- Hirdetés -

A Belvárosi Sörfesztiválon ünnepel a Pilsner Urquell

|

1842 óta ugyanabban a kiváló minőségben és aranyló színben készül Plzeňben a kategóriát teremtő Pilsner Urquell. Nem kell feltétlenül Csehországba utaznunk, ha kíváncsiak vagyunk, hogyan születik ez a 180 éves speciális alsóerjesztésű láger: a Belvárosi Sörfesztivára költözik az a pinceélmény, amely lassan két évszázada garantálja a simogató, eredeti ízt.

Joseph Groll bajor sörfőzőmester stílust és később önállóvá vált kategóriát teremtett Plzeň-ben, amikor 1842-ben a cseh város környékének legjobb nyersanyagait hozta összhangba a szülőföldjén már bevált, alsóerjesztésű láger főzési technológiával: a különleges, kétsoros, sima héjú morva árpából készült malátát, a szintén helyben termesztett Žatec (német nevén Saaz) komlót, valamint a rendkívül lágy, a Plzeň-i medencéből származó, 100 méter mélyről fakadó ártézi vizet.

Alsóerjesztésű sörről lévén szó, a Pilsner Urquellt 0 és 6 °C között kell tartani az erjedés és a lágerezés alatt. Ez az a hőmérsékleti tartomány, amely tökéletes feltételeket biztosít az élesztőknek, hogy tegyék a dolgukat és hogy megszülethessen minden pilseni típusú sör atyja. A tökéletes eljáráshoz 180 évvel ezelőtt komplett földalatti alagútrendszerre is szükség volt. Mielőtt 1842. október 5-én elkészült az eredeti aranyszínű pilseni első tétele, a bányászok három éven át vájták kézi eszközökkel a földalatti járatokat és helyiségeket. A teljes, 9 km hosszú alagútrendszer az 1950-es évekre lett teljesen kész, a jégcsarnokot pedig egészen 1987-ig használták tartalékrendszernek arra az esetre, ha a mesterséges hűtés meghibásodna.

Mivel a meleg nem kívánt ízeket adhat a sörnek, ezért a szokásos sörfőzési szezon annak idején októbertől áprilisig tartott Plzeňben: ekkor tudták a pincékben pontosan az optimális körülményeket biztosítani. A júniusban és júliusban learatott árpát forró levegővel szárítva alakították át malátává, majd szintén a levegőn szárították az augusztus végén szüretelt komlót. Amint hűvösre fordult az idő, beindították a rézüstöket, hogy az eredeti recept szerint készüljön el a Pilsner Urquell, amelyre a hajrában még 35 napos lágerezés is várt.

Természetesen ma már egész évben főzik a sört, időjárástól függetlenül. A morva árpát és a Saaz komlót azonban még mindig ugyanakkor szüretelik, mint az elmúlt közel kétszáz évben, a változatlan vízminőségről ugyanaz a kút gondoskodik, amelyet manapság már egy természetvédelmi oltalom alatt álló terület vesz körül. A recept és helyszín 180 éve éppúgy változatlan, mint a gazdagon aranyló szín, valamint a harmonikusan kesernyés, simogató, eredeti íz, amelynek lágy malátaaromája hosszú ideig érezteti hatását.

A közkedvelt ízvilág (újra)felfedezése mellett most annak is érdemes kilátogatnia a Belvárosi Sörfesztiválra, aki testközelből ismerkedne meg az őspilsenit létrehozó „laboratóriummal”. Egy speciális installáció segítségével a rendezvényen magából a pinceélményből is ízelítőt kaphatunk, miközben a tökéletes sörcsapolás fortélyait is elleshetjük a legjobb szakemberektől.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Ez a legfontosabb a munkavállalóknak a fizetés mellett

A világtörténelemben a Z-generáció a valaha élt legnépesebb generáció, egyes kutatások szerint pedig néhány év múlva a munkaerőpiac közel 30 százalékát teszik majd ki. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a munkáltatók megfelelően illesszék őket...

Nagyot nőne Európában a luxusszállodalánc

A Hyatt jelentős növekedést tervez a közép- és kelet-európai térségben a következő években, folytatva ezzel a márka lendületét a régióban. A tervek szerint 2027-ig öt új Hyatt Regency szálloda és üdülőhely nyílik Horvátországban, Albániában,...

Új zónát nyitott a repülőtéren a GreenGo

A GreenGo új repülőtéri zónájának megnyitása valós felhasználói igényekre reagál, hiszen egyre többen szeretnének közvetlen hozzáférést a budapesti légikikötőhöz, hogy gyorsan és kényelmesen érjék el járatukat, vagy hogy landolás után minél hamarabb autóba ülhessenek....

Advent első hétvégéje igazi művészeti csemegét kínál

Advent első hétvégéjén, november 29-december 1. között ingyenes programsorozattal várják a kortárs képzőművészetek kedvelőit. 2024-ben 31 galéria, műterem, kiállítótér és kulturális helyszín csatlakozott az ART WEEKEND BUDAPEST-hez (AWB), amelynek idei központi témája a mozgás,...

Megújult a Port

Letisztultabb dizájnnal, modern keresési funkciókkal jelentkezik Magyarország legismertebb kulturális programmagazinja, a Port. A közel 30 éves múlttal büszkélkedő site ettől a héttől még inkább felhasználóbarát formában köszönti olvasóit. A megújítás során figyelembe vették a...

