Elrajtolt az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Megnyílt szerda este a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), amelyen nyolc egészestés film, hét európai TV-speciál, tizennyolc európai és tizenhárom magyar tévésorozat, tizenkilenc magyar rövidfilm, valamint huszonnyolc magyar diákfilm versenyez.

A fesztivál különlegessége, hogy az utóbbi két évben elkészült európai egészestés és televíziós animációs filmek versenyeznek párhuzamosan a magyar animációkkal, illetve hogy minden magyar - éljen bárhol a világban - nevezhet a versenyprogramba – mondta el Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a szervezők tájékoztatása szerint a megnyitón. Így érkeztek Japánból, Görögországból, Franciaországból, Bulgáriából, Romániából, Ausztriából is a magyar versenyben szereplő filmek.

Az MTI beszámolója szerint a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke az animációs filmek legnagyobb hazai ünnepének nevezte a KAFF-ot, hozzátéve, hogy a magyar animáció ünneplése valójában már a múlt héten Annecyban elkezdődött, ahol kivételesen erős volt a magyar jelenlét, és három magyar alkotást is díjaztak a nemzetközi animációs fesztiválon.

A szervezők tájékoztatása szerint a megnyitón adták át a KAFF életműdíját, amelyet a fesztivál szervezőbizottsága minden alkalommal egy olyan - nem filmrendező - személynek ítél oda, aki több évtizeden keresztül jelentősen hozzájárult a magyar animációs filmművészet történetéhez. A KAFF életműdíját idén Báron György filmkritikus, filmesztéta, egyetemi tanár vehette át.

A KAFF keretében Kecskemét főterén, óriás kivetítőn olyan alkotásokat nézhet majd meg a közönség, mint Az ember tragédiája, az idei Annecy versenyprogramjába beválogatott Toldi, a Petőfi évhez kapcsolódóan a János vitéz vagy a legendás Macskafogó és ugyanott ad majd koncertet a Kaláka és a Bohém Ragtime Jazz Band – olvasható az NFI honlapján. A KAFFon vetítik többek között Buda Flóra Anna Cannes-i nyertes és immár Annecy-ban is díjazott 27 című alkotását, vagy az idei Annecy-ban a legjobb TV produkció díját elnyert Kavics domb című filmet.

Június 21-én 17 órakor a Hírös Agórában nyílik az Így készült a Toldi mozifilm, Jankovics Marcell utolsó munkájának kiállítása, 17.30-kor a Kodály teremben a Kojot négy lelke - Teremtés, másként, 18 órakor pedig a 105-ös teremben a Buborékban beszélők: 150 éves a magyar képregény című kiállítás. Június 22-én 17 órakor a Kápolna Galériában a 80 éves Haris Lászlónak nyílik tárlata, de a Hírös Agórában láthatóak lesznek a Kecskeméti születésű animációs alkotó és illusztrátor, Ulrich Sári munkái és a 21 éves KEDD stúdió munkásságát bemutató kiállítás is.

Az Ifjúsági Otthonban az NFI interaktív foglalkozásra várja a kicsiket és nagyokat, ahol a résztvevők elkészíthetik a saját animációs kisfilmjüket 35 mm-es filmszalagra, a Primanima Animációs Játszóházban pedig egy korszerű technikával, számítógépekkel, kamerákkal, lámpákkal, bábfilmes trükkasztalokkal professzionálisan felszerelt műhelyben ismerkedhetnek a gyerekek az animáció világával. Az idei fesztivál új kezdeményezése a KAFFFER művészeti vásár, ahol öt művészeti egyetem tehetséges hallgatói saját készítésű portékáit fogják árusítani.