Magyarországon kirívóan magas a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, gyakori a cukorbetegség, sokan túlsúlyosak vagy elhízottak – a gondok pedig már gyermekkorban kezdődnek. Vajon hogy állnak a gyerekek az egészséges táplálkozással? Mennyire öröklődnek a szülőktől átvett rossz szokások? Többek között ezekről beszélgettünk Sárga Diánával, a Nestlé dietetikusával.
– A Nestlé tavasszal publikált kutatása rávilágított, hogy a magyar gyerekek többsége nem megfelelően táplálkozik. Mi a legnagyobb probléma, mire érdemes leginkább odafigyelniük a szülőknek?
– A felmérés eredményeiből kiderült, hogy a 4 és 10 év közötti gyerekek kevesebb zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tejterméket, valamint teljes értékű gabonát fogyasztanak az ajánlottnál, ugyanakkor a szükségesnél több zsírt és sót tartalmaz az étrendjük. Szülőként fontos a megfelelő példamutatás, a változatos, kiegyensúlyozott étrend biztosítása a család számára és a különféle alapanyagok megismertetése a gyermekeikkel.
– Miért fontos gyerekkorban kialakítani a táplálkozással és életmóddal kapcsolatos jó szokásokat?
– A szokások – így a táplálkozási szokások is – már kisgyerekkorban kialakulnak. Nem mindegy, hogy milyen mintát viszünk magunkkal, hiszen ha már gyerekkorunkban többféle ízzel, étellel megismerkedünk, a későbbiekben is nyitottabbak leszünk az újdonságokra.
– Milyen eszközökkel segíthetik a szülők a gyerekeiket ebben?
– A legfontosabb a példamutatás, de hatásos eszköz lehet a közös főzés és bevásárlás mellett az étrend közös megtervezése. A Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért programunkkal a szülőket és gondviselőket szeretnénk segíteni abban, hogy gyermekeik kiegyensúlyozottabban táplálkozzanak, egészségesebbek legyenek. Ezért az Így teljes az élet weboldalunkon több információ, gyakorlatias tipp érhető el ezekben a témákban a szülőknek, oktatási programjainkkal pedig a gyerekeket
szeretnénk megszólítani a tanáraikon keresztül vagy szabadidős tevékenységeik során
– Milyen fogások kerülhetnek az ünnepi asztalra, amelyek egészségesek, de kellően különlegesek egy ilyen alkalomhoz?
– A kiegyensúlyozott táplálkozásban nincs olyan étel, aminek ne lenne helye a család asztalán. A mindennapok során fontos a megfelelő mennyiségű zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák fogyasztása, és lehetőleg a zsírszegény ételkészítési módok, alapanyagok. Nincs ez máshogy karácsonykor sem. Sok recept található a Nestlé igyteljesazelet.hu weboldalán is, amelyekből ötletet meríthetnek az olvasók.
Az interjú teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvasható.