Hiszünk benne, folytatjuk – interjú Erdélyi Eszterrel

Online videóban és audióban is növekedésre számítunk, bár az előbbinél visszafogottabb mértékben – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Erdélyi Eszter. Az Atmedia digitális vezetője beszélt arról is, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hazai kiadókhoz tereljék a hirdetői költéseket, a podcastgyűjtő platformjukat pedig addig folytatják, amíg van rá kereslet.

- Az IAB online piaci adatai szerint hogyan lehet értékelni a 2022-es évet?

- Az év eleji megtorpanást követően a második fél év meglehetősen jól sikerült, legalábbis jobban, mint azt a várakozások az első fél évben mutatták. A polikrízis évében abszolút örvendetes az a növekedés, amit a digitális piac produkált. A bővülés mértéke ugyan elmaradt a 2020-ról 2021-re tapasztalható ütemtől, de annak az oka a 2020-ban a pandémia miatt kialakult költési óvatosság, majd az azt követő évben a fellélegzés okozta optimista hirdetői attitűd lehetett.

- Mi változott meg a legjobban tavaly, ha az egyedi digitális területeket nézzük?

- Összpiaci szinten az eddig szárnyaló online videós költések minimálisan csökkentek, illetve az online audio mint feltörekvő – ez idáig legkisebb – szegmens ugrásszerűen növekedett.

- Nektek milyen évetek volt ezen a fronton? Elég kiterjedt a portfóliótok.

- Az Atmedia digitális divíziójában az online videós bevételek tekintetében nem tapasztaltunk visszaesést, sőt, bővültek az ilyen típusú bevételeink, valamint az online audio üzletágunk is növekedett, hiszen a tavalyi év volt az első üzleti évünk.

- Az idei esztendőtől mit vártok? Milyen területeken lehet bővülés, ha mondjuk az online videós piacot vagy az online audiót nézzük?

- Mindkét területen növekedésre számítunk, az online videóban visszafogottabb mértékben, azonban itt jóval nagyobb volt a kiindulási bázis. Az online audióban még van hová bővülnünk, ahogy az egész piacnak. Jelenleg az ügyfelekkel együtt tanuljuk ezt a területet, biztató, hogy egyre többen próbálják ki ezt a fajta hirdetési formátumot.

- Hogyan pörög a hagyományos banner és a videó?

- A hazai tartalmaknál megjelenő bannerköltések általánosságban csökkennek, ám mi ezt még nem érzékeljük, hiszen a minőségi tartalmak melletti megjelenésre mindig van igény. A videóra továbbra is nagy a kereslet, itt is a tartalom a döntő, nem érzékelhető jelentős elmozdulás a két szegmens között.

- Azt mondják, van 1,5 millió podcasthallgató, aki heti 5-6 órát hallgatja ezeket. Vajon milyen most a piaci klíma? Mennyire lett erős ez a médium?

- A számok önmagukért beszélnek. Ez már egy régóta erős médium, azonban Magyarországon csak az elmúlt két évben futott fel. Valószínűleg az alacsony belépési küszöb miatt, hiszen bárki készíthet podcastsorozatot viszonylag kevés befektetéssel. A nagy kérdés a monetizálhatóság: mennyi és milyen típusú hirdetést bírnak el a hallgatók.

- Nektek ott a podpad.hu. Önti már a pénzt, vagy még sok energiát kell ebbe beletenni, hogy legyen valami belőle?

- Mi épp a hirdetői igények miatt tartottuk relevánsnak egy hazai podcastgyűjtő, valójában szórakoztató audioplatform létrehozását. Mint minden beruházás, ez is rengeteg időt, energiát és pénzt igényel az elején. Ugyanakkor már az első évben kitermeltük a befektetést, és továbbra is hiszünk benne, ezért folytatjuk, amíg van rá kereslet. Azonban nemcsak a profitért csináljuk, hanem multimédiás kereskedőházként ennek az „új” médiatípusnak az épülését is szeretnénk katalizálni, szemben akár a globális podcastplatformokkal.

 

Az interjú teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvasható, ami elérhető a Digitalstandon is, ide kattintva.