Egyre tudatosabbak a magyar munkavállalók

A munkavállalók háromnegyede tartja fontosnak a munka és a magánélet összeegyeztethetőségét – derült ki a Családbarát Magyarország Központ munkaerőpiaci kutatásából. Az országos reprezentatív felmérés célja elsősorban a magyarországi atipikus foglalkoztatási helyzet feltárása volt, különösképpen az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos kérdésekre kereste a választ, valamint egyidejűleg vizsgálta a munkáltatói és a munkavállalói oldalt. A kutatás alapján a részmunkaidős foglalkoztatás a leginkább elterjedt, azonban az egyre tágabb körben elérhető munkáltatói intézkedések között találjuk a rugalmas munkaidőt és a Covid időszakban ismertebbé vált home office munkavégzést is.

A kutatás eredményeit ismertető eseményt Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy: „A kormány családpolitikájának, valamint az ehhez kapcsolódó kezdeményezéseknek köszönhetően Magyarországon folyamatosan emelkedik a családbarát munkahelyek száma, ami azt mutatja, hogy a munkáltatók és a foglalkoztatottak részéről is fokozatosan nő az igény a családbarát megoldásokra.”

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője kitért arra, hogy: „Az egyensúly megteremtése a munka és a magánélet között nemcsak az egyéni boldogságot és egészséget szolgálja, hanem a munkahelyi teljesítményt és a társadalmi kapcsolatokat is erősíti. Mindannyiunknak fontos figyelmet szentelni erre az egyensúlyra.”

A kutatást Héra Gábor szociológus és Mészáros Zoltán kutatásvezető mutatták be, akik beszámoltak arról, hogy a felmérés igyekezett feltárni a home office és az atipikus foglalkoztatási formák alkalmazhatóságának lehetőségét. Az adatfelvétel országosan, reprezentatív módon a munkaadói szervezetek és a munkavállalók tapasztalatait gyűjtötte össze, valamint 50 esetben interjú is készült az érintettekkel. Kitértek arra, hogy a munkavállalók csaknem háromnegyede fontosnak tartja, hogy munkahelye tegyen erőfeszítéseket a munka és a magánélet összeegyeztethetőségének elősegítéséért.

Annus Gábor, a Családbarát Magyarország Központ szakmai igazgatója az esemény végén arról számolt be, hogy egyre szélesebb az az eszközrendszer, amellyel a munkaadók kedvezni tudnak az alkalmazottaknak. „A munkáltatókat és a munkavállalókat egyebek mellett a Családbarát Magyarország Központ Védjegy programja, képzései és workshopjai is segítik és támogatják abban, hogy még tudatosabban használják nemcsak a családbarát intézkedéseket, hanem a jogszabályok által nyújtott, munka és magánélet összehangolását támogató lehetőségeket.”