Hatodszor választotta meg elnöknek Kovács Tibort az MLE

Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Lapkiadók Egyesülete, amelyen hatodszor választották elnöknek Kovács Tibort, a Ringier Hungary Kft. vezetőjét.

A 2024-2025-ös időszakra elnököt, elnökséget és felügyelő bizottságot választott a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) tisztújító közgyűlése október 2-án hétfőn a következő (2024-2025) ciklusra.

Kovács Tibor MLE elnök kiemelte: „Hálás vagyok az MLE tagságának az ismételten megszavazott bizalomért és gratulálok a Magyar Lapkiadók Egyesülete hétfőn megválasztott elnökségi- és felügyelő bizottsági tagjainak, akikkel az elkövetkezendő két évben együtt folytathatjuk a kiadói szakma érdekképviseletéért tett erőfeszítéseinket. Az Egyesület ezúton is köszöni a most távozó Elnökség és Felügyelő Bizottság tagjainak munkáját.”

Az elmúlt időszak eseményeinek és eredményeinek ismertetése mellett a közgyűlésen résztvevő tagvállalatok képviselőinek egyetértésével megfogalmazódtak a 2024-25-ös évek legfontosabb célkitűzései is. Kovács Tibor MLE elnök a jövőre nézve jelezte, hogy „a következő 2 év is jelentős kihívások elé állít bennünket, hiszen elmúlt időszak egyik legfontosabb változása, hogy az online tartalomfogyasztási és hirdetési piacot jelentősen átalakította az Európai Unió digitális szellemi jogokat védő irányelve bevezetve a sajtókiadói jogokat a szomszédos jogok sorába. Az Irányelv értelmében – melyet a jogalkotó 2021-ben implementált a szerzői jogi törvénybe - a kiadókkal kötött megállapodás nélkül a globális technológiai cégek elvileg nem használhatják fel a kiadóvállalatok médiatartalmait. Jelenleg folyik ennek a jognak az érvényesítéséhez szükséges előkészítő munka a Repropress Egyesület irányításával és az MLE szakmai munkájával.

Ez a jogi és piaci változás kiemelkedő jelentőségű, és egyben megteremheti a lehetőséget arra, hogy a kiadók több bevételhez jussanak az általuk előállított tartalmak után. A sajtókiadói jogok érvényesítése kapcsán európai szinten is komoly munka zajlott és a hazai kiadók jelentős része közösen kívánja érvényre juttatni a törvény által megalkotott keretrendszerben az érdekeiket.”

A szakmát érintő legfontosabb stratégiai kérdésekben a közgyűlés résztvevői továbbra is nagy hangsúlyt helyeztek az egyesületi munkában a nemzetközi tudásáramlás biztosítására, a kiadói szakma legjobb gyakorlatainak hazai bemutatására, az ezzel kapcsolatos workshop-ok, képzések szervezésére.

 

A közgyűlésen megválasztott új vezetőség tagjai:

Elnök:

Kovács Tibor (Ringier Hungary Kft.)

Az elnökség tagjai:

Botka Tamás (Business Publishing Services Kft.)

Fenyővári Szilvia (Marquard Media Magyarország Kft.)

Fodor István (Mediaworks Hungary Zrt.)

Kardos Gábor (Magyar Jeti Zrt.)

Kárpáti Márton (Van Másik Kft.)

Lipták Tímea (Central Médiacsoport Zrt.)

Simon Krisztián (MédiaHírek Kft.)

Szauer Péter (HVG Kiadó Zrt.)

Az Elnökség póttagjai:

Ács Zsuzsanna (Klasszis Lapcsoport)

Fári István (Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.)

Az MLE Felügyelő Bizottságának megválasztott tagjai:

Hargitai Ádám (Mediaworks Hungary Zrt.) – FB elnök

Győri-Posztl Izabella (Central Médiacsoport Zrt.)

Körtvélyesi Csaba (Ringier Hungary Kft.)