5 lépés, amit egy kezdő vállalkozásnak is figyelembe kell vennie a gördülékeny működésért (x)

Egy vállalkozás elindítása izgalmas, de egyben kihívásokkal teli folyamat is. Legtöbbször lelkesen és reményekkel telve vágunk bele a saját vállalkozásba, de a sikeres kezdéshez és a gördülékeny működés eléréséhez számos lépést és fontos szempontot kell figyelembe vennünk. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot és tippet, amiket érdemes követni, ha vállalkozást szeretnénk indítani. (x)

Egy kezdő vállalkozás lehetséges buktatói

A sikeres vállalkozás elindításához elengedhetetlen a megfelelő tervezés és a lehetséges buktatók felismerése. Ilyenek lehetnek például a nem megfelelően kiszámolt indulótőke, amely nem fedezi a kezdeti kiadásokat és ez nemcsak a bevételeinkre, hanem a vállalkozás fejlődésére is hatással lesz.

Gondot okozhat a nem megfelelő infrastruktúra és az üzleti modell hiánya vagy hiányos felépítése, ez ugyanis nem támogatja a vállalkozás hatékony működését. Fontos, hogy alaposan átgondoljuk a vállalkozásunkat, végezzünk kutatást a piaci lehetőségekről, a célcsoportról és a versenytársakról! Emellett már az induláskor fontos egy megfelelő szakembert felkeresni a vállalkozásunk könyvelésére, így sok fejfájástól kímélhetjük meg magunkat a jövőben.

5 lépés a gördülékeny indulásért

A következő lépéseken következetesen végighaladva szinte borítékolható, hogy ideális módon indulhatunk el ezen az izgalmas úton.

Kezdjünk egy jó ötlettel!

A sikeres vállalkozás alapja egy egyedi és vonzó ötlet, amely megoldást tud kínálni a piaci igényekre vagy problémákra. Ennek kidolgozása és tesztelése az egyik legfontosabb lépés vállalkozásunk sikere érdekében. Legyen szó szolgáltatásról vagy fizikai termékről, vegyük számba a lehetőségeinket a későbbi fejlődési szakaszokra. Már előre körbenézhetünk például a raktározás és szállítás segítségét szolgáló lehetséges fulfillment-partnerek után.

Tanulmányozzuk a célközönséget!

A célközönség megismerése elengedhetetlen a termék vagy szolgáltatás iránt támasztott igények és elvárások megértéséhez. A piackutatás segít meghatározni a potenciális vásárlókat és azok preferenciáit, így érdemes erre elegendő időt és figyelmet fordítani. A versenytársak feltérképezése sokat segít saját magunk pozicionálásában a termékeinket, szolgáltatásainkat és árainkat illetően, valamint felmérhetjük a célközönség vásárlási kedvét, elvárásait az adott termékek iránt.

Kalkuláljuk ki a pontos költségeket!

A pénzügyi tervezés alapvető fontosságú a vállalkozás indulása előtt. A pontos költségtervezés segít elkerülni a pénzügyi nehézségeket és biztosítja a vállalkozás fenntarthatóságát. Érdemes kis ráhagyással kalkulálni, hiszen olyan nem várt kiadások is felmerülhetnek, amik nem megfelelően tervezett pénzügyi tervezés esetén akár a vállalkozásunk végét is jelenthetik. Gondolhatunk itt politikai döntésekre, betegségekre vagy bármilyen magánéleti változásra is.

Találjuk ki a szállítás alapjait!

Induló vállalkozásként, például egy webshop üzemeltetésekor, szeretjük magunk kezelni a teljes rendelési folyamatot a termék létrehozásától a raktározáson és kiszállításon át a vásárlók utókövetéséig. Azonban ahogy növekszik a vállalkozásunk, érdemes átgondolni, melyek azok a folyamatok és befektetési lehetőségek, amiket ki lehet szervezni, hogy hatékonyabbá tegyük a működésünket.

Egy fulfillment céggel kötött szerződés a logisztikai feladatok jelentős részét leveszik a vállunkról. Ennek köszönhetően a vállalkozásunk költséghatékonyan tud működni, amíg mi az elengedhetetlen, saját jelenlétünket igénylő feladatokat látjuk el. Akár az adminisztrációt is kiszervezhetjük egy virtuális asszisztensnek. Az ellátási lánc menedzselése, valamint a termékszállítás hatékonysága kulcsfontosságú a gördülékeny működéshez. A megfelelő raktározási, logisztikai és szállítási megoldások pedig segítik a folyamatok hatékonyságát.

Szerződjünk megbízható partnerekkel!

Az erős szakmai kapcsolatok és megbízható beszállítók segíthetnek a termelékenység növelésében és a minőségi termékek vagy szolgáltatások biztosításában. Manapság már könnyen megtalálható egy-egy fulfillment cég vagy szolgáltató értékelése, és számos lehetőségünk van ajánlásokat is kérni másoknak bevált partnerekről.

Folyamatos fejlődés

Ha sikerült elindítani a vállalkozásunkat és számunkra megfelelő bevételünk származik belőle természetesen nem állhatunk meg. A vállalkozásnak folyamatosan fejlődnie kell, ahhoz, hogy versenyképes maradhasson. Mindig keresni kell az új lehetőségeket, innovatív megoldásokat, és figyelemmel kell kísérni a piaci változásokat. A folyamatos fejlődés lehetőségei között szerepelhet a termékválaszték bővítése, az online jelenlét erősítése, vagy akár új piacok meghódítása. (x)