Így használja a mesterséges intelligenciát a Ringier

A magánkézben lévő vezető svájci média- és technológiai vállalat 19 országában vezeti be csoportszintű irányelveit a mesterséges intelligencia (AI) használatára vonatkozóan. Ezzel a Ringier felelősséget vállal azért, hogy átláthatóan nyilvánosságra hozza a mesterséges intelligencia használatát, és minimalizálja a kockázatokat a mesterséges intelligencia kezelése során.

A mesterséges intelligencia (AI) lehetőségeinek tudatos megközelítése rendkívül fontos, különösen egy médiavállalat számára. Éppen ezért a Ringier úgy döntött, hogy a 19 országban jelenlévő cégcsoport valamennyi vállalata számára irányelveket vezet be a mesterséges intelligencia használatára vonatkozóan. Ezeket a következő hónapokban folyamatosan felülvizsgálja, és szükség esetén módosítja.

A mesterséges intelligencia (AI) kezelésére vonatkozó Ringier-irányelv a következő pontokat tartalmazza:

Az AI-eszközök által generált eredményeket mindig górcső alá kell venni, és az információkat a vállalat saját megítélése alapján, valamint saját szakemberei bevonásával ellenőrizni kell.

Általános szabályként az AI-eszközök által generált tartalmat jelöléssel kell ellátni. A megjelölés nem szükséges olyan esetekben, amikor egy mesterséges intelligencia eszközt csak segédeszközként használnak.

Munkatársaink nem vihetnek be bizalmas információkat, üzleti titkokat vagy újságírói források, alkalmazottak, ügyfelek, üzleti partnerek vagy más természetes személyek személyes adatait mesterséges intelligencia eszközbe.

A fejlesztési kódok csak akkor kerülnek be az AI-eszközbe, ha a kód nem minősül üzleti titoknak és nem tartozik harmadik felekhez, és ha nem sértik meg a szerzői jogokat, beleértve a nyílt forráskódú irányelveket.

A Ringier által kifejlesztett, integrált vagy használt mesterséges intelligencia eszközöknek és technológiáknak mindig tisztességesnek, pártatlannak és megkülönböztetéstől, diszkriminációtól mentesnek kell lenniük. Emiatt a Ringier rendszeresen felülvizsgálja saját mesterséges intelligencia eszközeit, technológiáit és integrációit.

A Ringier Csoport vezérigazgatója, Marc Walder így fogalmazott: "Meg vagyunk győződve arról, hogy az emberek és a gépek közötti felelősségteljes interakcióval, a mesterséges intelligencia használatára vonatkozó világos szabályok mentén a termékeink és a folyamataink tovább fejleszthetők. E szabályok bevezetésével nemzetközi szinten felelősséget vállalunk arra, hogy a technológia pozitív aspektusait úgy aknázzuk ki, hogy közben minimalizáljuk a kockázatokat. Ily módon a Ringier biztosítja, hogy a mesterséges intelligenciát transzparensen, valamint a vállalat által követett értékekkel összhangban alkalmazza.”