Így alakult az Insta-sztárok toplistája

Bár Palvin Barbara továbbra is letaszíthatatlan az Instagramon legtöbb követővel büszkélkedő magyar influenszerek toplistájának éléről, a tavalyi esküvője óta a Palácsik-Ráthonyi Tímea nevet használó Vajna Tímea elképesztő mértékű növekedést hozott össze az elmúlt év során. Ezen a platformon is hódítanak a rövid videók, és egyre több hazai véleményvezér lépi át az egymilliós követőszámot.

Az Instagram a 2010-es bevezetése óta hatalmasat nőtt, mára több mint 2,4 milliárd aktív felhasználója van, ezzel a világ öt legnépszerűbb közösségi platformja közé került – derül ki a demandsage.com adataiból. A világ aktív netezőinek a negyede használja havonta. Naponta több mint 500 millió felhasználó lép be az oldalra, közönségének a 61,8 százaléka 18 és 34 év közötti, amelynek az 50,7 százalékát a férfiak teszik ki. A Z és a millenniumi generáció alkotja a felhasználói bázis többségét. Míg a többin csak a 18. életévüket betöltött felhasználók hozhatnak létre fiókot, az Instagramnál ez a korhatár 13 év. A platform felhasználóinak a 70 százaléka 35 év alatti.

Egy átlagos user naponta 24 percet tölt az oldalon, ami csak az előző negyedévben 100 millió felhasználóval gyarapodott. A növekedési tendenciát figyelembe véve az Insta aktív felhasználóinak a száma a becslések szerint 2024 első negyedévének végére meghaladja a 2,5 milliárdot. India a legtöbb felhasználóval büszkélkedő ország 359 millióval, amelyet az Egyesült Államok (158,5 millió), Brazília (123 millió) és Indonézia (105 millió) követ.

Az Instagram 2016-ban indította el a Stories funkciót, ami a userek számára olyan videó- és fotósorozatokat biztosít, amelyek a posztolástól számított 24 óra elteltével eltűnnek. Alig néhány hónappal a megjelenése után 100 millióan kezdték napi szinten használni, 2023-ban a Stories napi felhasználóinak a száma közelített az egymilliárdhoz.

A legtöbb követővel büszkélkedő hazai Insta-sztárok toplistáját behozhatatlannak tűnő előnnyel továbbra is Palvin Barbara vezeti 20,4 millió fővel. A második helyen Palácsik-Ráthonyi Tímea áll 2,4 millióval, aki egészen elképesztő mértékben, egy év alatt 226 százalékkal növelte a követői számát. A harmadik helyre pedig Dzsudzsák Balázs került 1,71 millió kedvelővel. A toplistás influenszerek közül az elmúlt év során a legnagyobb mértékben a már említett Palácsik-Ráthonyi Tímea növelte a követőinek számát. Mögötte Rubint Réka áll 38 százalékkal, az ő rajongóinak a száma 488 ezerről 673 ezerre nőtt. A harmadik legnagyobb növekedést 22 százalékkal Tóth Attila érte el, a követőinek száma 492 ezerről 599 ezerre bővült. Palvin Barbara Palácsik-Ráthonyi Tímea és Dzsudzsák Balázs mellett három influenszernek sikerült átlépnie az egymilliós követőszámot, Vasvári Viviennek (1,1 millió), Enji Nightnak (1,1 millió) és Molnár Lainey-nek (1,03 millió).

 

*2024. január 20.

 

Kalocsai Magdolna

 

Az elemzés teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvasható.