Elmentünk a falig, ami a reklámidőt illeti – interjú Kosaras Klaudiával

Minden területen érezhető a kereslet növekedése, ami részben az óvatos vállalási miatt alakulhatott így – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Kosaras Klaudia. Az Atmedia kereskedelmi igazgatója beszélt a jövő év lehetséges forgatókönyveiről, az árak várható emeléséről és a podcastok népszerűségéről is.

- Az év elején azt mondtad egy számjegyű lesz a növekedés az idén. Mit gondolsz, meglehet a két számjegy?

- Az év elején a hirdetői vállalások alapján valóban egy számjegyű növekedést becsültünk a televíziós piacon, de az látható, hogy az esztendő második fele erősebb lesz, év végéig két számjegyű is lehet a növekedés reálértéken!

- Mennyire aktívak a hirdetők az ősszel, ami a legerősebb időszak szokott lenni a televíziózásban és a reklámpiacon is?

- Minden területen érezhető a kereslet növekedése. Ez részben az óvatos vállalások miatt alakulhatott így, több nagy szereplő is „reserve”-vel tervezett, és ezeket a büdzséket az őszi időszakban oldották fel, ezáltal a szezonalitás még inkább ide súlyozódott át. Még mindig ez a legerősebb időszak.

- Voltak, vannak olyan szektorok, amelyek erőre kaptak?

- Továbbra is az OTC és a kereskedelem a legnagyobb hirdetői ágazat, ezek növekedni is tudtak. A többi szektorban eltérők a reakciók a reklámozók részéről. Az e-kereskedelmen belül például vannak olyan szereplők, amelyek visszaestek, de az új belépők kompenzálják ezeket a vágásokat. Egyértelműen nem lehet kiemelni egy-két szektort vagy szegmenst, amely összességében a növekedést okozza.

- Közben továbbra is bizonytalan a gazdasági környezet: a még mindig magas infláció, a forint–euró árfolyam ingadozása mennyire látszik, érződik a nagy hirdetőkön, illetve egyes nagy ágazatokon?

- A gazdasági környezet hatásai mindenkit érintenek, de hirdetés nélkül nem igazán lehetséges eladásokat generálni. Televíziós szempontból tavaly is említettük, hogy a share of voice fontosabb KPI lesz, mint valaha, és ez 2024-ben is helytálló lesz.

- Most is sokszor találkozni utolsó pillanatos kampánytervezésekkel, későn leadott rendelésekkel?

- Előfordul, de ezek a hirdetők nagyon szerencsétlen helyzetbe kerülhetnek. A kereslet növekedése és a már említett szezonális átsúlyozódás miatt az áremelés ellenére is tapasztalhatnak alulszállítást a negyedik negyedévben a reklámozók. Ezáltal az is megtörténhet, hogy a későn érkező megrendeléseket már nem tudják befogadni a kereskedőházak, vagy jelentős alulszállítás lesz a vége. Elmentünk a falig, ami a reklámidőt illeti, minden rendelkezésre álló másodpercet értékesítenek a sales house-ok, tehát nem lesz több extra reklámidő vagy extra rating. Fontos lenne, hogy a hirdetők is pontosabban és kiszámíthatóan tegyenek vállalásokat, és adjanak előzetesen költési becsléseket, mert ez elengedhetetlen az inventory gazdálkodásához, a jobb reklámidő-kihasználtság tervezéséhez a sales house-ok oldalán.

- Milyen lehet a következő év? Most is több forgatókönyvvel kell készülni, ahogy az idén?

- Egyértelműen igen. Hiába látható az idei évben reálértékben növekedés, a gazdasági mutatók miatt továbbra is megfigyelhető a hirdetői óvatosság. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a televízió hatása továbbra is megkérdőjelezhetetlen. A kereslet megfelelő kiszolgálása, a minőség javítására való törekvés, valamint a költségoldali nyomás miatt 2024-ben is a televíziós árak emelésére kell számítani – amit mi, az Atmediánál továbbra is előre tervezhető módon, transzparensen hajtunk végre.

- Meddig lehet tervezni?

- Éves vállalásokkal működik a televíziós piac, és ezt egyre inkább elvárjuk a digitális és rádiós nagy hirdető partnerektől is. Előre szükséges tervezni, de az említett forgatókönyveknek készen kell állni és alkalmazkodni kell a piaci környezet esetleges változásaihoz.

- Azt is említetted, hogy 2023 az áttörés éve lehet a podcastok piacán, amiben ti is aktív szerepet vállaltok.

- A podcastfogyasztás folyamatosan nő, a hallgatók értékes célcsoportot jelentenek. Edukáljuk a reklámozókat a podcastokban rejlő hirdetési lehetőségekről és azok előnyeiről. Ilyen például a befogadói helyzet vagy a kereskedelmi üzenetek elfogadottsága. A munkánk eredményeként sokszor kérik a podpad.hu-t mind a rádiós, mind a digitális csomagok kiegészítéseként, vagyis hirdetői oldalon mostanra tudatosan használt médiatípussá nőtte ki magát a podcast.

- Kedvező tendencia mutatkozott a rádiós piacon is az elmúlt években. Kitart ott is ez a lendület az idén és a későbbiekben?

- Úgy tűnik, hogy igen. Szerencsére a rádiós piacon mutatott összegfogásnak is látható az eredménye, és a hirdetők nagyon optimistán állnak az ott megjelenő kampányokhoz. A rádió működik, és bízunk benne, hogy ezt jövőre is szem előtt tartják a partnereink.