született már. Pokorny Lia színésznő a most debütáló Finom Balaton kisfilmekben olyan szemszögből mutatja be ezeket a helyeket, ahonnan még kevésszer láttuk: a pult túloldaláról, az erdőkből, szőlőkből és pincékből.
Pokorny Lia felköti a Papok Borozója, a Kővirág és a Kistücsök kötényét, süt, főz, gombát szed, hajtást válogat, felszolgál és közben kérdez. Az éttermek tulajdonosai, szakácsai, a bort, sajtot szállító termelők pedig elmesélik, hogy miért kezdték el, miért szeretik, mi az erősségük és a gyengeségük. Az epizódok mindegyike egy-egy vacsoraesttel zárul, ahol a MOL Nagyon Balaton fellépői, Hangácsi Márton, Saya Noé és Odett lépnek fel.
Pokorny Liának a főzés szeretetén túl az éttermek mögött álló arcok, karakterek jelentették a legfőbb inspirációt. „Szeretek főzni, finomakat enni, szeretem felfedezni ezt az országot, szeretem a Balatont és környékét. És szeretem azokat az embereket, akik képesek teremteni és váltani, változtatni, új utakat keresni – és szüntelenül a minőségre törekedni, harmóniában a környezettel, a természettel. Szeretem bennük, hogy tudják, mit hoztak létre, mégis alázattal kezelik a sikert, mert kemény munka van mögöttük, de előttük is, amiben nem lehet megállni, hátradőlni! Mindezt a legmagátólértetődőbb természetességgel kezelik. Mert hogy is lehetne máshogy? Ebben a sorozatban csupa ilyen emberrel találkoztam, akiknek fantasztikus volt a közelében lenni. Körüllengi őket a titok, az erő, a bölcsesség és a szerénység. Ők a főszereplők, mégis azt érzem, hogy háttérben maradnak, mert számukra az a fontos, amit létrehoztak, és hogy ezt átadhassák nekünk”.
„Nem az ismert gasztró sztorikat akartuk pár percben felvillantani, hanem hozzá akartunk lassulni az éttermekhez, több napig együtt lenni, enni-főzni velük, megérteni valamit a működésükből, a lelkükből. Ezért lettek a kisfilmek is 45 perc hosszúak” – mondta el a Finom Balaton sorozat rendezője, Könyves Dina, aki Pokorny Liával együtt valóban több napot töltött el mindegyik helyszínen. A sorozat ötletgazdái és producerei a MOL Nagyon Balaton alapítói, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán.
A Finom Balaton a balatonszőlősi Papok Borozójával debütált július 28-án, a köveskáli Kővirág étterem sztorija augusztus 11-én, a balatonszemesi Kistücsök éttermet bemutató rész augusztus 25-én érkezik.