Blokkolják a britek a tech-szektor egyik legnagyobb üzletét

Ellenzi az Egyesült Királyság trösztellenes szabályozó hatósága, hogy a Microsoft felvásárolja az Activision Blizzardot, és ezzel a döntésével meghiúsíthatja a technológiai ipar történetének egyik legnagyobb üzletét. A két érintett cég azt tervezi, hogy fellebbez a döntés ellen.

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága szerdán jelentette be, hogy aggódik amiatt, hogy az üzlet „az elkövetkező években az innováció csökkenéséhez és a brit játékosok által elérhető választék szűküléséhez vezet”. Hozzátették azt is, hogy a tavaly év elején bejelentett, 69 milliárd dolláros felvásárlás még erősebbé tenné a Microsoftot a felhőalapú játékok piacán, egy olyan szegmensben, ahol már most is 60-70 százalékos részesedéssel bír globális szinten.

Az Activision részvényeinek árfolyama szerdán több mint 11 százalékot zuhant, míg a Microsoft részvényei 8 százalékot erősödtek – írja beszámolójában a CNN.

Az Activision Blizzard a világ egyik legnagyobb videojáték-fejlesztője, olyan játékokat készít, mint a „Call of Duty”, a „World of Warcraft”, a „Diablo” és az „Overwatch”. Az Xbox játékkonzolt értékesítő Microsoft Xbox Game Pass néven videojáték-előfizetési szolgáltatást, valamint felhőalapú videojáték-streaming szolgáltatást kínál.

A tervezett üzlet világszerte egyre nagyobb ellenállásba ütközik a trösztellenes szabályozóhatóságok részéről. Decemberben az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság hasonló versenyjogi aggályokra hivatkozva pert indított a felvásárlás megakadályozására, a meghallgatást augusztusra tervezik. Az Európai Unió is vizsgálja a tranzakciót.

A Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság határozatában jelezte, hogy a Microsoft megpróbálhatná az Activision játékait kizárólag a saját platformjain elérhetővé tenni, majd megemelni a Game Pass előfizetés költségeit.

„A játékok felhőben történő elérése lehetővé teszi a brit játékosok számára, hogy a drága játékkonzolok és PC-k vásárlása nélkül játszhassanak, és sokkal nagyobb rugalmasságot és választási lehetőséget biztosít számukra a játékmódot illetően. Ha a Microsoftnak megengednénk, hogy ilyen erős pozíciót foglaljon el a felhőalapú játékpiacon, éppen akkor, amikor az rohamosan növekedni kezd, azzal azt kockáztatnánk, hogy aláássuk az innovációt, amely kulcsfontosságú e lehetőségek fejlődéséhez” - fogalmazott közleményében a hatóság.

Fellebbezést terveznek

A döntés ellen mindkét érintett vállalat fellebbezést tervez. „A Microsoft mellett mi is megtámadhatjuk és meg is fogjuk támadni ezt a döntést, és már meg is kezdtük a munkát, hogy fellebbezzünk az Egyesült Királyság Versenyjogi Fellebbviteli Bíróságához” - nyilatkozta Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezérigazgatója.

Brad Smith, a Microsoft elnöke hozzátette: „Úgy tűnik, hogy ez a döntés a piac és az érintett felhőtechnológia tényleges működésének hibás megértését tükrözi” - fogalmazott Brad Smith, a Microsoft elnöke.

Egy 2002-es jogszabály széleskörű jogkörrel ruházza fel az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóságát, hogy megakadályozza a versenyre károsnak ítélt ügyleteket. A múltban már éltek is ezzel a hatáskörrel, hogy megakadályozzák a 21st Century Fox Sky News felvásárlását, valamint az Asda szupermarketek eladását a rivális Sainsbury's-nak.