Marad Blaskó Nikolett a MAKSZ elnöke

Tisztújító közgyűlést tartott a markertingszakma egyik legfontosabb hazai szervezete, a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ). Az összegyűlt ügynökségi vezetők egybehangzóan újraválasztották Blaskó Nikolett korábbi elnököt, akinek elnöksége alatt a szövetség az egyik legerősebb periódusát zárta, valamint Mező Lászó és Varga Gábor alelnököket. Bende Bori 15 év után leköszön, a főtitkári feladatokat Csizmadia Diána veszi át.

Még az év végi hajrában megtartotta a MAKSZ a soron következő tisztújító közgyűlését. Módosult az alapszabályzat, és mostantól 4 évre kaptak mandátumot az elnökség tagjai az eddig 2 év helyett. A hosszabb megbízatást a kiszámítható, stabil építkezés biztosítása indokolta.

A közgyűlés egybehangzóan újraválasztotta Blaskó Nikolett korábbi elnököt, aki megköszönve a bizalmat elnöki beszámolójában elmondta: az új elnökség felállásával, a szervezeti struktúra átalakításával, a munkacsoportok felállításával, valamint a MAKSZ anyagi helyzetének megerősítésével 2022/23-as periódus az alapozás időszaka volt. 2024-től az építkezés időszaka következik, egy stabil, mandátumában meghosszabbított elnökség az új főtitkár támogatásával még erőteljesebben, új programok indításával tudja megvalósítani a MAKSZ hitvallását, hogy a szakmáért tenni akaró ügynökségek legjava együtt jövőtállóvá és fenntarthatóvá tegye a kommunikációs iparágat. Fontos lépés a két szekció még erősebb szakmai összefogása, amely további utakat nyit meg a MAKSZ szakmai erejében lévő potenciál kiaknázására.

A megújulással járó megnövekedett feladatok és működési költségek fedezésére előterjesztett tagdíjreformot szintén egyhangúlag fogadta el a közgyűlés.

Az elnöki beszámoló kitért arra, hogy a szövetség tagjai és az iparág érdekében folyamatossá vált az együttműködés a szakmai társszervezetekkel, azaz az MMSZ-szel, az MRSZ-szel, az ÖRT-vel és a DIMSZ-szel és az IAA-val. MAKSZ képviseletében Blaskó Nikolett elnök idén nyáron 8 év kihagyás után újraélesztette az Elnökök Reggelije formátumot, ami rendszeres fórumként köti össze a szakszövetségek vezetőit további együttműködési területeket keresve.

Mező László, a médiaszekció elnökeként beszámolt arról, hogy a szekciója összehangolt, aktív érdekképviseleti munkát végzett. Az idei év során nagy erőfeszítéseket tettek a működési normák és szabályok, a HR, a kommunikáció, a tenderezés, a közös beszerzések szabályozásában, az irányelvek lefektetésében, az iparági szakértőkkel történő egyeztetések megkezdésében. A meghatározott célokban elért eredmények csak tovább erősítik a szekció egységét és sikeres együttműködését, ezáltal sikerült megerősíteni a szekció és rajta keresztül a MAKSZ szakértői pozícióját.

A non-média szekció elnöke, Varga Gábor kiemelte, hogy az elmúlt két évben jelentős eredményeket értek el: idén a KRU (a MAKSZ utánpótlásprogramja) zászlóshajója, a Young Cannes Lion előválogatójának összes kategóriagyőztese elutazhatott Cannes-ba, nagy érdeklődéssel és teltházzal zajlott a Portfólió Day; 2024-ben pedig minden korábbinál erősebb és gazdagabb formában folytatódik az utánpótlás erősítése, meglévő és új programokkal. Az elnök elmondta, hogy a MAKSZ M-lista munkacsoportnak sikerült a tavalyi év során szakmai egységre jutni a Kreatív Magazinnal és megoldani a “Lista kérdést”. Tavaly a Kreatívval kötött megegyezés keretében pedig létrejött az első közös digitalis szakmai verseny a Pixel Perfect Award.

A MAKSZ operatív irányításában változás történik: Bende Bori 2023. december 31-ével, saját kérésére, közös megegyezéssel lemond főtitkári megbízatásáról és 2024 január 1-től projekt alapú megbízás keretében fogja ellátni elsősorban az Arany Penge kreatív fesztivál teljes előkészítését, lebonyolítását, valamint a MAKSZ utánpótlás programjának, a KRU-nak a leszervezését. “Bori évtizedek óta a MAKSZ szíve, lelke volt; ezúton is óriási köszönet és hála mindenért, amit a MAKSZ-ért, értünk, az iparágért tett.” – búcsúztatta a közgyűlésen Blaskó Nikolett.

A MAKSZ új főtitkára 2024. január elsejétől Csizmadia Diána lesz, aki 2023. Q4-től már bekapcsolódott a folyamatban lévő projektekbe, és közösen dolgozott Borival. Csizmadia Diána a 2001-2023. januárja között az IPG Mediabrands különböző ügynökségeinél szerzett mély médiaügynökségi tapasztalatot, az utolsó években az Initiative, majd az UM operatív vezetőjeként felelt az ügyfélkapcsolati és szakmai területért, szervezet- és szolgáltatásfejlesztésért, tendermenedzsmentért.

 

(Csizmadia Diána)

 

A közgyűlés megválasztotta új elnökségét és felügyelő bizottságát, két új tag kezdi meg a munkát: a non-média szekció új elnökségi tagja Csurgó Balázs, a Havas Group Hungary ügyvezető igazgatója, a felügyelőbizottságba pedig Péntek Tamás, a Dentsu pénzügyi igazgatója csatlakozik.

A megnövekedett taglétszám és szakmai programok ellátása érdekében a Főtitkár mellett a jövőben további 2 fő projekt managerrel bővül a MAKSZ Titkársága.

 

A MAKSZ vezetése:

Blaskó Nikolett MAKSZ elnök CEO (ACG)

Mező László MAKSZ alelnök, médiaszekció elnök CEO (Mediacom)

Varga Gábor MAKSZ alelnök, non-media szekció elnök, Chief Client Officer (Publicis Groupe Hungary)

Bölcs Ádám MAKSZ non-media elnökségi tag, ügyvezető igazgató (Well)

Csurgó Balázs MAKSZ non-media elnökségi tag, ügyvezető igazgató (Havas Group Hungary)

Galácz Karolina MAKSZ non-media elnökségi tag, Executive Creative Director (VML)

Horváth Rita MAKSZ médiaszekció elnökségi tag, Chief Media Officer (Publicis Groupe Hungary)

Kubicskó András MAKSZ non-media elnökségi tag, ügyvezető igazgató (McCann Erickson)

Marosi Gergő MAKSZ non-media elnökségi tag, Chief Creative Officer (Mito)

Radácsi Pál MAKSZ non-media elnökségi tag, ügyvezető igazgató (BoEvent)

Szabó Edina MAKSZ médiaszekció elnökségi tag, managing director (OMD)

Szerényi Zsuzsanna MAKSZ non-media elnökségi tag, Chief Executive Officer (Greenroom)

Vaszary Ádám MAKSZ non-media elnökségi tag, managing director (Positive Adamsky)

Dr. Megyer Örs tanácsnok

Antalffy Zoltán Felügyelő Bizottság tagja pénzügyi és operatív igazgató (Café Reklám)

Elek Annamária Felügyelő Bizottság tagja CFO (Mindshare)

Péntek Tamás Felügyelő Bizottság tagja Chief Financial Officer (Dentsu)