Új sorozatokkal és sikerfilmekkel erősít a Direct Now

Merülj el az őszi hangulatban és fedezd fel a Direct Now app folyamatosan bővülő videótárának kínálatát! A hűvös estéken vadonatúj krimisorozatok és képernyő elé szegező sikerfilmek várnak rád. A klasszikus magyar filmek rajongói ezúttal...

Magyar focistáknak szurkolhatunk a hétvégén

Visszatérnek a magyar játékosok a pályára a klubcsapatuk színeiben - a hétvégén a Network4 öt bajnokságból közvetít magyar érdekeltségű meccseket. A Premier League-ben Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos, a Championshipben Szűcs Kornél, a Bundesligában...

MI-vel tuningolt tévések

A hasznosításhoz szükséges tudás hiánya, a munkatársak aggályai és ellenállása – ezek a legnagyobb visszatartó erők a tévétársaságok körében a mesterséges intelligencia bevezetése kapcsán a Caretta Research kutatása szerint. A technológia már ott van...

Ők kapták idén a Hégető Honorka Díjakat

2024-ben összesen 72 videós és 11 fotós nevezés érkezett az RTL korábbi szerkesztő-riportere, a 2001-ben elhunyt Hégető Honorka emlékére létrehozott pályázatra. A zsűri hat pályaművet díjazott, amelyek többek között a magyarországi iskolarendszer helyzetét, az...

Összecsaptak Európa legjobb e-sportolói

Százezer euró – ennyi volt az összdíjazása a Deutsche Telekom hétvégén lezárult e-sport bajnokságának, a T-esport Bajnokságnak. Az online eseményeken és a Budapesten, a Telekom PlayIT Show keretében megrendezett döntőben a legjobb Counter-Strike 2,...
- Hirdetés -

Legolvasottabb

A jövőben máshogy vásárolunk majd az IKEA-ban

Innovatív és izgalmas megoldásokkal járul hozzá a vásárlói élmény forradalmasításához az IKEA. A soroksári áruház új CGI videójával a jövő IKEA-élményét mutatja be, mindezt szórakoztató és figyelemfelkeltő módon a legújabb technológiák segítségével. A futurisztikus...

Ez a legfontosabb a munkavállalóknak a fizetés mellett

A világtörténelemben a Z-generáció a valaha élt legnépesebb generáció, egyes kutatások szerint pedig néhány év múlva a munkaerőpiac közel 30 százalékát teszik majd ki. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a munkáltatók megfelelően illesszék őket...

Nagyot nőne Európában a luxusszállodalánc

A Hyatt jelentős növekedést tervez a közép- és kelet-európai térségben a következő években, folytatva ezzel a márka lendületét a régióban. A tervek szerint 2027-ig öt új Hyatt Regency szálloda és üdülőhely nyílik Horvátországban, Albániában,...

Új zónát nyitott a repülőtéren a GreenGo

A GreenGo új repülőtéri zónájának megnyitása valós felhasználói igényekre reagál, hiszen egyre többen szeretnének közvetlen hozzáférést a budapesti légikikötőhöz, hogy gyorsan és kényelmesen érjék el járatukat, vagy hogy landolás után minél hamarabb autóba ülhessenek....

Advent első hétvégéje igazi művészeti csemegét kínál

Advent első hétvégéjén, november 29-december 1. között ingyenes programsorozattal várják a kortárs képzőművészetek kedvelőit. 2024-ben 31 galéria, műterem, kiállítótér és kulturális helyszín csatlakozott az ART WEEKEND BUDAPEST-hez (AWB), amelynek idei központi témája a mozgás,...

Don't Miss

Új irodába költözött a Madhouse

A hirdetési felületek úttörőjeként ismert Madhouse új irodába költözött, hogy egy tágasabb, modernebb környezetben tudjon működni. A költözést a folyamatos növekedés indokolta, hiszen az eddigi iroda már szűknek bizonyult a bővülő csapat számára. Az...

Palik László: Ez a legkomolyabb formátum, amivel valaha dolgoztam

Hétfő este 21:20-kor visszatér a TV2 képernyőjén a világ egyik legismertebb gameshow-ja, a Legyen Ön is milliomos!, Palik László műsorvezetésével. A legendás televíziós ma reggel a Mokkában mesélt a forgatásokról, a formátumról és az...

Újra a Hello Agency csapatát erősíti Zsótér Anna

A Hello Agency egyik meghatározó szakembere, Zsótér Anna Ügyfélkapcsolati Igazgató pozícióban csatlakozik újra a csapathoz. Anna, aki már 10 éve erősíti a Hello Agency-t, két gyermekkel töltött otthoni időszakát követően tér vissza, miközben az...

Megalakult a VML Hungary új vezetése

Újabb mérföldkőhöz érkezett a hazai Wunderman Thompson és VMLY&R egyesüléséből idén januárban megalakult VML Hungary. Az összekapcsolt márkaélmények élvonalában működő ügynökség mára már minden munkafolyamatában egységet képvisel, közös csapattal, közös irodában. Az összeolvadási folyamat...

Tényleg rámegy a fiatalok egészsége a TikTokozásra

TikTok-videók hatására a fiatalok közel fele hajlamos diagnosztizálni magát vagy másokat nem létező, kitalált mentális betegséggel – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) középiskolások és egyetemisták bevonásával készített kutatása. A tanulmány...