Tovább zsugorodott az okostelefonok piaca

A második negyedévben sem fordult meg a negatív trend az okosmobilok piacán, tovább csökkent a kiszállított készülékek száma, igaz már csak 7,8 százalékos volt a visszaesés éves összevetésben. A Samsung vezeti a gyártók rangsorát az Apple és a Xiaomi előtt.

Az idei második negyedévben 265,3 millió okostelefon szállítottak le világszerte, ez 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – derül ki az International Data Corporation (IDC) „Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker” jelentése előzetes adataiból. Bár ez már sorban a nyolcadik negyedév, amikor a piac a gyenge kereslet, az infláció, a makrogazdasági bizonytalanságok és a túl nagy raktárkészletek miatt zsugorodik, a csökkenés üteme a korábbi negyedévekhez képest lassult.

„A jó hír az, hogy a kereskedőknél felhalmozott készletek szintje javul, és a legfrissebb piaci jelzések szerint a harmadik negyedévre a készülékek és alkatrészek többletkészletei is eltűnnek. Ez a változás végre optimizmussal töltheti el a kulcsfontosságú OEM-gyártókat és az ellátási láncok más szereplői, és arra számítunk, hogy a piac az év végére és 2024-re visszatér a növekedéshez. Ahogy a piac újra felpörög, ez egyben lehetőséget jelent a gyártók számára a részesedésük növelésére is. Az IDC arra számít, hogy a gyártók rangsorában elmozdulás következik be, ahogyan azt már ebben a negyedévben is látjuk, amikor a Transsion először került be a Top 5-be” - mondta el az eredmények kapcsán Nabila Popal, az IDC „Mobility and Consumer Device Trackers” kutatási igazgatója.

Kínában az idei második negyedévében 2,1 százalékos csökkenés következett be éves összevetésben, ami azt figyelembe véve, hogy ezt megelőzően öt negyedéven keresztül tíz százalék fölötti zsugorodást mértek, tulajdonképpen kedvezőnek mondható. A többi nagy régióban, köztük az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Japán és Kína nélkül), az Egyesült Államokban, valamint Európában, a Közel-Keleten és Afrikában (EMEA) 5,9 százalékkal, 19,1 százalékkal, illetve 3,1 százalékkal csökkentek a szállítások az április-júniusi időszakban.

A gyártók rangsorát a Samsung vezeti, igaz a dél-koreai gyártó által kiszállított okosmobilok száma 15,2 százalékkal csökkent, de még így is 20,2 százalékos a piaci részesedése. A második Apple-nél valamivel jobb a helyzet, az ő esetükben 6,3 százalékos visszaesést mért az IDC darabszámban, a piaci részesedésük 16 százalék volt. A Xiaomi tartja harmadik helyét a 16 százalékos csökkenés ellenére. A 4. és 5. pozícióban lényegében holtverseny alakult ki az OPPO és a már említett Transsion között, ez utóbbi 34 százalékkal tudta növelni a kiszállított készülékek számát az egy évvel korábbihoz képest, ennek köszönhetően sikerült beverekednie magát az első ötbe.