A Szépművészeti Múzeumba várják a borok szerelmeseit

November 18-án ismét a Szépművészeti Múzeumba költöznek a legjobb magyar borok, ahol megrendezik Magyarország egyik legnagyobb borünnepét, a Vince Gálát. Az eseményen mintegy 50 kiállító pincészet több mint 130 különböző tétele lesz kóstolható.

A „boralkotások” bemutatására és megünneplésére a szervezők tavaly után ismét a művészet egyik legfontosabb és legnagyobb múlttal rendelkező színterét választották helyszínül. 2023. november 18-án 15 órától a Szépművészeti Múzeum ad otthont a Vince Gálának. A jó hangulatról élőzene, valamint az esemény házigazdája, Kautzky Armand gondoskodik.

Az idei Vince Gála nagy újdonsága a már megvásárolható Art and Wine jegy, amivel a szervezők a bor és művészet kapcsolatát szeretnék még szorosabbra fűzni. Az elővételben megváltható jeggyel a Vince Gála vendégei a korlátlan borfogyasztáson túl részt vehetnek egy VIP tárlatvezetésen a Renoir kiállításon. A Szépművészeti Múzeum a párizsi Musée d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben szeptembertől nagyszabású kiállítást tart Pierre-Auguste Renoir műveiből. A festő és modelljei címet viselő tárlat a francia és egyetemes impresszionizmus egyik legnagyobb művészének alakábrázolásait állítja a középpontba.

A Vince Gála egyik csúcspontja természetesen idén is a Vince-díjak már átadása lesz. Ezúttal új díjakat is osztanak: díjat kap a legjobb boroscímke, a legjobb borbár, a legjobb borlap, a legjobb határon túli borász is. Természetesen idén is gazdára talál a hagyományosan a Vince szerkesztősége által odaítélt Rohály Gábor-emlékdíj, valamint a Vince Életműdíj.

A Vince Gála nem csak a Vince-díjról és a kiemelkedő borokról, hanem a magyar csúcsgasztronómiáról is szól. Ennek megfelelően étellel és itallal egyaránt kényeztetve lesznek az érzékszervek. A borok mellett párlatok, kávék és további gasztrokiállítók – közöttük Michelin-csillagos – is színesítik a kínálatot. Képviselteti magát baszk konyhát kínáló Cut & Barrel, a Párisi Passage Restaurant, az ARAZ Étterem, a Kisfalucska Udvarház & Bisztró, az Osteria Pomo d’Oro, a Michelin-csillagos Essencia Restaurant és Rumour étterem, a Dziugas, valamint a Kopaszi-öböl új attrakciója, a MOL-torony 28. emeletén található Virtu.